Το ουράνιο τόξο στην τάξη μας!

Το ουράνιο τόξο που κατασκευάσαμε και τοποθετήσαμε πάνω από το Δέντρο των Κανόνων μας, αποτέλεσε αφορμή για πολλές συζητήσεις στην τάξη μας. Κέντρισε τόσο το ενδιαφέρον των παιδιών, που το ζωγράφιζαν συνεχώς! Έτσι, ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας με θέμα το ουράνιο τόξο!

 

Διαβάσαμε το εικονογραφημένο βιβλίο Ο Μικρός Πιτ και το Ουράνιο Τόξο, ένα βιβλίο που κάνει λόγο για τη φιλία μεταξύ τριών μικρών ποντικών. Με αφορμή την ιστορία, συζητήσαμε για τα χαρακτηριστικά ενός καλού φίλου: “Δε βαράει”, “μοιράζεται”, “δε μου χαλάει τα παιχνίδια”, “με κάνει χαρούμενο” είπαν τα παιδιά και φτιάξαμε το σχεδιάγραμμα του Καλού Φίλου.

 

Στη συνέχεια, παίξαμε ένα θεατρικό παιχνίδι με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, συνοδεία μελωδικής μουσικής! …Στην αρχή ήταν τα επτά χρώματα μόνα τους, περπατούσαν περπατούσαν και σε κανένα δε μιλούσαν. 

 

Ώσπου μια μέρα, το κίτρινο ρώτησε το κόκκινο: “θέλεις να παίξουμε” και τότε άρχισαν όλα να μιλάνε μεταξύ τους, να γνωρίζονται και έγιναν φίλοι. Από τη χαρά τους στήσανε ένα μεγάλο χορό και χόρευαν, χόρευαν, αλλά στο τέλος… 

κουράστηκαν και ξάπλωσαν να ξεκουραστούν. Έτσι κοντά που ήταν το ένα με το άλλο, ενώθηκαν και έφτιαξαν … ένα ουράνιο τόξο. 

 

Έμειναν για πάντα φίλοι ενωμένοι και από τότε πέταγαν ψηλά στον ουρανό, σχηματίζοντας έναν χαρταετό-ουράνιο τόξο. Αυτός ο χαρταετός προσγειώθηκε… στην τάξη μας και τον κρεμάσαμε στην κουρτίνα του παραθύρου μας για να μας θυμίζει πως είμαστε ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, όπως τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά ΟΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΑΣ

“Άραγε μπορεί ένα ουράνιο τόξο να μπει στην τάξη μας;”, “Με ποιο τρόπο;”, “Μπορούμε εμείς να το φτιάξουμε;”. Αυτά τα ερωτήματα θέσαμε στα παιδιά και ξεκίνησε ο πειραματισμός μας με διάφορα υλικά. Επειδή “το ουράνιο τόξο εμφανίζεται πάντα μετά τη βροχή”, “όταν βγαίνει ο ήλιος”, όπως είπαν τα παιδιά, πρότειναν να γεμίσουμε ένα δοχείο με νερό και να το βάλουμε σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος. Αλλά δεν είδαμε ένα ουράνιο τόξο μέσα στο νερό. Γεμίσαμε κι ένα μπουκάλι με νερό και το βάλαμε στο παράθυρο, αλλά τίποτα πάλι.

 

Στη συνέχεια πήραμε ένα cd, το φωτίσαμε με έναν φακό και τελικά είδαμε πολλά μικρά ουράνια τόξα πάνω στην επιφάνεια του cd. Όταν όμως βάζαμε την παλάμη μας ανάμεσα στον φακό και το cd, δεν βλέπαμε ουράνια τόξα. ‘Αρα, καταλάβαμε πως το φως είναι σημαντικό στη δημιουργία του ουράνιου τόξου.

 

 

Μήπως μπορούμε να εμφανίσουμε ένα ουράνιο τόξο στο ταβάνι του σχολείου μας; Πήραμε έναν καθρέφτη, τον τοποθετήσαμε πλάγια σε ένα δοχείο γεμισμένο ως τη μέση με νερό και τον φωτίσαμε με έναν φακό. Πράγματι, είδαμε το ουράνιο τόξο ψηλά, μέσα στην τάξη μας!

 

 

Οι πειραματισμοί μας συνεχίστηκαν κι έγιναν πιο διασκεδαστικοί! Γεμίσαμε ένα μπουκάλι με νερό λίγο πιο πάνω από τη μέση και προσθέσαμε υγρό πιάτων. Το κουνήσαμε και το βάλαμε πάνω σε ένα άσπρο χαρτί, δίπλα στο παράθυρό μας ώστε να το διαπερνούν οι ακτίνες του ηλίου. Πράγματι, μικρά ουράνια τόξα εμφανίστηκαν στο χαρτί!

 

 

Βγάλαμε το μπουκάλι και στην αυλή μας, για να εκτεθεί περισσότερο στον ήλιο και ενθουσιαστήκαμε με τα ουράνια τόξα που σχηματίστηκαν τριγύρω του. Βέβαια, περισσότερο ξετρελαθήκαμε με τις σαπουνόφουσκες που φτιάξαμε και τα ουράνια τόξα που καταφέρναμε να δούμε για δευτερόλεπτα πάνω στις φούσκες!

 

Τέλος, χρωματίσαμε ένα ουράνιο τόξο που ήταν αποτυπωμένο σε ένα χαρτί Α4 και το βάλαμε μέσα σε μια διαφάνεια. Με ένα μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδοράκι, τα παιδιά πάτησαν πάνω στο σχεδιάγραμμα του ουράνιου τόξου κι έτσι σχηματίστηκε ένα ουράνιο τόξο πάνω στη διαφάνεια. Στη συνέχεια, χρωμάτισαν κάποια συννεφάκια σε ένα άλλο χαρτί, σχημάτισαν με το μολύβι τη βροχή που πέφτει και το τοποθέτησαν μέσα στη διαφάνεια και μπροστά από τη ζωγραφιά με το χρωματιστό ουράνιο τόξο.

 

Κάθε φορά που τραβάμε το χαρτί με τα σύννεφα και τη βροχή έξω από τη διαφάνεια, αποκαλύπτεται το χρωματιστό ουράνιο τόξο και ο ήλιος στα αριστερά του. Πολύ διασκεδαστική η κατασκευή μας!