επίσκεψη στον ΄Αγιο Νικόλαο τον Ορφανό

SAM_1264SAM_1247SAM_1251Στα πλαίσια των μαθημάτων Ιστορίας και Θρησκευτικών , η Ε΄τάξη επισκέφτηκε σήμερα 2 Φεβρουαρίου τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο ναός βρίσκεται στο τέρμα της οδού Αποστόλου Παύλου στην ΄Ανω Πόλη. Η ονομασία Ορφανός αποδίδεται είτε στη φιλανθρωπική δράση του Αγίου Νικολάου προς τα ορφανά είτε στην ύπαρξη ορφανοτροφείου στο χώρο της μονής. Ο ναός ο οποίος χρονολογείται από το 14ο αιώνα,  δεν έγινε ποτέ τζαμί αλλά ήταν μετόχι της μονής Βλατάδων.

Ο ναός ήταν χτισμένος ως τρίκλιτη βασιλική  αλλά στη σημερινή του μορφή σώζεται μόνο μια μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική που περιβάλλεται από περίστωο στις τρεις πλευρές.

Το εσωτερικό του ναού είναι σχεδόν κατάγραφο με καλά διατηρημένες τοιχογραφίες των αρχών του 14ου αι. Απεικονίζονται σειρές αγίων, σκηνές από το Δωδεκάορτο, τα Πάθη και η Ανάσταση. Αξιοσημείωτη είναι η ιστόρηση του Ακάθιστου ΄Υμνου στο βόρειο σκέλος του περίστωου. Στο νάρθηκα σώζονται σκηνές από το βίο του Αγίου Νικολάου.

Αφού ξεναγήθηκαν οι μαθητές μας από το δάσκαλό τους και από την κ. Μαρία Λούβαρη των εικαστικών, ακολούθησε η προγραμματισμένη αρτοκλασία και μνημόνευση των ονομάτων από τον ιερέα του ναού. Οι  άρτοι που ευλογήθηκαν από τον ιερέα ήταν πέντε όπως ακριβώς πέντε ήταν και οι άρτοι που ευλόγησε ο Χριστός στην έρημο . Μαζί με τους άρτους ευλογήθηκαν και μικρές ποσότητες οίνου και ελαίου.

Βγαίνοντας από το ναό, όλα τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους πήραν από ένα κομμάτι του ευλογημένου άρτου.

Στο προαύλιο της εκκλησίας που είναι καταπληκτικής ομορφιάς , τα παιδιά θαύμασαν την κρίνη που υπάρχει και απόλαυσαν το μεγαλείο της φύσης.

Η σημερινή επίσκεψη μας γέμισε με γνώσεις,  ανακούφιση και θετικά συναισθήματα.

Τα παιδιά συνόδευσαν ο δάσκαλός του κ. Στέλιος Ομήρου, η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Παναγιώτα Χατζηαντωνίου , η κ. Μαρία Λούβαρη των εικαστικών και η Διευθύντρια του σχολείου.

Σχετικά με 36ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διευθύντρια: Παπαργυρίου Όλγα
Α΄ τάξη Χρήστος Κολαργιός
Β τάξη Αυγερινού Χρυσάνθη

 

Γ1 τάξη Γεωργία Βοργιατζίδου

Γ2 τάξη Φρόσω Χαλκιά

Δ1΄τάξη Στέλιος Ομήρου

Δ2΄τάξη ΄Αννα Κουφονίκου

Ε΄τάξη Θεόδωρος Ψαρόπουλος

ΣΤ΄τάξη  Ελένη Σακαράκη

 

Φ.Αγωγή: Γραμματόσης Νίκος

Αγγλικά : Μαρία Παπαδημητρίου

Γαλλικά: Σπουτοπούλου-Σπουτάρου Ντορέτα

Εικαστικά: Μηλιώνη Κατερίνα

Μουσική : Πλακωτή Σίσυ

Θεατρική Αγωγή : Κώστας Παπακώστας

ΤΠΕ: Τσίγκου Μαρία , Μωράτης Ηλίας

 

 

 

 

 

 

Ολοήμερο Αναγνωστοπούλου Παρασκευή

 

 

 

 

 


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *