Επέτειος της 25ης Μαρτίου

Το ενδιαφέρον μας για την επανάσταση του 1821 είχε ήδη ξεκινήσει από την επίσκεψή μας στο άγαλμα του Μακρυγιάννη στην ομώνυμη οδό στην περιοχή της Ακρόπολης. Εκεί, μας είχε μιλήσει για το άγαλμα και την ιστορία του η συντηρήτρια έργων τέχνης στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων: “Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία”. Μας είχε εντυπωσιάσει η ιστορία με την εξαφάνιση του σπαθιού του, το οποίο στη συνέχεια βρέθηκε και επανατοποθετήθηκε στο άγαλμα, ενώ είχαμε παρατηρήσει προσεχτικά  και τη φορεσιά του ήρωα της επανάστασης.

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, αναζητήσαμε την ιστορία του Μακρυγιάννη, όπως και αναπαραστάσεις του σε πίνακες ζωγραφικής της εποχής. Τις αναζητήσαμε στο Πανόραμα της Ελληνικής Επανάστασης, το οποίο αποτέλεσε το βασικό μας βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα. Είδαμε και επεξεργαστήκαμε πολλές εικόνες, αλλά κυρίως σταθήκαμε στις αναπαραστάσεις των παιδιών της εποχής, όπως στον πίνακα του Βρυζάκη, συζητήσαμε για τον τρόπο του ντυσίματος τους, για το ρόλο τους στην επανάσταση κ.α.

  

Στη συνέχεια, χρωματίσαμε ένα σκίτσο του αγαπημένου μας ήρωα Μακρυγιάννη και κολλήσαμε τη φουστανέλα του.

Κι επειδή το Πεδίο του Άρεως είναι κοντά στο σχολείο μας και όλα τα παιδιά το έχουν επισκεφτεί, μιλήσαμε για τις μαρμάρινες προτομές των 21 ηρώων στη λεγόμενη οδό των Αγωνιστών του 21. Τα παιδιά μας είπαν τις εντυπώσεις τους και στο τέλος προσπάθησαν να ταυτίσουν τις απεικονίσεις των ηρώων σε πίνακες ζωγραφικής με την αναπαράσταση τους σε μαρμάρινη προτομή!

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα του πολέμου και της ειρήνης, αλλά και στα δικαιώματα των παιδιών, για τα οποία έχουμε μιλήσει παλιότερα.  Κι επειδή τα παιδιά αναφέρθηκαν στο λευκό περιστέρι της ειρήνης, φτιάξαμε το στεφάνι της ειρήνης με λευκά περιστέρια που το καθένα φέρει το δικό του μήνυμα, όπως: “Ειρήνη”, “αγάπη”, “ελευθερία”, “ομάδα”, “φροντίδα”, “φιλία”. Κι επειδή η επέτειος συμπίπτει με τον ερχομό της Άνοιξης, για φόντο κολλήσαμε το ανοιξιάτικο ταμπλό που είχαμε φτιάξει και το αναρτήσαμε στα παράθυρα της τάξης μας. Το μήνυμα της ειρήνης πρέπει να μεταδοθεί σε όλους!