Κι αν ήσουν εσύ…πρόσφυγας;

2. Προαγωγή της Μάθησης

1. Δημοκρατία και Συμμετοχή

Σε συνέχεια του μαθήματός μας για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του παιδιού, ασχοληθήκαμε με το θέμα των προσφύγων. Στο πλαίσιο του 21ου διαγωνισμού μαθητικής δημιουργίας για τους πρόσφυγες: «Υπάρχουμε μαζί» από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, συζητήσαμε για το ζήτημα των προσφύγων και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό με τη δημιουργία αφίσας. Αρχικά, ανέφεραν τα παιδιά τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με το θέμα, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τη γειτονιά μας.
Στη συνέχεια, προβληματίστηκαν με αφορμή κάποιες φωτογραφίες, όπως μια βαλίτσα που την κρατά ένα χέρι, μια βάρκα γεμάτη ανθρώπους.
 

Στη συνέχεια γνωρίσαμε την «Ειρήνη- Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα» και τη δραματοποιήσαμε 

Μιλήσαμε για τους φόβους που αντιμετωπίζει ένα προσφυγόπουλο, αλλά και τους δικούς μας φόβους. Τους καταγράψαμε και τους βάλαμε στο «κουτί των συναισθημάτων».
 

«Κι αν ήσουν εσύ πρόσφυγας, τι θα έπαιρνες μαζί σου στο ταξίδι της φυγής;» Τα παιδιά κλήθηκαν να διαλέξουν το πιο σημαντικό γι’ αυτά αντικείμενο που θα έπαιρναν μαζί τους αν έπρεπε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, και φτιάξαμε μια βαλίτσα με μοναδικά πράγματα…»ένα κουκλάκι», «τη φωτογραφία της μαμάς», «ένα παιχνίδι»

 

Στο πλαίσιο του προγράμματός μας για τους πρόσφυγες είχαμε τη χαρά και τη τιμή να συνεργαστούμε με  την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση που υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Κι αν ήσουν εσύ;» – Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Την 1η Δεκεμβρίου 2017, μας επισκέφτηκε στον χώρο του σχολείου μας μια ομάδα έμπειρων εμψυχωτών  και υλοποίησαν το εξαιρετικό πρόγραμμα, συγκεντρώνοντας την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων των παιδιών.               Τους ευχαριστούμε για την επιλογή του σχολείου μας!

   

Ήρθε η ώρα για τη δημιουργία της αφίσας μας! Τα παιδιά κατέθεσαν καταπληκτικές προτάσεις και αποφασίσαμε να τις εντάξουμε όλες στην αφίσα. Η βασική ιδέα είναι μια βάρκα με παιδιά-πρόσφυγες που βρίσκεται στη θάλασσα και αναζητούν ένα σωσίβιο, το σχολείο. Με κεντρικό μήνυμα: «Είμαστε μια ομάδα», το σωσίβιο-βιβλίο αποτελείται από τρεις δισέλιδες εικόνες: στην πρώτη τα προσφυγόπουλα βιώνουν τα δικαιώματά τους στους κόλπους του σχολείου και λένε: «Λέμε τη γνώμη μας», «παίζουμε μαζί»,  στη δεύτερη σελίδα είναι «Όλοι ενωμένοι» γύρω από τη γη, στην τρίτη «Ζούμε μαζί» τα παιδιά από διάφορες χώρες, αφού «Είμαστε όλοι φίλοι», όπως γράφει στο οπισθόφυλλο. Κι έτοιμη η αφίσα μας! Καλή μας επιτυχία στον διαγωνισμό!

 

 

Αφήστε μια απάντηση