Μικροί Αγιογράφοι εν δράσει !!!

Αγαπητοί γονείς

Το σχολείο μας, σε συνεργασία με τη  Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π του Δήμου Περιστερίου συμμετείχε σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκμάθησης αγιογραφίας για όλους τους μαθητές μας ! To πρόγραμμα αυτό της αγιογραφίας με τίτλο : Αγιογραφία : «Η πρώτη μορφή αφαίρεσης», που παρακολούθησαν και στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές μας (6,7,18 Δεκεμβρίου 2017), αρχίζοντας από τις βραχογραφίες της  Αλταμίρα και φτάνοντας μέχρι τον μανιερισμό του Ελ Γκρέκο, τους οδηγεί σε ένα ταξίδι γνωριμίας με την τέχνη.

Με ενδιάμεσους σταθμούς τις τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Θήρας, τα Μινωικά ανάκτορα και την Πομπηία, τα Αιγυπτιακά Φαγιούμ, την έρημο του Σινά με τις πρώτες χριστιανικές εικόνες, τα ψηφιδωτά της Του θεού Σοφίας, τη μονή Δαφνίου, τη Ρωσική αλλά και την δυτικότροπη αγιογραφία, μάς παρουσιάζει  την εμφάνιση  της αγιογραφίας ως μια μορφή τέχνης αλλά και ως φυσική συνέχεια της ανάγκης των ανθρώπων να εκφραστούν μέσα από αυτήν. Τον συγκερασμό του ανθρώπινου στοιχείου με  την απεικόνιση του θείου στην ίδια μορφή τέχνης.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από πλήθος  επιλεγμένων  εικόνων που στοχεύουν στην ενεργοποίηση των μαθητών και στην εξήγηση της διαχρονικότητας και συνέχειάς της, απλά και φυσικά χωρίς ίχνος “διδακτισμού”.

Τέλος η δημιουργία από τους μαθητές της εικόνας  της Παναγίας με την καθοδήγηση ενός εικαστικού βοηθά τα παιδιά να εστιάσουν στις λεπτομέρειες μιας βυζαντινής εικόνας μέσα από μια μορφή που συναντάται σε όλες τις θρησκείες.

Θεωρούμε πολύ χρήσιμη τη συμβολή του προγράμματος αυτού στη γνωριμία των μαθητών με τη βυζαντινή τέχνη. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Περιστερίου, μέσω της Δ.Ε.Π.Α.Δ.Π, και ιδιαίτερα τον εικαστικό κ Κωνσταντίνο Βερούτη που μάς ενέταξε σε αυτό το τόσο ενδιαφέρον και δημιουργικό πρόγραμμα προσφέροντας στους μαθητές μας αυτή την εξαιρετική εμπειρία !

Copyright © 2017. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.

;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © Το Ιστολόγιο του 36ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση