Τα πάντα για τον…σεισμό

Το θέμα του σεισμού μας απασχολεί κάθε χρονιά στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας της σχολικής μονάδας και των ασκήσεων σεισμού που υλοποιούμε τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο με τους μαθητές. Φέτος ξεκινήσαμε τη συζήτηση με τα παιδιά αναφορικά με το τί γνωρίζουν για τον σεισμό και καταγράψαμε τις γνώσεις τους. Μάλιστα, ο σεισμός στη Ζάκυνθο ήταν ένα πρόσφατο γεγονός και τα παιδιά φάνηκε πως το γνώριζαν.

Στη συνέχεια, καταγράψαμε τις ιδέες τους για το πώς νομίζουν πως προκαλείται ο σεισμός, όπως για παράδειγμα πως “κάτω από τη γη έχει θάλασσα που κουνιέται”, “κάτω από τη γη έχει ανεμογεννήτρια” κ.α.

Έπειτα, καλέσαμε τα παιδιά να σχεδιάσουν το εσωτερικό της γης όπως το φαντάζονται, σύμφωνα με τις παραπάνω απαντήσεις τους. Πλέον, ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε την έρευνά μας για την ανακάλυψη της αλήθειας! Διαβάσαμε βιβλία γνώσεων και αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο βλέποντας σχετικά βίντεο. Έτσι, μάθαμε για τα στρώματα στο εσωτερικό της γης, τον φλοιό, τον μανδύα και τον πυρήνα, καθώς και για τις λιθοσφαιρικές πλάκες κάτω από τον φλοιό.

Και για να καναοήσουμε καλύτερα το θέμα μας, ξεκινήσαμε τα πειράματα για τη μελέτη του μοντέλου της γης. Κόψαμε ένα πορτοκάλι στη μέση και παρατηρήσαμε πως μοιάζει με το εσωτερικό της γης, αφού έχει τη φλούδα (σαν τον φλοιό) που συγκρατεί τον χυμό (σαν τη λάβα) για να μην χυθεί εξωτερικά. Έπειτα, ζωγραφίσαμε πάνω σ’ ένα ριζόχαρτο τη γη και το κολλήσαμε σ’ ένα βρασμένο αβγό. Πιέσαμε το αβγό για να ραγίσει το τσόφλι και παρατηρήσαμε πως χωρίστηκε σε μικρά κομμάτια, όπως οι λιθοσφαιρικές πλάκες. Όσο για το εσωτερικό του αβγού, το παρομοιάσαμε με το εσωτερικό της γης, αφού μοιάζει με το σχήμα και έχει στο κέντρο τον πυρήνα.

 

Ακολούθησαν πειράματα με κομμάτια φελλού πάνω σε χρωματισμένο κόκκινο νερό, για να κατανοήσουν καλύτερα την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, καθώς και με δυο βιβλία με μαλακό εξώφυλλο που όταν  συγκρούονται, ανεβαίνει το ένα πάνω στο άλλο, όπως οι λιθοσφαιρικές πλάκες, δημιουργώντας ένα λόφο.

  

Επανήλθαμε στο χαρτί που είχαμε ζωγραφίσει “τί πιστεύουμε πως προκαλεί τον σεισμό” και αυτή τη φορά ζωγραφίσαμε “τί ξέρουμε πως προκαλεί τον σεισμό”. Οι γνώσεις μας αξιολογήθηκαν σαφώς ανεπτυγμένες.

  

Και φυσικά, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το ζήτημα της ασφάλειας. “Τι πιστεύω πως πρέπει να κάνω την ώρα του σεισμού;” ρωτήσαμε τα παιδιά και οι αντιλήψεις τους καταγράφηκαν. Σαφώς χρειάστηκε να δουλέψουμε πολύ το ζήτημα των ενεργειών μας κατά τη διάρκεια του σεισμού

Αρχικά είδαμε ένα βίντεο με ένα σεισμό που συνέβη στην Ιαπωνία και σχολιάσαμε τις ενέργεις των ανθρώπων. Στη συνέχεια είδαμε το εκπαιδευτικό βίντεο με οδηγίες για την προστασία από σεισμούς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Μετά από συζήτηση, καταγράψαμε τις γνώσεις μας για το “τί ξέρω πως πρέπει να κάνω την ώρα του σεισμού”

και ακολούθησε η άσκηση σεισμού σε δυο φάσεις, πρώτα σε περίπτωση που καθόμαστε όλοι στην παρεούλα και έπειτα, σε περίπτωση που καθόμαστε στα θρανία μας. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την ομαλή μετάβαση των νηπιών στο προαύλιο του νηπιαγωγείου.

 

 

 

 

 

 

Με αφορμή το βίντεο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και σχετικά βιβλία, ετοιμάσαμε το σακίδιο εκτάκτου ανάγκης, ξεχωρίζοντας τα σημαντικά πράγματα από τα λιγότερο σημαντικά, όπως τη σφυρίχτρα, το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών, ένα μπουκάλι νερό κ.α.

 

Την  παραπάνω  δραστηριότητα μεταφέραμε και στο χαρτί. Φτιάξαμε και μια χάρτινη βαλιτσούλα εκτάκτου ανάγκης όπου κολλήσαμε από τη μια μεριά ένα ενημερωτικό φυλλάδιο του ΟΑΣΠ προς πληροφόρηση των γονέων και από την άλλη χρήσιμα αντικείμενα που πρέπει να περιλαμβάνει.

  

Εξασκηθήκαμε στην αντιμετώπιση των σεισμών μέσω ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών

ενώ μάθαμε και τα τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης και εξασκηθήκαμε στο πώς καλούμε τις υπηρεσίας με τη χρήση ενός τηλεφώνου-παιχνιδιού που έχουμε στην τάξη μας.

  

Και φυσικά, δεν ξεχάσαμε τον μύθο του Εγκέλαδου, τον οποίο διαβάσμε ψηφιακά και ζωγραφίσαμε