Επέτειος 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 

Καλημέρα αγαπητά μας παιδιά,

   Για πρώτη φορά, η σημερινή επετειακή σχολική γιορτή για την 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821, όπως και η αυριανή παρέλαση, δεν γίνονται ζωντανά, με συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποτροπή της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, επικοινωνούμε ψηφιακά,  ώστε να στοχαστούμε για το νόημα της μεγάλης αυτής γιορτής.

    Η 25η Μαρτίου είναι, όπως γνωρίζετε, μεγάλη θρησκευτική και εθνική γιορτή. Γιορτάζουμε σε θρησκευτικό επίπεδο τον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου», την καλή αγγελία δηλαδή στη Θεοτόκο, της έλευσης του Σωτήρα Ιησού στη γη. Και σε εθνικό επίπεδο την έναρξη της Επανάστασης του ’21, που οδήγησε στην εθνική λύτρωση από τον τουρκικό ζυγό.

   Ο στρατηγός Μακρυγιάννης, ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές του ’21, έγραψε ένα γράμμα προς τα Ελληνόπουλα όλων των εποχών. Λέει μεταξύ άλλων:

«Αγαπητά μου Παιδιά,

Μαζί με πολλούς άλλους άξιους και γενναίους Έλληνες πολεμήσαμε και λευτερώσαμε τούτο τον τόπο που πατάτε εσείς, και να στοχάζεστε πως τον λευτερώσαμε για σας που γεννηθήκατε σε πατρίδα ελεύθερη.

Γι’ αυτό, παιδιά μου, τέτοιες μέρες, που γιορτάζετε το σηκωμό του γένους, να μνημονεύετε αυτούς τους ήρωες που θυσίασαν και τη ζωή τους και το βιος τους για πίστη και πατρίδα κι άφησαν τις φαμίλιες τους γυμνές να διακονεύουν. Και τούτη την πίστη να τη λογαριάζετε ως ένα τζιβαΐρι (θησαυρό) που το κρατά ο άνθρωπος και περπατεί και φόβος είναι να μην του πέσει. Και η πατρίδα δεν είναι ενός ούτε ολίγων αλλά την έχουμε όλοι μαζί, ότι όλοι μαζί την ελευτερώσαμε» .

Για αυτό, τέτοιες στιγμές νιώθουμε μεγάλη εθνική περηφάνια και ευγνωμοσύνη στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για μας,

 και είμαστε σίγουροι/ες ότι και εσείς, οι συνεχιστές της παράδοσης θα ακολουθήσετε τον δρόμο τους, εάν χρειαστεί, για την ελευθερία της πατρίδας….

Χρόνια πολλά σε όλους!

 ο Διευθυντής:  Α. Μαυρίδης                                   

 οι Υποδιευθυντές: Θ. Μενεξές & Α. Γιαμακίδης

οι εκπαιδευτικοί του σχολείου