Ταξιδεύοντας στον κόσμο των σχημάτων!

Τα σχήματα είναι μια ενότητα που την δουλεύουμε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Αποφασίσαμε όμως να ασχοληθούμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τα τέσσερα βασικά γεωμετρικά σχήματα, τον κύκλο, το τετράγωνο, το τρίγωνο και το ορθογώνιο.

Αφού μας ευνοούσε και ο καιρός, βγήκαμε στην αυλή και συζητήσαμε για τα σχήματα που γνωρίζουμε. Τα αναγνωρίσαμε αμέσως στο γκράφιτι του νηπιαγωγείου μας.  Ειδικά ένα σχήμα στο γκράφιτι που μας προκάλεσε την προσοχή και το συνδέσαμε με την ιστορία ενός γνωστού ήρωα παιδικού βιβλίου…του Τριγωνοψαρούλη!!!

    

Αφού διαβάσαμε την ιστορία του με τον Μεγάλο Καρχαρία, και ακούσαμε και το τραγούδι του, ξεκινήσαμε την κατασκευή μας! Πρώτα χρωματίσαμε κίτρινο ένα φύλλο χαρτί και πάνω του κάνεμε διάφορα σχήματα, ώστε κάθε Τριγωνοψαρούλης να είναι διαφορετικός! Αφού στέγνωσαν τα διπλώσαμε σα βεντάλια, και τα κολλήσμαε πάνω σε ένα χάρτινο πιάτο! Μετά, κολλήσαμε “φύκια”-χορταράκι και “πετρούλες”-όσπρια, κολλήσαμε στην πίσω μεριά τους στίχους από το γνωστό του τραγούδι κι έτοιμο το καδράκι μας! Ορίστε τα βήματα που ακολουθήσαμε!

 

   

Δεν είναι υπέροχοι οι Τριγωνοψαρούλες μας;

 

Διαβάσαμε κι άλλα βιβλία με σχήματα, βρήκαμε αντικείμενα τριγύρω μας που έχουν σχήμα κύκλου, τρίγωνου, τετράγωνου, ορθογώνιου και τα γράφαμε στον πίνακά μας! Φτιάξαμε τα σχήματα και με το σώμα μας!

  

Στην τάξη ασχοληθήκαμε με το σχήμα του κύκλου. Αφού συζητήσαμε για τις ιδιότητες του σχήματος, σκεφτήκαμε κυκλικά και στρογγυλά πράγματα που υπάρχουν στον κόσμο γύρω μας! Οι ιδέες ήταν πολλές και αποφασίσαμε να τις ζωγραφίσουμε στο χαρτί και να φτιάξουμε ένα όμορφο μόμπιλε από κύκλους για να διασκοσμήσει την τάξη μας!

   

Στην συνέχεια, παίξαμε με τα επιδαπέδια παζλ σχημάτων. Φτιάξαμε μοτίβα με αυτά και παίξαμε κινητικά παιχνίδια!

    

  

Τέλος, τραγουδήσαμε τα σχήματα με την παρέα των Ζουζουνιών. Μπορείτε να συνεχίσετε τον χορό στο σπίτι σας!