ΗΡΘΕ Η ΠΑΣΧΑΛΙΑ

0

Συγγραφέας: 36ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 11-04-2020

Αγαπημένα μου παιδιά,

έφτασε και φέτος η μεγάλη γιορτή του Πάσχα που όλοι περιμένουμε πάντα με χαρά. Ένα διαφορετικό Πάσχα φέτος, γιατί «Μένουμε Σπίτι» και δεν είμαστε στο σχολείο.  Οι  μέρες αυτές ήταν μέρες χαράς  δημιουργικότητας και ανυπομονησίας  για τη μεγάλη γιορτή  της  Χριστιανοσύνης μιλούσαμε για την ιστορία του Πάσχα, τα ήθη και τα έθιμα βάφαμε κόκκινα αβγά και τα  ζωγραφίζαμε, κατασκευάζαμε λαγουδάκια ,κάρτες , καλαθάκια για το Λάζαρο, μαθαίναμε πασχαλινά τραγουδάκια κ.α. δεν πειράζει όμως,  ας υποδεχτούμε τις Άγιες αυτές ημέρες με την καρδιά μας γεμάτη αγάπη, ευγνωμοσύνη και ελπίδα και μπορούμε να περάσουμε καλά  και στο σπίτι .

Ένα από τα έθιμα του λαού μας για την Ανάσταση του Λαζάρου είναι τα «Λαζαράκια», για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου, ειδικά κουλούρια, τα Λαζαρούδια ή Λαζαράκια «Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν παλιά οι νοικοκυρές.
Στα” Λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα Λαζαράκια  έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Μπορείτε μαζί με τη μαμά να ζημώσετε και να ψήσετε τα Λαζαράκια.

Ο Λάζαρος ήταν ο καλός φίλος του Χριστού, τον οποίο επέλεξε για να διαδώσει στον κόσμο τη δύναμη του Θεού και να τον προετοιμάσει για τη Δική Του Ανάσταση. Ο καλός του φίλος αρρώστησε και πέθανε, αλλά η δύναμη της πίστης και της αγάπης στο πρόσωπο του Ιησού τον επανέφερε στη ζωή.
Ο λαός μας τιμά το Σάββατο του Λαζάρου με διάφορα έθιμα.

 Ένα ακόμη έθιμο για αυτή τη μέρα είναι τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών που ονομάζονταν “Λαζαρίνες”.
Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες , γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και τους έδιναν χρήματα ή αβγά στο καλαθάκι.
Μπορούμε να μάθουμε τα κάλαντα του Λαζάρου και να τα πούμε στην οικογένειά μας, στους παππούδες μας, από το τηλέφωνο βέβαια αν δεν είναι κοντά μας

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,

ήρθε η Κυριακή που τρών’ τα ψάρια.

Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι,

ήρθε η μάνα σου από την πόλη,

σου φερε χαρτί και κομπολόι,

γράψε Θόδωρε γράψε Δημήτρη

 γράψε λεμονιά και κυπαρίσσι

οι κοτούλες σας αβγά γεννούνε,

δώστε μας και μας να σας χαρούμε

 για το Λάζαρο που τραγουδούμε                                                                  

Του Λάζαρου, του Λάζαρου,                                                                          ΚΑΡΤΑ

τ’ αβγά στο καλαθάκι

κι η άλλη πόρτα καρτερεί

με τον παρά στο χέρι.

  Την Μεγάλη Πέμπτη,  σύμφωνα με το έθιμο, βάφουμε τ’αβγά κόκκινα. Έτσι και σεις παιδιά θα πάρετε ένα η δύο αβγά αφού τα βράσει πρώτα η μανούλα  θα κάνετε με  κηρομπογιές  ωραία σχέδια επάνω τους (λουλούδια, γραμμές καρδούλες κλπ) και μετά τα βάζουμε στην κόκκινη μπογιά μαζί με τη μαμά. Θα είναι σίγουρα τα πιο ωραία , αν θέλετε μου στέλνετε μια φωτογραφία  στο email του Νηπιαγωγείου με το όνομά σας φυσικά. Πάρτε  ένα χαρτί και ζωγραφίστε αβγά μεγάλα και μικρά  με  σχέδια και ότι άλλο θέλετε για το Πάσχα και την ωραία αυτή πασχαλινή ζωγραφιά μου τη στέλνετε. Αν έχετε ένα χάρτινο πιάτο στο σπίτι το βάφετε με ωραία χρώματα και σχέδια και  μπορείτε να το διπλώσετε από τις τέσσερις πλευρές και να κάνετε ένα καλαθάκι για τα πασχαλινά αβγά.

  –Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, το Πάσχα βάφουμε κόκκινα αβγά επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου.

Η παράδοση λέει ότι,  μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, όταν ανακοίνωσαν στον  Καίσαρα  ότι αναστήθηκε ο Χριστός και όλα τα γεγονότα περί της  Ανάστασης  Του, εκείνος είπε , εάν αυτό που μου λέτε είναι αλήθεια τότε τα αβγά στο καλάθι, που ήταν εκεί κοντά του ,από άσπρα να γίνουν κόκκινα. Ξαφνικά, τα αβγά έγιναν κόκκινα και ο Καίσαρας έμεινε άναυδος. Έτσι, γι’ αυτό κατά την παράδοση αυτή, τα αβγά βάφονται κόκκινα.

Παρατηρήστε την παραπάνω εικόνα κάντε και σεις  μια κάρτα για το Πάσχα!

Παιχνίδι με τρένο εδώ

 

Ήρθε πάλι η Πασχαλιά τραγούδι  εδώ

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση