ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

 

      Αγαπητοί  γονείς  και αγαπημένα  μας  παιδιά

     Ως σύλλογος διδασκόντων του 37ου νηπιαγωγείου Λάρισας σκεφτήκαμε να επικοινωνήσουμε με αυτή  την επιστολή   μαζί σας για να αποκαταστήσουμε –κατά κάποιο τρόπο- την επαφή  μαζί σας που τόσο απότομα  χάθηκε.

     Είμαστε πλέον στην τρίτη εβδομάδα μιας πρωτόγνωρης «αιχμαλωσίας» από έναν « αόρατο εχθρό» με τον οποίο γίνονται ήδη τιτάνιες μάχες.  Στον αγώνα ελπίζουμε να βγούμε νικητές, χωρίς φόβο και πανικό, απλά ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών , απλά ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, πλένοντας  σχολαστικά  τα χέρια μας και μένοντας σπίτι προσέχοντας  να μην κολλήσουμε ούτε εμείς ούτε και οι γύρω μας. Με όπλο μας την αγάπη για ζωή και εφόδια την αισιοδοξία  και τους θετικούς λογισμούς  θα αποδείξουμε ότι η ζωή δε σταματά εδώ, ότι είμαστε άνθρωποι ζωντανοί που θέλουμε να κάνουμε πράγματα. Ήρθε  η ώρα να δώσουμε περισσότερο ποιοτικό και  δημιουργικό  χρόνο  τόσο στον εαυτό μας όσο και σ αυτούς που αγαπάμε.

   Αγαπητοί  γονείς, μείνετε σπίτι  αλλά ζήστε  με το « αιχμάλωτο» παιδί σας  ευχάριστα και δημιουργικά  με χαρούμενες δραστηριότητες

-Διαβάστε στο παιδί σας παραμύθια ( ένα την ημέρα είναι αρκετό) και έπειτα  παίξτε με τα βιβλία. Παρατηρήστε  το εξώφυλλο  και μαντέψτε  τον τίτλο , δώστε τον τίτλο  και μαντέψτε την ιστορία, μαντέψτε (αφήστε τα παιδιά  να φανταστούν) ποιο θα ήταν το τέλος της ιστορίας και μετά διαβάστε το  τέλος. Ζωντανέψτε  το παραμύθι  κάνοντάς το θεατρικό παιχνίδι  με υλικά  καθημερινής  χρήσης  που έχουμε στο σπίτι . Θα εκπλαγείτε από τα ίδια σας τα παιδιά καθώς θα ανακαλύψετε πόση φαντασία και δημιουργικότητα έχουν.  (Δεν πειράζει αν το σπίτι αλλάξει μορφή.  Η τακτοποίηση στο τέλος που θα γίνει απ όλους- και θα είναι συμφωνημένο από την αρχή- θα είναι μέρος του παιχνιδιού).

-Δώστε  τρία ή τέσσερα αντικείμενα στο παιδί ( π.χ. ένα τουβλάκι , ένα αυτοκινητάκι, μία κούκλα, ένα μολύβι) και ζητήστε να φτιάξει τη δική  του ιστορία με αρχή ,μέση και τέλος ή να τα ζωντανέψει και να παίξει κουκλοθέατρο.

-παίξτε παιχνίδια με μαντεψιές π.χ. βάζουμε στο μυαλό μας έναν ήρωα και με δέκα ερωτήσεις  προσπαθούν να μαντέψουν ποιος είναι .

-παίξτε παραδοσιακά παιχνίδια όπως το «πετάει, πετάει» και άλλα πολλά ακόμη που θα σας έρθουν στο νου καθώς θα ξυπνούν οι αναμνήσεις των παιδικών σας χρόνων ,τις οποίες  τα παιδιά σας θα τις απογειώνουν με τη φαντασία τους.

  Πάνω απ όλα δώστε χαρτιά ,χρώματα ,μαρκαδόρους  , ξυλομπογιές,  λαδοπαστέλ, κόλλα, ψαλίδι….και αφήστε τα να ζωγραφίσουν, να βάψουν , να σκίσουν,  να κόψουν  να κολλήσουν…..  να παίξουν ,να χαρούν…

  Στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου ένας μαθητής του σχολείου μας,  ζωγράφισε και μας έστειλε δύο υπέροχες ζωγραφιές ( όπως είναι όλες ανεξαιρέτως  οι ζωγραφιές των παιδιών). Μέσα από αυτή την καλλιτεχνική δημιουργία ταξιδέψαμε  στα χρόνια της επανάστασης και ταυτόχρονα μας έδωσε την αφορμή να αναλογιστούμε ότι ακόμα κι αυτές τις δύσκολες ώρες η φαντασία των παιδιών μπορεί να μας ταξιδέψει και να μας χαρίσει όμορφα χαμόγελα.

 

 

Θα θέλαμε λοιπόν όλοι γονείς να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας  να εκφραστούν μέσα από τις καλλιτεχνικές  τους δημιουργίες  και να αποτυπώσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο  την καθημερινή ζωή τους μαζί με τους  αγαπημένους τους γονείς και αδέρφια. Τις εργασίες αυτές που θα δημιουργήσουν τα παιδιά  μπορείτε να τις τοποθετήσετε σ ένα φάκελο  και όταν με το καλό βρεθούμε ξανά στο αγαπημένο μας σχολείο,  θα τις βάλουμε  στο φάκελο εργασιών των παιδιών που θα πάρουν στο τέλος μαζί με όλες τις προηγούμενες  αναμνήσεις, μιας  χρονιάς  ιδιαίτερης και μοναδικής.

   Τέλος μπορείτε να ασχοληθείτε στο διαδίκτυο με δραστηριότητες  σε διάφορα εκπαιδευτικά ιστολόγια  που είναι κατάλληλα για την προσχολική ηλικία ή να επισκεφτείτε μουσεία για πραγματικές και εικονικές περιηγήσεις. Προτεινόμενοι ιστότοποι θα σας δοθούν μέσω  email.

   Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, στις  δύσκολες αυτές μέρες που περνάει η Ελλάδα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης,  να είμαστε όλοι καλά   και με τη βοήθεια του Θεού και τη δική μας προσπάθεια ,όλες οι δυσκολίες  ,να γίνουν σύντομα παρελθόν.

 ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ  37ου  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ  ΛΑΡΙΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *