Τα Δικαιώματα των Παιδιών

1. Δημοκρατία και Συμμετοχή

2. Προαγωγή της Μάθησης

4. Κτίριο και Αυλή

Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου ξεκινάμε την κουβέντα μας για τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο και η συζήτηση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Φέτος, καταγράψαμε αρχικά τα δικαιώματα που νομίζουμε πως έχουν όλα τα παιδιά, δηλαδή “τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν σωστά”

Στη συνέχεια τα παιδιά επεξεργάστηκαν φωτογραφίες από περιοδικά, εφημερίδες και το διαδίκτυο που απεικόνιζαν παιδιά και κλήθηκαν να προβληματιστούν για τις ανάγκες τους, για τα δικαιώματα που στερούνται, όπως “την οικογένειά τους”, “ένα σπίτι”, “να έχουν ειρήνη και να μην πολεμούν”…
 

Μετά τη συζήτηση, τα παιδιά χώρισαν τις φωτογραφίες σε ομάδες ανάλογα με το δικαίωμα που απεικόνιζαν και φτιάξαμε μια αφίσα με τα δικαιώματα των παιδιών!
 
 

Και για να αντιληφθούν καλύτερα την έννοια των δικαιωμάτων, συζητήσαμε για τη διαφορά μεταξύ των δικαιωμάτων και των αναγκών μας, γιατί άλλο “τι έχω ανάγκη” και άλλο “τι μου αρέσει”. Ανά δυο-τρία παιδιά ταξινόμησαν τις εικόνες σε 2 ομάδες και φτιάξαμε μια ακόμα αφίσα που αναρτήσαμε στην τάξη μας. 
  

Στο πλαίσιο της ενασχόλησής μας με τα δικαιώματα των παιδιών και του προγράμματος της φιλαναγνωσίας που υλοποιούμε φέτος στο νηπιαγωγείο μας, καλέσαμε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του “Πλανόδια Βιβλιοθήκη” στον εξωτερικό χώρο του νηπιαγωγείου μας.

Σε μια υπέροχα στημένη υπαίθρια βιβλιοθήκη, τα παιδιά άκουσαν παραμύθια από τους εμψυχωτές με θέμα τη διαφορετικότητα, έφτιαξαν δαχτυλόκουκλες και έπαιξαν κουκλοθέατρο! Μια μοναδική εμπειρία!