Παίζοντας με τα σχήματα!

Στα πλαίσια της θεματικής με τα σχήματα που δουλεύουμε αυτό τον καιρό στο νηπιαγωγείο μας, παίξαμε ένα σωρό παιχνίδια που εξοικείωσαν τα παιδιά  με τα γεωμετρικά σχήματα, τα εμπέδωσαν καλύτερα, ανέπτυξαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους και φυσικά διασκέδασαν πολύ!

Αρχικά χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες και η καθεμιά ομάδα αντιπροσώπευε ένα γεωμετρικό σχήμα. Είχαμε λοιπόν την ομάδα του κύκλου, του τρίγωνου, του τετράγωνου και του ορθογώνιου παραλληλόγραμου.

    

Καθίσαμε στα τραπεζάκια μας ανά ομάδες και κάθε ομάδα με την συνοδεία μουσικής , προσπαθούσε να βρει όσα περισσότερα αντικείμενα από την τάξη μας που έχουν το συγκεκριμένο σχήμα της ομάδας τους. Η ομάδα που θα έβρισκε τα περισσότερα αντικείμενα , θα κέρδιζε ένα μεγάλο χειροκρότημα από όλους! Μαζέψαμε στρογγυλά πιάτα από τη γωνιά της κουζίνας, τετράγωνα παζλ, τρίγωνα τουβλάκια, ορθογώνια κουτιά… Τελικά, όλες οι ομάδες  ήταν νικήτριες!

  

  

Στη συνέχεια,καθίσαμε στην παρεούλα, όπου προσπαθήσαμε να εξασκήσουμε την φαντασία μας,  δημιουργώντας  σχέδια με τα γεωμετρικά σχήματα. Παρατηρήσαμε ότι όλα τα πράγματα γύρω μας είναι φτιαγμένα από συνδυασμούς γεωμετρικών σχημάτων! Φτιάξαμε όμορφα σχέδια, όπως ήλιους, ρομπότ, ανθρωπάκια, δέντρα, ζωάκια…! Μας κατέπληξαν οι άπειροι συνδυασμοί!

   

Πειραματιστήκαμε με διάφορους σχηματικούς συνδυασμούς, αλλά  προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε σχέδια και με ένα μόνο σχήμα σε διάφορα μεγέθη, όπως τρίγωνα!

  

Μερικές από τις όμορφες δημιουργίες μας… ήλιος, χαρταετός, πεταλούδα, σκυλάκι κ.α.

 

  

Έπειτα από πολλούς πειραματισμούς και ευφάνταστες δημιουργίες,  αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια μεγάλη ομαδική εργασία για την τάξη μας, που την ονομάσαμε “Σχηματοχώρα”! Συζητήσαμε και αποφασίσαμε τι θέλουμε να έχει η σχηματοχώρα μας και τα καταγράψαμε στον πίνακα , ώστε να μην ξεχάσουμε κάτι! Τα παιδιά θέλησαν να φτιάξουν σπίτια και πολυκατοικίες, ανθρώπους, αυτοκίνητα, δρόμους, δέντρα και λουλούδια, ζωάκια , ήλιο, καθώς και το σχολείο μας! Στο τέλος γράψαμε τη λέξη “Σχηματοχώρα “, κάθε γράμμα σε διαφορετικό σχήμα και τα κολλήσαμε στο έργο μας! Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε και το θαυμάζουμε καθημερινά και εμείς και οι γονείς μας, αφού στολίζει την είσοδο του σχολείου μας!

   

  

Τα παιχνίδια με τα σχήματα δεν τέλειωσαν εδώ…

Παίξαμε επιτραπέζια στην παρεούλα,καθώς επίσης και διάφορα κινητικά παιχνίδια, όπως αυτό που έπρεπε να πατάμε μόνο σε ένα συγκεκριμένο σχήμα ή αυτό με τις καρτέλες πραγμάτων και τα μανταλάκια που έπρεπε να βάλουμε στο σωστό σχήμα!

  

Aλλά και ζωγραφίσαμε με στένσιλ  τα γεωμετρικά σχήματα, δημιουργώντας φανταστικά έργα!

  

Τέλος, επειδή μας ενθουσίασαν οι δημιουργίες με τα σχήματα, αποφασίσαμε να φτιάξουμε σουπλά για να τα χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θα παίζουμε πλαστελίνη ή όταν θα ζωγραφίζουμε με τέμπερες και νερομπογιές, ώστε να μην λερώνουμε τα τραπέζια μας ούτε να σπαταλάμε απορρυπαντικά ή χαρτιά. Η ιδέα ήταν να κάνουμε τυπώματα από σχήματα και να γεμίσουμε τα χαρτιά μας με πολύχρωμα σχήματα. Χρησιμοποιήσαμε τα τουβλάκια της τάξης μας και τέμπερες!

  

  

Την επόμενη μέρα, αφού τα αφήσαμε να στεγνώσουν, βάλαμε τη φαντασία μας και δώσαμε μορφή στα σχήματά μας, ζωγραφίζοντας με μαρκαδόρους. Κάποια παιδιά φαντάστηκαν σπιτάκια και ρομποτάκια, άλλα πεταλούδες και ζωάκια, άλλα αυτοκίνητα, λεωφορεία και τρένα! Όλα μας τα έργα μοναδικά! Τα πλαστικοποιήσαμε για να είναι ανθεκτικά και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά στις ελεύθερες δραστηριότητές μας.

   

Τα χειροποίητα σουπλά μας!