θεατρικό και μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στο Μ.Χατζιδάκι

“πιστεύω πως η τέχνη του τραγουδιού αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, γιατί το τραγούδι μας ενώνει μέσα σε ένα κοινό μύθο. Κι όπως στο χορό ενώνουμε τα χέρια μας για να ακολουθήσουμε  ίδιες ρυθμικές κινήσεις, έτσι και στο τραγούδι ενώνουμε τις ψυχές μας για να ακολουθήσουμε μαζί, τις ίδιες εσωτερικές δονήσεις”.

                                           Μ.Χατζιδάκις.

“΄Εχω ένα μυστικό στο νησί των συναισθημάτων”

΄Ενα όνειρο που πραγματοποιήθηκε, σήμερα στις 22 Μαίου στο σχολείο μας.

΄Ενα project που εντάσσεται στα πολιτιστικά προγράμματα της ΠΕ Εκπ/σης Αν.Θεσσαλονίκης.

Οι στόχοι πολλοί, η διάθεσή μας τεράστια για την υλοποίησή τους.

Ξεκινήσαμε με τη γνωριμία των παιδιών με τα διάφορα συναισθήματα, αυτές τις ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες πολλές φορές καταστάσεις της ζωής μας, που καθορίζουν την ύπαρξή μας. Μέσα από εκπ/κές δράσεις , προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την έννοια του συναισθήματος έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν διάφορες συμπεριφορές.

Μιλήσαμε για την Αγάπη, την Περηφάνια, τη Ζήλια, την ΄Εκπληξη, τον Θυμό , τον Ενθουσιασμό, τον Φόβο, τον Πανικό, τη Συμπόνια, τη Λύπη , την Ευτυχία, την Ενσυναίσθηση, την Αδιαφορία, την Αμηχανία, τον Θαυμασμό, τον ΄Ερωτα, μάθαμε για τη Γνώση, για τον Πλούτο και τέλος για τον Χρόνο , που αυτός βοήθησε τελικά την Αγάπη γιατί μόνο αυτός γνωρίζει την αξία της.

Στη συνέχεια, διανθίσαμε το πρόγραμμά μας με τραγούδια από τον κινηματογραφικό Χατζιδάκι. Δεν υπήρχε μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτήν που ζήσαμε αυτούς τους πέντε μήνες της διάρκειας του προγράμματος, ακούγοντας ποιοτικά τραγούδια , τραγούδια που είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και θα πρέπει αυτήν την κληρονομιά να τη μεταδώσουμε στις νέες γενιές.

Εκτός από το Γλωσσικό και το μάθημα της Μουσικής , το πρόγραμμα “έτρεξε ” και στο μάθημα των Εικαστικών με πολλές δημιουργίες των παιδιών και στο μάθημα του χορού όπου τα παιδιά μας, με την καθοδήγηση της χορογράφου και κινησιολόγου καλλιέργησαν την κίνηση και το χορό.

Οι δύο παραστάσεις που δόθηκαν, στέφθηκαν από φοβερή επιτυχία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα παιδιά της Δ΄τάξης ξεπέρασαν τις διαφορές τους και δέθηκαν ακόμα περισσότερο μεταξύ τους και τους δασκάλους τους . Γενικά δημιουργήθηκε μια πολύ ευχάριστη κατάσταση όλους αυτούς τους μήνες του προγράμματος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα μία φορά τις συναδέλφισσές μου που ανταποκρίθηκαν με τόση προθυμία για την υλοποίηση του προγράμματος, την κ. ΄Αννα Κουφονίκου δασκάλα της Δ΄τάξης, την κ. Σίσσυ Πλακωτη τη Μουσικό μας, την κ. Κατερίνα Μηλιώνη την Εικαστικό μας και τέλος την κ. Σοφία Παπανικάνδρου τη χορογράφο μας, που ακούραστα πρόσφερε τις πολύτιμες γνώσεις στα παιδιά μας.

Ευχαριστώ τη θεατρολόγο μας, την κ. Ανδρονίκη Δονουκαρά για τις συμβουλές της.

Ευχαριστώ όλα τα αγαπημένα μας παιδιά για την υπέροχη συνεργασία, όπως και τους γονείς τους για τη βοήθειά τους και για το υπέροχο βίντεο που μας πρόσφεραν.

Στο τραγούδι του Κεμάλ γράφει στο τέλος ο ποιητής “Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ”.

Η ομάδα μας, μαθητές, μαθήτριες και δασκάλες έχουμε άλλη γνώμη και γι’αυτή θα παλεύουμε:

Για να αλλάξει ο κόσμος, ίσως μέσα από τη μουσική και το τραγούδι , μέσα από τον πολιτισμό!

 

΄Ολγα Παπαργυρίου

Σχετικά με 36ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διευθύντρια: Παπαργυρίου Όλγα
Α΄ τάξη Χρήστος Κολαργιός
Β τάξη Αυγερινού Χρυσάνθη

 

Γ1 τάξη Γεωργία Βοργιατζίδου

Γ2 τάξη Φρόσω Χαλκιά

Δ1΄τάξη Στέλιος Ομήρου

Δ2΄τάξη ΄Αννα Κουφονίκου

Ε΄τάξη Θεόδωρος Ψαρόπουλος

ΣΤ΄τάξη  Ελένη Σακαράκη

 

Φ.Αγωγή: Γραμματόσης Νίκος

Αγγλικά : Μαρία Παπαδημητρίου

Γαλλικά: Σπουτοπούλου-Σπουτάρου Ντορέτα

Εικαστικά: Μηλιώνη Κατερίνα

Μουσική : Πλακωτή Σίσυ

Θεατρική Αγωγή : Κώστας Παπακώστας

ΤΠΕ: Τσίγκου Μαρία , Μωράτης Ηλίας

 

 

 

 

 

 

Ολοήμερο Αναγνωστοπούλου Παρασκευή

 

 

 

 

 


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *