4 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Μέρα των Ζώων

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια μέρα των ζώων ασχοληθήκαμε με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες στο σχολείο μας. Αρχικά συζητήσαμε για τα ζώα και τις ανάγκες τους, καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να τα αγαπάμε και να τα φροντίζουμε. Ξεφυλλίσαμε βιβλία με ζώα και μάθαμε πως υπάρχουν κάποια ζωάκια που κινδυνεύουν. Το θέμα κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον των παιδιών και έγινε καταιγισμός ερωτήσεων για το πού ζουν αυτά τα ζώακια και από τι κινδυνέυουν.

 

Κατονομάσαμε ποια είναι τα ζωάκια που κινδυνεύουν και καταγράψαμε  τις απορίες και τους προβληματισμούς μας.  Ξεκινήσαμε μια έρευνα στο διαδίκτυο για πραγματικές εικόνες  των ζώων αυτών και τις χώρες όπου ζουν, τις οποίες εντοπίσαμε στον χάρτη. Συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή, την ρύπανση του περιβάλλοντος, την σημασία της ανακύκλωσης και όλους τους λόγους που είναι υπαίτιοι για τον κίνδυνο αυτών των ζώων και η αλήθεια είναι πως προβληματιστήκαμε πολύ.

Βρήκαμε μια εικόνα με ένα σήμα για την προστασία των ζώων, συζητήσαμε για το νόημά του και αποφασίσαμε να  το αναπαραστήσουμε.

Αρχικά σκεφτήκαμε να πάρουμε την μπάλα-υδρόγειο σφαίρα που έχουμε στην τάξη και να τοποθετήσουμε πάνω της τα ζώα-παιχνίδια.

  

Όμως, διαπιστώσαμε πως δεν μπορούσαν να σταθούν όλα τα ζώα στην υδρόγειο σφαίρα , μια που η γη μας είναι σφαιρική, οπότε τα παιδιά πρότειναν να ζωγραφίσουν τα ζωάκια σε χαρτιά , βλέποντας τις εικόνες τους από τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας και να τα κολλήσουμε πάνω στην υδρόγειο σφαίρα.

Αμέσως στρωθήκαμε στη δουλειά και το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε πολύ.

   

Στη συνέχεια, παίξαμε ένα παιχνίδι ταξινόμησης με τα πλαστικά ζωάκια του σχολείου μας. Σε δύο στεφάνια θα χωρίζαμε ποια ζώα κινδυνεύουν και ποια όχι. Περιμέναμε με αγωνία να έρθει η σειρά μας να παίξουμε , να διαλέξουμε δηλαδή, ένα ζωάκι να το βάλουμε στο κατάλληλο στεφάνι. Στο τέλος μετρήσαμε πόσα ζωάκια βρίσκονται στο κάθε στεφάνι.

         

Επίσης παίξαμε και ένα αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι.Προσπαθούσαμε να ταιριάζουμε τα ζώα με τις σκιές τους, με πιόνια από ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια.

      

Στα παιδιά άρεσε πολύ το θέμα των ζώων που κινδυνεύουν, ώστε και στο ελεύθερο παιχνίδι τους ξεφύλλιζαν τα συγκεκριμένα βιβλία των ζώων από τη βιβλιοθήκη μας ή τα ζωγράφιζαν με στένσιλ και όχι μόνο, αλλά και συζητούσαν μεταξύ τους για τα ζώα αυτά.

     

Επειδή το παιχνίδι των παιδιών με τα ζώα συνεχίστηκε και στο διάλειμμα, αποφασίσαμε να παίξουμε στην αυλή ομαδικά παιχνίδια που μας διασκέδασαν και μας έφεραν πιο κοντά ως ομάδα.

Φωτοτυπήσαμε αποτυπώματα ζώων και τα ρίξαμε κάτω στην  αυλή. Καθώς έπαιζε η μουσική , τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε κάποιο ζωάκι που είχαν διαλέξει εκείνα και χόρευαν με το ρυθμό της μουσικής. Όταν η μουσική σταματούσε, έπρεπε να σταθούν μπροστά στο σωστό αποτύπωμα του ζώου τους και να το μιμηθούν!

    

Στο τέλος όλα τα ζωάκια χορεύουν χαρούμενα και αγαπημένα, σχηματίζοντας ένα τρένο! Πόσο διασκεδάσαμε στην αυλή σήμερα!

  

Σειρά είχε μια όμορφη ομαδική αφίσα για να μας θυμίζει την παγκόσμια μέρα των ζώων , αλλά και για να διακοσμήσει το τζάμι της τάξης μας.

Χρωματίσαμε με κηρομπογιές την γη μας και την κολλήσαμε σε ένα μεγάλο χαρτί του μέτρου. Γύρω γύρω τα ζωάκια που κινδυνεύουν με τα στένσιλ- μια τεχνική που μας αρέσει πολύ – και νερομπογιές!

     

Ο καθένας διάλεξε να αντιγράψει το όνομα του κάθε ζώου από αυτά που ζωγραφίσαμε και κολλήσαμε τις λέξεις δίπλα από τα ζώα.

    

Στο τέλος με μαύρο μαρκαδόρο ζωγραφίσαμε μάτια και στόμα στα ζώα μας, κολλήσαμε το σήμα της γης με τα ζώα που κινδυνεύουν και έτοιμη η αφίσα για την παγκόσμια μέρα των ζώων!

    

Ολοκληρώσαμε τις δραστηριότητες με ένα φύλλο εργασίας, όπου τα παιδιά έπρεπε να βρουν, να κυκλώσουν και να χρωματίσουν τα ζώα που κινδυνεύουν.

Σίγουρα η παγκόσμια μέρα των ζώων ήταν γεμάτη δραστηριότητες και παιχνίδια που μας ευαισθητοποίησαν και θα παίζουμε για καιρό ακόμα!

Αφήστε μια απάντηση