Γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου

Κάθε χρόνο, ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου είναι μια πρώτη ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά για τις έννοιες Ειρήνη-Πόλεμος. “Τι σημαίνει ειρήνη;”, “τι συμβαίνει στον πόλεμο;”, “γίνεται πόλεμος στις μέρες μας;” είναι μερικά από τα ερωτήματα που συζητήσαμε με τα παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι πως όλα τα παιδιά πιστεύουν πως δεν γίνεται πόλεμος στη σημερινή εποχή, παρότι στην τάξη έχουμε παιδιά που προέρχοναι από εμπόλεμη χώρα. Οι ζωγραφιές των παιδιών για τον Πόλεμο και την Ειρήνη είναι ενδεικτικές των απόψεών τους

  

 

Στη συνέχεια, μιλήσαμε με τα παιδιά για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για το τι συνέβη την 28η Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο μάθαμε για την Κατοχή και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες, αλλά και την ηρωική τους αντίσταση μέχρι την απελευθέρωση. Έτσι, για να τιμήσουμε κι εμείς τους ήρωες του πολέμου, τους αφιερώσαμε ένα ποίημα που μάθαμε όλοι μαζί και το ζωγραφίσαμε

  

αλλά και ένα στεφάνι που κατασκευάσαμε

 

Έχοντας κατανοήσει όλοι την πανθρώπινη αξία της Ειρήνης, είδαμε μια παρουσίαση powerpoint ορισμένων μνημείων αφιερωμένων στην ειρήνη ανά τον κόσμο, όπως το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, το παιδί με το πουλί στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, την καμπάνα της ειρήνης στα Τίρανα της Αλβανίας, την παλάμη με τα άσπρα και μαύρα πουλιά στην Τουρκία. Το τελευταίο μνημείο μας ενθουσίασε και αποφασίσαμε να φτιάξαμε τη δική μας αφίσα για την Ειρήνη, εμπνεόμενοι απ’ αυτό. Κάναμε με τις παλάμες μας τα περιστέρια, φωτογραφίσαμε τις παλάμες μας ενωμένες -όπως πρέπει να είμαστε όλοι οι άνθρωποι ενωμένοι – και ονομάσαμε την αφίσα μας “Τα πουλιά της Ειρήνης”. Αναρτήσαμε την αφίσα μας στο παράθυρο της τάξης μας, μεταδίδοντας σε όλους το μήνυμα της Ειρήνης!

  

Περήφανοι μπροστά στην αφίσα μας

Η γνωριμία με την τέχνη συνεχίζεται! Γνωρίσαμε μέσω του ίντερνετ το έργο της καλλιτέχνιδας από την Υεμένη, Sabba Jallas,  η οποία αποφάσισε να μετατρέψει εικόνες από τον πόλεμο στην χώρα της σε εικόνες ειρήνης, μεταδίδοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους συμπολίτες της. Εμπνεόμενοι από το έργο της, μετατρέψαμε ορισμένες φωτογραφίες του πολέμου στην Ελλάδα σε φωτογραφίες της Ειρήνης, “φτιάχνοντας” τα κατεστραμένα σπίτια, “δίνοντας” στα παιδάκια της φωτογραφίες φαγητό και παπούτσια, και “ανθίζοντας” το χιόνι στα βουνά της Πίνδου!

 

  

Τέλος, με αφορμή ένα χαρούμενο τανκ που ζωγράφισε μια μαθήτρια, συζητήσαμε για το τι μπορεί να ρίχνει αυτό το τανκ κι όλοι συμφώνησαν πως είναι το τανκ της Ειρήνης και ρίχνει στον κόσμο: τούρτες, καρδιές, λουλούδια, μπαλόνια, πεταλούδες κι άλλα υπέροχα πράγματα!

 

Το τανκ της Ειρήνης