Με στόχο τον πλανήτη

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

αν οι συνθήκες ήταν φυσιολογικές και βρισκόμασταν στο σχολείο θα προετοιμάζαμε τις δράσεις μας για τη συμμετοχή μας στην εκπαιδευτική εβδομάδα δράσης της actionaid με θέμα τη προστασία του περιβάλλοντος και τη κλιματική αλλαγή. Μέσω της ασύγχρονης επικοινωνίας μπορούμε να αναπτύξουμε το θέμα εναλλακτικά για να ευαισθητοποιηθούμε σε κάτι που μας αφορά όλους, τον πλανήτη μας.

Θα επιδιώξουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά αίσθημα αγάπης και σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον και να διαμορφώσουμε στάση προβληματισμού και δράσης μέσα από απλές και παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Ας ξεκινήσουμε..

1ον) Ακούστε το παραμύθι «Η μεγάλη τραμπάλα του πλανήτη» εδώ. Συζητήστε με το παιδί σας για τους προβληματισμούς που θέτει η ιστορία και ενθαρρύνετέ  το να δώσει ένα δικό του τέλος, όσο γίνεται πιο δίκαιο για τον πλανήτη. Ζητήστε του να ζωγραφίσει όπως μπορεί τη σελίδα αυτή του παραμυθιού.

(Το παρακάτω σχεδιάγραμμα σας βοηθάει να οργανώσετε τη σκέψη του παιδιού σας)

(πηγή: actionaid)                

 

2ον) Δημιουργήστε το βήμα σας που θα συμβολίζει τη δέσμευσή σας στη προστασία του πλανήτη. Μπορείτε να εκτυπώστε τα βήματα της actionaid εδώ ή να σχεδιάσετε τις πατούσες της δικής σας οικογένειας. Διαβάστε το  παρακάτω κείμενο για οδηγίες.

(πηγή: actionaid)

Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2020 Το Βήμα μου για τον Στόχο 13: Δράση για την Κλιματική Αλλαγή

  • Τυπώστε ή σχεδιάστε σε χαρτί, ύφασμα ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό προς ανακύκλωση έχετε το «Βήμα» σας. (Μπορείτε να επιλέξετε όποιο από τα παρακάτω 4 σχέδια προτιμάτε ή μπορεί να είναι και το περίγραμμα του δικού σας ποδιού.)
  • Φιλοτεχνήστε το ένα βήμα (με ζωγραφική, κολλάζ, χειροτεχνία) με θέμα σχετικό με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
  • Γράψτε στο άλλο βήμα: «Εγώ και η οικογένειά μου για την προστασία του πλανήτη θα…». Σκεφτείτε δράσεις που περνάνε από το χέρι σας και που θα τις τηρείτε για πάντα!
  • Το «Βήμα» μου είναι σαν μια μικρή υπόσχεση/δέσμευση για μικρές δράσεις που μπορούν να κάνουν όμως τη διαφορά.
  • Αναρτήστε το «Βήμα-Υπόσχεση» σας κάπου που θα το βλέπετε συχνά. Κάθε φορά που κάποιος από την οικογένεια ξεχνάει την υπόσχεση, ξανακοιτάμε το βήμα και θυμίζουμε την ανάγκη για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή!
  • Φωτογραφίστε το «Βήμα» σας και τοποθετήστε το σε όποιο μέρος επιθυμείτε! (εσωτερικό ή ακόμα καλύτερα σε εξωτερικό χώρο ώστε να παρακινήσετε και άλλους να κάνουν το δικό τους βήμα).
  • Στείλτε τη φωτογραφία μέχρι τις 29 Μαΐου στην ActionAid στο email education.hellas@actionaid.org

(πηγή: actionaid)

 

3ον) Αναλάβετε δράση στο δικό σας περιβάλλον με ενεργό σύμμαχο το παιδί σας. Διαμορφώστε το μπαλκόνι σας ή την αυλή σας φυτεύοντας λουλούδια, βότανα ή δενδρύλλια και ζητήστε από το παιδί να τα ζωγραφίσει σε ένα χαρτί και να καταγράψει όπως μπορεί τις ανάγκες του φυτού (χώμα, νερό, ήλιο, αέρα, φροντίδα). Υπενθυμίστε του να γράψει το όνομά του για να το αναγνωρίσουμε.

Φωτογραφίστε τη δράση σας.

(πηγή: actionaid)

 

Μη ξεχάσετε να ανεβάσετε  ιδέες, δημιουργίες και φωτογραφίες  εδώ.

 

Σας προτείνουμε λεξιλόγιο που είναι θεμιτό να χρησιμοποιήσετε για την ανάπτυξη του θέματος: ΠΛΑΝΗΤΗΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΚΛΙΜΑ – ΦΥΣΗ – ΔΑΣΟΣ – ΘΑΛΑΣΣΑ – ΝΕΡΟ – ΖΩΑ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – ΜΟΛΥΝΣΗ

Μία σκέψη στο“Με στόχο τον πλανήτη

  1. Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στους εκπαιδευτικούς του σχολείου για τις όμορφες περιβαλλοντικές δραστηριότητες, που σχεδιάζουν και προτείνουν στους μικρούς μαθητές/τριες!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *