Διενέργεια έρευνας για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και την αποτίμηση της έκτασης των περιστατικών της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.) στο πλαίσιο του ν. 5029/23 «Ζούμε Αρμονικά Μαζί. Σπάμε τη Σιωπή» (Α΄ 55)

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) διεξάγει έρευνα για την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης των περιστατικών της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.), σύμφωνα με το άρθρο 3 της 41207/ΓΔ4/18-04-2024 Υ.Α. (Β΄ 2404). Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες παρεμβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών Ε.ΒΙ.Ε. σε εθνικό επίπεδο.

Η έρευνα διεξάγεται μέσω της υπηρεσίας διαδικτυακών ερευνών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.) https://yourview.sch.gr/ με χρήση κλειδάριθμου ανωνυμοποίησης, τόσο ως προς τα φυσικά πρόσωπα όσο και ως προς τα σχολεία, και απευθύνεται σε μέλη της σχολικής κοινότητας, δηλαδή:

α) μαθητές/τριες της Ε΄ και της Στ΄ τάξης του Δημοτικού, όλων των τάξεων του Γυμνασίου και της Α΄ τάξης του Λυκείου,

β) εκπαιδευτικούς και

γ) γονείς ή έχοντες/ουσες την επιμέλεια των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων που ανήκουν στο αντιπροσωπευτικό δείγμα σχολείων.

Οι σχολικές μονάδες έχουν επιλεγεί με αναλογική στρωματοποιημένη δειγματοληψία, ώστε να γίνει συλλογή αντιπροσωπευτικών δεδομένων για το σύνολο της χώρας.

Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες είναι προαιρετική και ανώνυμη. Ωστόσο η συμπλήρωσή τους είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα συνεισφέρει στην αποτύπωση μιας σαφέστερης και πληρέστερης εικόνας σχετικά με περιστατικά Ε.Β.Ι.Ε., η οποία θα βασίζεται στις μαρτυρίες των μελών της σχολικής κοινότητας.

Έχει διανεμηθεί ήδη στους/στις μαθητές/τριες της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης το Έντυπο Συναίνεσης Γονέα ή Έχοντα/ουσας την Επιμέλεια για Συμμετοχή στην Έρευνα και παρακαλούμε να επιστραφεί υπογεγραμμένο έως αύριο 16.05.24.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΩΝ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Α. Η διανομή των κλειδάριθμων στους/στις μαθητές/τριες θα γίνει με τυχαίο τρόπο και χωρίς καταγραφή από τον/την εκπαιδευτικό του σχολείου που έχει οριστεί ως υπεύθυνος/η, για τη διαχείριση των αναφορών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού κατά την ημέρα συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου.

H συμπλήρωση του ερωτηματολογίου από τους/τις μαθητές/τριες θα γίνεται κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, με χρήση των υπολογιστών του σχολείου (π.χ. εργαστήριο πληροφορικής).

Β. Η διανομή των κλειδάριθμων, καθώς και των οδηγιών συμπλήρωσης, σε εκπαιδευτικούς, γονείς ή έχοντες/ουσες την επιμέλεια μαθητών/τριών, θα γίνει με τυχαίο τρόπο και χωρίς καταγραφή από τον υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό ή τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου, τουλάχιστον μία (1) ημέρα πριν την ημερομηνία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου.

Οι γονείς ή οι έχοντες/ουσες την επιμέλεια μαθητή/τριας προχωρούν στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου στην οικία τους, από 27-31 Μαΐου 2024.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση