“ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ 1900” Γ.Ι

Ε΄ΤΑΞΗ7 ΕΝΟΤ.ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
«Παιδική συναυλία 1900»

Στον πίνακα του Γιώργου Ιακωβίδη «Παιδική συναυλία» είναι εμφανές ότι απεικονίζεται ένα δωμάτιο του προηγούμενου αιώνα. Στον πίνακα απεικονίζεται μια ηλικιωμένη, που φοράει μια καρό ρόμπα και μια πουά μαντήλα, τρία αγόρια που κρατούν μουσικά όργανα και ένα κορίτσι που φαίνεται να τραγουδά. Η ηλικιωμένη κάθεται δίπλα στο τζάκι και πλέκει, ενώ τα τρία αγόρια στέκονται δίπλα της και παίζουν μουσική. Το πρώτο αγόρι φοράει ένα ριγέ πουκάμισο συνδυασμένο με ένα σκουρόχρωμο παντελονάκι ως το γόνατο, μια κίτρινη τιράντα, ένα πράσινο καπέλο και ένα ζευγάρι καφέ σκούρο παντόφλες. Το αγόρι αυτό είναι το μόνο παιδί που δεν είναι ξυπόλητο και φορά αξεσουάρ κάνοντάς το πολύ εντυπωσιακό στην εμφάνιση καθώς το τύμπανο που παίζει είναι και αυτό πολύ επιβλητικό όργανο. Το δεύτερο αγόρι φοράει μια απλή μπλούζα που δεν φαίνεται πολύ καλά. Όπως και τα υπόλοιπα ρούχα του. Το πρόσωπό του φαίνεται πολύ ήρεμο και αρμονικό όπως η φυσαρμόνικα που παίζει. Το τρίτο αγόρι φοράει ένα άσπρο πουκάμισο καλυμμένο από ένα γκρίζο πουλόβερ και κάτω από αυτά ένα γκρίζο παντελόνι. Αυτό το αγόρι φαίνεται επιθετικό και δυνατό σαν την τρομπέτα την οποία παίζει. Το κορίτσι φοράει ένα μακρύ φόρεμα το οποίο στο πάνω μέρος είναι πορτοκαλί, ενώ στο κάτω καφέ και έχει ένα χιαστί σχέδιο στο στήθος.

Η ηλικιωμένη, πιθανόν γιαγιά τους, δυσαρεστημένη από τον φάλτσο, παράφωνο και άσχημο ήχο κλείνει τα αυτιά της εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά της. Τα παιδιά χαίρονται μαζί της και το διασκεδάζουν.

Τα χρώματα του πίνακα είναι κυρίως θερμά και σε αυτό συμβάλλει το ξύλινο παράθυρο και το κοκκινωπό πάτωμα. Ο πίνακας είναι αρκετά μουντός, αλλά ο ζωγράφος έχει αποδόσει τέλεια όλες τις σκιές.

Καθώς κοιτάς τον πίνακα νιώθεις χαρά απ’ το πάθημα της ηλικιωμένης αλλά και την λυπάσαι, γελώντας όμως. Επίσης νιώθεις δέος και θαυμασμό καθώς κοιτάς τις λεπτομέρειες του πίνακα.

Ο ζωγράφος μπορεί να εμπνεύστηκε από μια οικογενειακή του στιγμή ή απ’ τα παιδικά του χρόνια. Καθώς επέλεξε να ζωγραφίσει με θέρμη τη μουσική και την οικογένεια, ήθελε να δείξει πόσο αυθόρμητα είναι τα παιδιά και το κατάφερε με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο.

Βαγγέλης Ζωγραφάκης.

Σχετικά με 36ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διευθύντρια: Παπαργυρίου Όλγα
Α΄ τάξη Χρήστος Κολαργιός
Β τάξη Αυγερινού Χρυσάνθη

 

Γ1 τάξη Γεωργία Βοργιατζίδου

Γ2 τάξη Φρόσω Χαλκιά

Δ1΄τάξη Στέλιος Ομήρου

Δ2΄τάξη ΄Αννα Κουφονίκου

Ε΄τάξη Θεόδωρος Ψαρόπουλος

ΣΤ΄τάξη  Ελένη Σακαράκη

 

Φ.Αγωγή: Γραμματόσης Νίκος

Αγγλικά : Μαρία Παπαδημητρίου

Γαλλικά: Σπουτοπούλου-Σπουτάρου Ντορέτα

Εικαστικά: Μηλιώνη Κατερίνα

Μουσική : Πλακωτή Σίσυ

Θεατρική Αγωγή : Κώστας Παπακώστας

ΤΠΕ: Τσίγκου Μαρία , Μωράτης Ηλίας

 

 

 

 

 

 

Ολοήμερο Αναγνωστοπούλου Παρασκευή

 

 

 

 

 


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *