Ήρθε και φέτος η Λαμπρή, των χριστιανών η μεγάλη η γιορτή……
Η μεγαλύτερη γιορτή των χριστιανών έφτασε και φέτος και παρόλες τις δυσκολίες εμείς ζωγραφίσαμε ό,τι μας θυμίζει το Πάσχα…..
Η ενασχόλησή μας με το Πάσχα ξεκίνησε από τα παιδικά χρόνια του Χριστού, τη διδασκαλία Του, γνωρίσαμε τους μαθητές Του που τον ακολουθούσαν παντού και αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στα θαύματα Του…..
η ζωή του Χριστού (πατήστε πάνω στον τίτλο για να δείτε την παρουσίαση)
(Η παρουσίαση είναι της εξαιρετικής συναδέλφου Αρετής Βλάχου).
Ζωγραφίσαμε τα θαύματα του Χριστού…..
Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στην Ανάσταση του Λαζάρου…… Μάθαμε την ιστορία τα ήθη και τα έθιμα, είπαμε τα κάλαντα, ζωγραφίσαμε και μοιραστήκαμε φωτογραφίες με λαζαράκια……..αλλά και με στολισμένα καλαθάκια….
Διηγηθήκαμε τα Πάθη του Χριστού φτάνοντας μέχρι την Ανάσταση, μιλήσαμε για τη Μεγάλη Εβδομάδα και για τα ήθη και τα έθιμα της….
Φτιάξαμε τον Σταυρό πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός……
Μιλήσαμε για τα λουλούδια του Πάσχα και για μια πολύ όμορφη ιστορία….Την ιστορία του Κοκκινολαίμη και της Παπαρούνας….και είδαμε ότι στο εσωτερικό της παπαρούνας σχηματίζεται ένας σταυρός….
Όταν σταύρωσαν το Χριστό, η Παναγία ήταν πολύ στεναχωρημένη, ταλαιπωρημένη και τσακισμένη από τον πόνο και το κλάμα. Περπάτησε λίγο και κάθισε να ξεκουραστεί κάτω από ένα δέντρο που ήταν γεμάτο φύλλα αλλά όχι άνθη. Δεν άνθιζε ποτέ. Κουρασμένη καθώς ήταν, αποκοιμήθηκε. Το δέντρο τότε, άρχισε σιγά-σιγά να ρίχνει όλα του τα φύλλα και να σκεπάζει απαλά τη Παναγία για να τη ζεστάνει. Όταν η Παναγία ξύπνησε, πρόσεξε τα γυμνά κλαδιά του δέντρου και προς στιγμήν απόρησε. Μα σαν είδε όλα εκείνα τα φύλλα που τη σκέπαζαν και τη ζέσταναν , ευλόγησε το δέντρο λέγοντας : «Να είσαι πάντα ευλογημένο και μοσχοβολημένο».
Με την ευλογία της Παναγίας το δέντρο γέμισε με καταπράσινα φύλλα και άνθισε για πρώτη φορά. Ονομάστηκε Πασχαλιά.
(οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το blog της Νατα….λίνας http://natalinaeton5.blogspot.com/2016/03/?m=1)
Φτιάξαμε αυγουλάκια πασχαλινά αλλά και βάψαμε με την τεχνική του χαρτιού κουζίνας….
και φυσικά φτιάξαμε την πασχαλινή μας κάρτα για να γράψουμε τις ευχές μας……
(οι ιδέες για τις κατασκευές μας είναι από το krokotak).
Και μερικά φύλλα εργασίας….
Όμως η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών και των μαμάδων είναι αστείρευτες γι΄ αυτό και όλο αυτό το διάστημα μας έδιναν ιδέες για να περνάμε δημιουργικά το χρόνο μας στο σπίτι….
Και οι κατασκευές του τμήματος της κ.Ειρήνης…..
Οι Σταυροί….
Τα καλαθάκια μας…..
Οι πασχαλινές κάρτες μας για τις ευχές μας…..
Οι λαμπάδες μας……
Και κάποιες ακόμα πασχαλινές κατασκευές από τα παιδιά….
Και μερικά φύλλα εργασίας….
Και για το τέλος το παραμύθι: “Η πασχαλίτσα της Αγάπης”…..
Μύρισε Πάσχα! Μύρισαν τα ήθη και τα έθιμά μας! Μύρισε η Πασχαλιά!
Η Άνοιξη είναι η εποχή των εντόμων. Τα έντομα είναι πάντα ένα θέμα που ενθουσιάζει τα παιδιά! Παρόλο που διαπραγματευτήκαμε το θέμα εξ αποστάσεως κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών……
Γνωρίσαμε την ανατομία τους….Ποια είναι τα μέρη τους σώματός τους; πόσα πόδια έχουν; έχουν φτερά; που ζουν; πως τρέφονται; πως προστατεύονται από τους εχθρούς τους; Υπάρχουν άραγε ωφέλιμα και βλαβερά έντομα; πως αναπαράγονται;
Είδαμε τα μέρη από τα οποία αποτελείται το σώμα τους…
Τα περισσότερα έντομα έχουν τρία μέρη: ΚΕΦΑΛΙ – ΘΩΡΑΚΑ- ΚΟΙΛΙΑ.
Στο κεφάλι έχουν κεραίες, για να αντιλαμβάνονται τα πάντα γύρω τους.
Έξι πόδια, για να περπατούν.
Δυο ζευγάρια φτερών, για να πετούν.
Λέγονται και ασπόνδυλα, γιατί δεν έχουν σκελετό αλλά εξωσκελετό, δηλ. ένα σκληρό κέλυφος που καλύπτει το σώμα τους και το προστατεύει.
Ξεκινήσαμε ζωγραφίζοντας τα έντομα που γνωρίζουμε….
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το θέμα και στις βόλτες τους παρατηρούσαν τα έντομα και μοιράζονταν μαζί μας τις φωτογραφίες τους…
τα χωρίσαμε σε ωφέλιμα και βλαβερά…
Χρήσιμα έντομα είναι:
Η μέλισσα που μας δίνει το μέλι, το κερί αλλά και πολλά καλλυντικά.
Η πασχαλίτσα, η ψαλίδα και το αλογάκι της Παναγίας τρώνε τη μελίγκρα και προστατεύουν τα φυτά.
Η πεταλούδα και η μέλισσα βοηθάνε στην αναπαραγωγή των λουλουδιών.
Ο μεταξοσκώληκας μας δίνει το μετάξι.
Το σκαθάρι τρέφεται με κοπριά και καθαρίζει το περιβάλλον.
Βλαβερά έντομα είναι:
Η ακρίδα καταστρέφει τις καλλιέργειες των ανθρώπων.
Ο τερμίτης τρώει τα έπιπλα.
Η ψείρα αγαπάει τα κεφαλάκια των παιδιών και μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική.
Ο ψύλλος προτιμάει τα ζωάκια και τα ενοχλεί με τα τσιμπήματά του.
Η σφήκα μπορεί να γίνει επικίνδυνη, όταν αποφασίσει να τσιμπήσει.
Η μύγα μπορεί να αφήσει τα αβγά της πάνω στα τρόφιμα και να μας προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Και δουλέψαμε σε φύλλα εργασίας….
και σε κατηγορίες: έντομα που πετούν, που πηδούν και που περπατούν….
Μάθαμε πως τρέφονται…..
και πως αναπαράγονται….
Παρακολουθήσαμε ένα βιντεάκι για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και στη συνέχεια τον φτιάξαμε κι εμείς με υλικά που είχαμε στο σπίτι μας….
Και μερικά φύλλα εργασίας….
Αναφερθήκαμε στους εχθρούς τους αλλά και στο πως προστατεύονται απ’ αυτούς……
Απειλούνται από τα φυτοφάρμακα και από την μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και από άλλα έντομα ή ζώα που τα κυνηγούν για να τραφούν ενώ προσπαθούν να προστατευτούν με το καμουφλάζ (παίρνοντας δηλ. το ίδιο χρώμα με το περιβάλλον ώστε να ξεγελούν τους εχθρούς τους).
Ακολουθούν μερικά βιντεάκια σχετικά με τα έντομα…..
Και φυσικά δεν τελειώσαμε με τους φίλους μας τα έντομα……Δώσαμε ραντεβού για να συνεχίσουμε με τη μέλισσα μόλις επιστρέψουμε στο σχολείο μας μετά το Πάσχα!
(το υλικό αντλήθηκε από το διαδίκτυο:https://blogs.sch.gr/tsigkal/archives/category/entoma#prettyPhoto και https://sway.office.com/7BNpVERMjJ5ZZEvL?ref=Link&fbclid=IwAR12k6tKMVD2mzZVZ-NAR5nvCKAashjweRhJ0eNT3r2Cj5Pv-6DtDY2oR8Q)
Η εποχή της αναγέννησης και της ελπίδας. Μια ψυχική ευφορία και μια ευχάριστη διάθεση πλανιέται παντού. Έφτασε και στο Νηπιαγωγείο μας. Γνωρίσαμε λοιπόν αυτή την όμορφη εποχή του χρόνου, που κάνει ανθρώπους, ζώα, φυτά, να γελούν, να ξυπνούν και να ανθίζουν, μέσα από εικόνες, τραγούδια, παραμύθια, παιχνίδια, φύλλα εργασίας και φυσικά παιδικές δημιουργίες!
Καθώς κουβεντιάζαμε για την Άνοιξη και για τις αλλαγές στη φύση σκεφτήκαμε τί άλλο έχει σχέση με την Άνοιξη και φυσικά θυμηθήκαμε τα χελιδονάκια και τους πελαργούς! Αναφερθήκαμε λοιπόν στα αποδημητικά πουλιά! Ακούσαμε τα “χελιδονίσματα”, τα Κάλαντα της Άνοιξης και φτιάξαμε τις δικές μας χελιδόνες.
Κάνοντας αναφορά στα αποδημητικά πουλιά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στους πελαργούς….. Ακούσαμε τον μύθο του Αισώπου “Η Αλεπού και το Λελέκι” και φτιάξαμε κι εμείς τον δικό μας πελαργό……
(η ιδέα είναι από το Krokotak)
Δουλέψαμε πάνω σε φύλλα εργασίας για τα αποδημητικά πουλιά…..
Κάναμε μια παρένθεση και μιλήσαμε για την Πρωταπριλιά….. Ακούσαμε τραγούδια και το παραμύθι ο ψεύτης βοσκός αναφερθήκαμε στον Πινόκιο και ζωγραφίσαμε ποια επιθυμία μας θα θέλαμε να μην είναι ψέμα αλλά αλήθεια…..
Συνεχίζοντας την αναφορά μας στην Άνοιξη και αφού είπαμε πως είναι μια από τις τέσσερις εποχές του χρόνου ακούσαμε τη μουσική του Vivaldi γι’ αυτή την όμορφη εποχή του χρόνου……
Τη ζωγραφίσαμε….
Φτιάξαμε τα ανοιξιάτικα δεντράκια μας…..
Μιλήσαμε για τους μήνες της Άνοιξης, τα φρούτα, τα λαχανικά της και για τα ζώα που ξυπνούν από την χειμερία νάρκη…..
Δουλέψαμε πάνω σε φύλλα εργασίας……..
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά για τα λουλούδια της Άνοιξης….Τα είδαμε μέσα από εικόνες, τα ονομάσαμε και είδαμε τα στάδια ανάπτυξής τους…..Κι επειδή είναι η περίοδος που φυτεύουμε λουλούδια δεν παρέλειψαν να μας στείλουν και φωτογραφίες από τα δικά τους λουλουδάκια που με αγάπη φύτεψαν στα μπαλκόνια και στους κήπους τους….
Και μερικά από τα φύλλα εργασίας πάνω στα οποία δουλέψαμε….
και φυσικά φτιάξαμε και τα δικά μας λουλουδάκια από χαρτί….
Με την Άνοιξη ασχολήθηκε και το άλλο τμήμα…..
Με φύλλα εργασίας…..
και κατασκευές….
Και για το τέλος μερικά βίντεο με τραγούδια για την Άνοιξη….
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετασεισμικού ελέγχου και την αποστολή από την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε, αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της γνωμάτευσης για την τελική κατάταξη των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα 7ο και 32ο Νηπιαγωγεία Λάρισας είναι ασφαλή.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια MargaritaEngle.
Η μουσική των λέξεων – Margarita Engle (Η.Π.Α.)
Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.
Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.
Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,
καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,
ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,
πεταλούδες που στροβιλίζονται
ψηλά στον αέρα!
Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους, χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,
φανταστικές και αληθινές.
Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής
ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα
σου ανήκουν.
Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας
γίνονται η μουσική του μέλλοντος,
ειρήνη, χαρά και φιλία,
μια μελωδία
ελπίδας.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή