Τα ζωάκια πέφτουν σε χειμερία νάρκη!

Ο χειμώνας έξω είναι βαρύς και εμείς δεν μπορούμε να μην το συζητήσουμε στο σχολείο μας , γιατί όλοι ντυνόμαστε ζεστά και θέλουμε να καθόμαστε δίπλα στο καλοριφέρ. Τα ζωάκια του δάσους άραγε πώς αντέχουν με τόσο κρύο; Διαβάσαμε το παραμύθι “Το κρύο δεν αντέχω για ύπνο αμέσως πέφτω” για να δούμε τι συμβαίνει στο δάσος και στο σχολείο των ζώων όταν έρχεται ο χειμώνας…

Μάθαμε ότι κάποια ζωάκια του δάσους πέφτουν σε χειμερία νάρκη, έναν βαρύ ύπνο που διαρκεί όλο τον χειμώνα για να αντέξουν τη βαρυχειμωνιά και ξυπνούν όταν έρχεται η άνοιξη! Γράψαμε ποια ζωάκια είναι αυτά στον πίνακά μας και τα είδαμε σε εικόνες.

Μας τράβηξε αμέσως την προσοχή το θέμα της χειμερίας νάρκης και τα παιδιά ζήτησαν να δούμε στον υπολογιστή αυτά τα ζωάκια. Χωρίς δεύτερη σκέψη λοιπόν παρακολουθήσαμε στον διαδραστικό πίνακα εκπαιδευτικά βίντεο για την αρκούδα, το φίδι, τον σκίουρο, το ποντίκι , την νυχτερίδα και τα υπόλοιπα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, καθώς είδαμε και τις φωλιές τους.

Μας άρεσαν πολύ τα βίντεο και στη συνέχεια παίξαμε στην παρεούλα το παιχνίδι “Σωστό – Λάθος” με τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, να δούμε αν τα θυμόμαστε όλα! Δύο παιδιά έπαιζαν σε κάθε γύρο. Η δασκάλα είχε την καρτέλα με τις ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις ήταν σχετικές με τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τα παιδιά που έπαιζαν θα έπρεπε να σηκώσουν τη σωστή ταμπέλα. Δηλαδή το Σωστό ή το Λάθος. Μας ενθουσίασε το παιχνίδι! Και φυσικά δεν κάναμε ποτέ λάθος! Όλοι απαντήσαμε σωστά στις ερωτήσεις του παιχνιδιού!

               

Συνεχίσαμε με το γλωσσικό παιχνίδι “Κοιμάται κοιμάται;…” , όπως το γνωστό “πετάει πετάει;…” , όπου η δασκάλα έκανε γρήγορες ερωτήσεις για τα ζωάκια αν πέφτουν σε χειμερία νάρκη ή όχι , και θα έπρεπε γρήγορα τα παιδιά να απαντήσουν σωστά! Γελάσαμε πολύ με το γλωσσικό παιχνίδι γιατί μας μπέρδεψε λίγο και υποσχεθήκαμε να το ξαναπαίξουμε αργότερα.

Αργότερα, φτιάξαμε έναν πίνακα αναφοράς για να θυμόμαστε ποια ζωάκια πέφτουν σε χειμερία νάρκη και  αντιστοιχίζαμε τη σωστή λέξη με τη σωστή εικόνα  του πίνακα. Τέλος την κολλούσαμε στον πίνακα με τα ζωάκια.

       

 

 

 

 

 

Τα παιχνίδια στην παρεούλα δεν τελείωσαν εδώ… Παίξαμε κι ένα παιχνίδι Μαθηματικών. Ο κανόνας ήταν ο εξής:  ένα παιδί έλεγε έναν αριθμό και τα παιδιά που έπαιζαν (δύο κάθε φορά) , προσπαθούσαν να βάλουν τόσες αρκουδίτσες στη φωλιά τους, όσες ήταν ο αριθμός! Ο σωστός και πιο γρήγορος παίχτης , κέρδιζε!

          

Ώρα για λίγο τραγούδι όμως, γιατί κουραστήκαμε πολύ και θέλαμε να χαλαρώσουμε… Μάθαμε την “Αρκούδα καφέ” από την Λιλιπούπολη και την δραματοποιήσαμε. Και φυσικά το παιχνιδοτράγουδο “Θα πάω για αρκούδες” το οποίο μας ξετρέλανε και θέλαμε να το παίζουμε συνέχεια και τις επόμενες μέρες!

        

Συνεχίσαμε με μια όμορφη εργασία που θα βάζαμε στους φακέλους μας! Χρωματίσαμε μια αρκούδα που κοιμάται, την κόψαμε και την βάλαμε στη φωλιά της .Με  άσπρη τέμπερα και μπατονέτες βάλαμε χιόνι γιατί στο δάσος τον χειμώνα χιονίζει και τέλος φανταστήκαμε τι μπορεί να ονειρεύεται καθ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπου πέφτει σε χειμερία νάρκη! Να οι δημιουργίες μας! Δεν είναι υπέροχες όλες;