Αποκριές και ζάλη, ήρθε το καρναβάλι!

 

Ήρθε και πάλι, το Καρναβάλι,

Χαρείτε μικροί, μεγάλοι

στης Αποκριάς τη ζάλη!

Το καρναβάλι φτάνει και οι προετοιμασίες στο σχολείο μας ξεκινούν! Αρχικά συζητήσαμε για τα έθιμα της Αποκριάς στην Ελλάδα, είδαμε φωτογραφίες και φυσικά μιλήσαμε για το γνωστότερο καρναβάλι της Πάτρας. Είδαμε σχετικά βίντεο στον διαδραστικό πίνακα και μάθαμε για τον βασιλιά καρνάβαλο. Με αφορμή τον ερχομό της Τσικνοπέμπτης συζητήσαμε για το έθιμο και τα παιδιά θέλησαν να κάνουμε γιορτή στο σχολείο μας και να προσκαλέσουμε τους γονείς και τους φίλους τους. Τα παιδιά υπαγόρευσαν το κείμενο της πρόσκλησης, όρισαν ως ώρα έναρξης τις 10:00, αλλά τελικά το πάρτυ έγινε μεταξύ μας!

 

Παίξαμε με μπαλόνια στην αυλή του σχολείου μας, ακούσαμε τραγούδια και χορέψαμε! Με αφορμή το θέμα που συζητούσαμε τις τελευταίες μέρες για τα ζώα των πάγων, φτιάξαμε τη στολή του πιγκουίνου!

 

Μια μάσκα με ράμφος, σώμα από μαύρη σακούλα σκουπιδιών και μια άσπρη κοιλίτσα από χαρτόνι, ένας μεγάλος φτιόγκος από γκοφρέ χαρτί κι έτοιμη η στολή!!! Αγνώριστοι είμαστε!

 

Τις επόμενες ημέρες, παίξαμε πολλά επιτραπέζια που έφτιαξαν και πλαστικοποίησαν οι δασκάλες μας με θέμα τις αποκριές, όπως παιχνίδια μίμησης, ταύτισης, αινίγματα…

 

Ψάξαμε και βρήκαμε τα γράμματα της λέξης καρναβάλι και ζωγραφίσαμε πολύχρωμες σκηνές καρναβαλιού!

 

Τα παιδιά ήθελαν να έχουμε ένα μεγάλο κλόουν μέσα στην τάξη μας και η κατασκευή ξεκίνησε. Χωριστήκαμε σε ομάδες και καθεμιά ανέλαβε ένα ξεχωριστό ρόλο: άλλοι έφτιαξαν το καπέλο του κλόουν κολλώντας μικρά χαρτάκια που έχουν μείνει από παλιότερες κατασκευές, άλλοι έφτιαξαν το χαμόγελο του κλόουν με κομματάκι από παλιές εφημερίδες…

 

Ενώ άλλοι έφτιαξαν το παπιγιόν του κλόουν ζωγραφίζοντας με μπατονέτες. Κι έτοιμος ο κύριος κλόουν, να στολίζει την πόρτα της τάξης μας!

 

“Όμως  τα παράθυρά μας δε θα τα στολίσουμε;”, αναρωτήθηκαν τα παιδιά και ανέλαβαν δράση! Αποφασίσαμε να φτιάξουμε δύο υπέροχους κλόουν! Ζωγράφισαν το κεφάλι των κλόουν, σχεδίασαν κι έκοψαν τις παλάμες τους για να τις κολλήσουν στους κλόουν και στόλισαν τις στολές τους με μικρά χαρτάκια που φυλάμε στο κουτί των κατασκευών μας από παλιότερες δουλειές . “Καλές απόκριες” εύχονται οι κλόουν σε όλους τους περαστικούς!

 

Οι κατασκευές συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες…τα παιδιά έφτιαξαν και στόλισαν τις δικές τους μάσκες, ενώ όλοι γίναμε κλόουν! Κολλήσαμε στη φωτογραφία του προσώπου μας μύτη-πομ πομ , καπελάκι και για μαλλιά λωρίδες από παλιές εφημερίδες και κορδέλες!

 

Οι πιο εντυπωσιακοί κλόουν είμαστε εμείς!

 

Και φυσικά φτιάξαμε τον παραδοσιακό μας χαρταετό! Δεν ξέρουμε αν οι χαρταετοί μας θα στολίσουν τον ουρανό, αλλά την τάξη μας σίγουρα την έκαναν πολύχρωμη!

 

Κι έφτασε η μέρα που περιμέναμε με αγωνία! Η μέρα του αποκριάτικου πάρτυ! Ήρθαμε στο σχολείο φορώντας τις στολές μας και φωτογραφηθήκαμε πρώτα ατομικά με τον κύριο κλόουν…

  

Και  μετά ομαδικά με τους συμμαθητές μας-σούπερ ήρωες!

Πάρτυ χωρίς χορό και φαγητό δε γίνεται, γι’ αυτό κι εμείς τιμήσαμε το …έθιμο! Χορέψαμε πολλά γνωστά τραγούδια συνδεδεμένα με το καρναβάλι, φάγαμε από το μπουφέ νόστιμες λιχουδιές που είχε φέρει ο καθένας από το σπίτι του…

 

 

Και μετά ακολούθησε πολύ παιχνίδι στην αυλή! Τυφλόμυγα, κυνηγητό, λίμπο, σχοινάκι, φωλιές και άλλα πολλά!

 

 

 

Τέλος, ήρθε η ώρα για το γαϊτανάκι μας! Με υπόκρουση παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια χορέψαμε κορίτσια-αγόρια το γαϊτανάκι, μπερδέψαμε τις κορδέλες μας, γελάσαμε και πάνω απ’ όλα το χαρήκαμε! Και του χρόνου σε όλους!