Προετοιμασία για την επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», όπου συμμετέχει το νηπιαγωγείο μας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε οργανώσει μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Επειδή πλησιάζει η μέρα της επίσκεψης, αρχίσαμε να οργανώνουμε την εκδρομή μας στο Μουσείο, η οποία μας είχε ήδη συναρπάσει πολύ! Τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ρωτούσαν πότε θα πάμε στο Μουσείο και ανυπομονούσαν γι΄αυτή την επίσκεψη! Έτσι από νωρίς έφερναν στο σχολείο βιβλία που είχαν σχέση με τη μυθολογία και τους Θεούς του Ολύμπου, τα αγάλματα, καθώς και με τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα και εμπλουτίζαμε με αυτά τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας! Διαβάσαμε με μεγάλη λαχτάρα και ενθουσιασμό για τα μυθικά τέρατα και ζώα και φυσικά για τους θρυλικούς μύθους του Ηρακλή και του Περσέα που μας έκαναν πραγματικά μεγάλη εντύπωση.

 Στην πορεία, επικεντρωθήκαμε στα αγάλματα που θα βλέπαμε κατά την επίσκεψή μας στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ήταν κυρίως αγάλματα από ζωάκια της αρχαιότητας που ήταν σημαντικά για τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και μυθικά ζώα που δεν υπήρξαν ποτέ. Εκτυπώσαμε τα αγάλματα ζώων που μας άρεσαν και θέλαμε να δούμε στην επίσκεψή μας στο Μουσείο της Ακρόπολης και τις  επεξεργαστήκαμε  στην παρεούλα. Μιλήσαμε για το μοσχαράκι,το σκυλί,  την κουκουβάγια και τα υπόλοιπα αγάλματα, μάθαμε πως είναι φτιαγμένα από μάρμαρο και πόσο χρόνο αφιέρωσε ο γλύπτης να τα δημιουργήσει. Επίσης συζητήσαμε για την σημασία που είχαν τα αγάλματα στην αρχαιότητα, αλλά και για την τωρινή τους φύλαξη και έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης, μα και την συντήρηση τους. «Σώζονται αναλλοίωτα στο χρόνο;»,  «Τα αγάλματα που θα δούμε και θα θαυμάσουμε είναι τα ίδια που υπήρχαν στην αρχαιότητα;», «Πώς τα ανακαλύψαμε;» Αυτά και περισσότερα ερωτήματα μας γεννήθηκαν, τα καταγράψαμε να μην τα ξεχάσουμε  και συμφωνήσαμε πως  οι απορίες μας θα λυθούν κατά την επίσκεψή μας στο Μουσείο όπου θα ρωτήσουμε την κυρία που θα μας υποδεχτεί εκεί και θα μας ξεναγήσει στο χώρο του Μουσείου.

Στη συνέχεια, συγκεντρώσαμε τις εικόνες των αγαλμάτων σε μια παρουσίαση της επίσκεψή μας μέσω της ψηφιακής εφαρμογής prezi. Η παρουσίασή μας βρίσκεται στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://prezi.com/view/TLvq5O2PY4dlGvXjN0ed/

 

Έπειτα, μπήκαμε στην ιστοσελίδα σελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης και περιηγηθήκαμε εκεί μέσω του διαδραστικού μας πίνακα. Κατεβάσαμε από την ιστοσελίδα διάφορο εκπαιδευτικό υλικό, όπως το ενημερωτικό φυλλάδιο «Στα ίχνη των ζώων στο Μουσείο Ακρόπολης, που ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό

ANIMALS_Greek_side1 ANIMALS_Greek_side2

Μέχρι να έρθει  η μεγάλη μέρα της επίσκεψης στο Μουσείο, εξασκήσαμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας  με τα αγάλματα των ζώων. Φανταστήκαμε πού θα μπορούσαν να ζουν τα ζώα και τα ζωγραφίσαμε. Έτσι, «η κουκουβάγια θα ζούσε σε ένα δέντρο» ή «μαζί με τη θεά Αθηνά», «το σκυλάκι θα έβγαζε βόλτα στο πάρκο ένα κοριτσάκι»

  

 

Επειδή η θεά Αθηνά είναι από τους αγαπημένους μας θεούς, παίξαμε παζλ με έναν αμφορέα που την απεικονίζεται. «Λέτε να δούμε τον αμφορέα αυτόν στο Μουσείο;»

   

Δραματοποιήσαμε τον μύθο της Μέδουσας που μας εντυπωσίασε και παίξαμε διασκεδάζοντας στην αυλή. Όποιος φορά το καπέλο της Μέδουσας  προσπαθεί να κοιτάξει τους άλλους στα μάτια για να τους πετρώσει. Όποιον καταφέρει να  πετρώσει, γίνεται αυτός η Μέδουσα! Ήταν πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι!

Εκτός από την αυλή, παίξαμε παιχνίδια και στον υπολογιστή μας. Εντοπίσαμε εκπαιδευτικά παιχνίδια στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης, όπως το «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο» και ο καθένας χρωμάτισε το άγαλμα  διαφορετικά. Για περισσότερη εξάσκηση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/

     

Τέλος, συζητήσαμε για δύο καινούρια αγάλματα, που θα συναντούσαμε στη διαδρομή μας μετά την επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το ένα είναι του Στρατηγού Μακρυγιάννη, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το άλλο της Μελίνας Μερκούρη , που βρίσκεται απέναντι από τον Ναό του Ολυμπίου Διός, όπου θα μας περίμενε το πούλμαν για την επιστροφή μας στο νηπιαγωγείο. Είδαμε τις εικόνες αυτών των αγαλμάτων, μάθαμε πληροφορίες για αυτές τις δύο σημαντικές προσωπικότητες και τι προσέφεραν ιστορικά στον τόπο μας. Συζητήσαμε από τι υλικό είναι φτιαγμένα τα αγάλματα, το χρώμα τους και πόσο σημαντικό είναι να τα προσέχουμε γιατί ανήκουν σε όλους μας και πόσο στενοχωριόμαστε όταν βλέπουμε κάποιους ανθρώπους να μην σέβονται την δημόσια περιουσία και να την καταστρέφουν με διάφορους τρόπους. Θαυμάσαμε τον Ιωάννη Μακρυγιάννη και την Μελίνα Μερκούρη από φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο. Μας εντυπωσίασαν οι ιστορίες που διαβάσαμε γι’ αυτούς και τα περισσότερα παιδιά εξέφρασαν την ευχή του πόσο θα ήθελαν να ζουν αυτοί οι άνθρωποι και να τους γνώριζαν από κοντά!

Ολοκληρώνοντας την προετοιμασία μας, διασκεδάσαμε μαθαίνοντας το τραγούδι «Οι άθλοι του Ηρακλέους» από το Χάρτινο Καράβι του Νότη Μαυρουδή και χορέψαμε στον γρήγορο ρυθμό του!

Η επίσκεψη μας στο Μουσείο της Ακρόπολης πλησίαζε και την περιμέναμε με μεγάλη προσμονή, χαρά  και ανυπομονησία!

Αφήστε μια απάντηση