30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Γιορτάζει το σχολείο

Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες, Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και  Ιωάννης ο Χρυσόστομος. - Askitikon

 

Πολλούς μεγάλους Ιεράρχες έχει η Εκκλησία μας. Ξεχωριστά όμως γιορτάζει τρεις:

Το Μέγα ΒασίλειοΆγιος Βασίλειος ο Μέγας - ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ το Γρηγόριο  Θεολόγο (Ναζιανζινό)

Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.

Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Καθένας έχει τη δική του γιορτή, αλλά και τους τρεις μαζί τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου, γιατί έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα: Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους και στους δυστυχισμένους. Ήταν και οι τρεις σοφοί. Αγάπησαν τα γράμματα και έγιναν μεγάλοι – πολύ μεγάλοι – δάσκαλοι, πραγματικοί φωστήρες. Αλλά και σπουδαίοι ρήτορες.

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων.

Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα  καλά και τα ωφέλιμα

Μέγας Βασίλειος

Έγραψε πολλά βιβλία. Ίδρυσε τη Βασιλειάδα – σχεδόν μία ολόκληρη πόλη – με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κλπ. Γι αυτά όλα ονομάστηκε Μέγας

Πως το καταλαβαίνετε, να έχετε εσείς περισσεύματα και ο άλλος να πεινά:

Γρηγόριος ο θεολόγος

Είχε ευαίσθητη ψυχή.. Έγραψε πολλά ποιήματα. Τον ονόμασαν Θεολόγο, γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη.

Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Το κήρυγμά του ήταν κάτι το εξαιρετικό. Όταν κήρυττε ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς κάθε μέρα.

Αναφερθήκαμε όμως και στις Άγιες Μητέρες των τριών Ιεραρχών.

agies miteres twn 3 ierarxwn

  Οι ίδιοι τρεις άγιοι πατέρες μίλησαν γι’ αυτές, μέσα από τα πατερικά συγγράμματά τους.
Μας τις παρουσιάζουν με χάρη πολλή, με δέος Ιερό. Μας αφηγούνται για το έργο τους, τους αγώνες τους, τον μεγάλο ρόλο που έπαιξαν για να αναδειχθούν αυτοί στη ζωή τους, για να ανέβουν τα σκαλοπάτια της Χριστιανικής αρετής και αγιότητας.
Είναι ύψιστη και μεγάλη η δύναμη που έχει η συνεργός του Θεού, που λέγεται Μητέρα!

Εμμέλεια. Η μητέρα του Μ. Βασιλείου

Η Εμμέλεια καταγόταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Από γένος ένδοξο και αρχοντικό. Η Εμμέλεια από τα πλούτη και τη λαμπρή καταγωγή της δεν επηρεαζόταν. Αγωνιζόταν να ζήσει σύμφωνα με το Ευαγγέλιο και τον λόγο του Θεού.

Όταν ήρθε η ώρα να ανοίξει το σπιτικό της, επιλέγει να πάρει όχι άνθρωπο με πλούτη και υλικά αγαθά αλλά πιστό Χριστιανό,   τον Βασίλειο. Και στα δύο γένη του νέου ζεύγους ήταν γνώρισμα και έμβλημα η ευσέβεια, η χριστιανική ζωή και η αρετή.

Δέκα τέκνα απέκτησαν οι ευλογημένοι γονείς, ο Βασίλειος και η Εμμέλεια. Ο σύζυγος  Βασίλειος φροντίζει για την εγκυκλοπαιδική μόρφωσή των παιδιών  και η Εμμέλεια για τη μόρφωση της ψυχής.

Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της στις 30 Μαΐου.

Νόννα. Η μητέρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Καταγόταν από την Αριανζό της Καππαδοκίας κι αυτή εύπορη, όμορφη και στολισμένη με ιδιαίτερη ψυχική ομορφιά. Παντρεύεται σπουδαίο νομικό, τον Γρηγόριο, τον οποίο καταφέρνει με τις γνώσεις της, την αγάπη της, την προσευχή της και  το φωτισμό του Θεού να τον κάνει επίσκοπο Ναζιανζού.

Το αγαπημένο και χαρούμενο αυτό ζευγάρι είναι άτεκνο. Λιώνει για πολλά χρόνια στη νηστεία, την προσευχή και τα δάκρυα η Νόνα. Της χαρίζονται,  αντάλλαγμα των κόπων της και των προσευχών της , σε αρκετά  προχωρημένη ηλικία, τρία ευλογημένα παιδιά. Το πρώτο θα το ονομάσει Γρηγόριο.

Την τιμούμε στις 5 Αυγούστου.

Ανθούσα. Η μητέρα του Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Περίβλεπτη στην κοινωνία της  Αντιόχεια της Συρίας, ευγενικής καταγωγής, μορφωμένη, ωραιότατη, στολισμένη κι αυτή με πολλές αρετές. Τη θαυμάζουν χριστιανοί και ειδωλολάτρες. Ανώτερος αξιωματικός της Συρίας, ο Σεκούνδος, αναλόγου κοινωνικής τάξεως, τη διαλέγει για σύζυγό του. Χαρούμενο και ευλογημένο ζευγάρι. Φέρνουν στον κόσμο έναν γιο τον Ιωάννη. Και εδώ χωρίζουν οι δρόμοι τους. Ο Σεκούνδος φεύγει  με ξαφνικό θάνατο. Η Ανθούσα, φροντίζει  να δώσει στην καρδιά του παιδιού της, Θεό και πολύπλευρες γνώσεις. Στα 18, του προτείνεται από το Λιβάνιο πανεπιστημιακή καριέρα. Καμαρώνει η μάνα την πρόοδό του και αυξάνει τις προσευχές, μη γίνει η κοσμική δόξα εμπόδιο στην αρετή και την αγιότητά του. Τη θαυμάζει κι ο πιο φανατικός ειδωλολάτρης Λιβάνιος, που θα πει:  «Αλήθεια, τι είδους γυναίκες υπάρχουν ανάμεσα στους χριστιανούς».

Γιορτάζουμε τη μνήμη της 28 Ιανουαρίου.

Η εκκλησία μας τιμά την κάθε μια χωριστά, μα και τις τρείς μαζί την δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου μετά την Υπαπαντή του Κυρίου. Προβάλλει τρείς υπέροχες αξιέπαινες μητέρες και συζύγους. Στολισμένες με πολλά χαρίσματα και αρετές.

Μάθαμε μια προσευχή για τους 3 Ιεράρχες:

Τα χεράκια μου σταυρώνω,
τη φωνούλα μου υψώνω
και σας παρακαλώ  θερμά,
Ιεράρχες ταπεινά:
 
Εσείς που είστε οι φωστήρες
και του κόσμου οι σωτήρες
φωτίστε κι έμενα το μικρό
να είμαι  πρώτο στο σχολειό.
Για να τιμήσουμε τους τρεις Ιεράρχες φτιάξαμε μια απλή κατασκευή…..
      

Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που έζησαν: Το παράδειγμά τους είναι πάντα νέο, πάντα φωτεινό για να μας δείχνει το δρόμο.

Χ Ρ Ο Ν Ι Α     Μ Α Σ    Π Ο Λ Λ Α!!!!

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αγαπητοί γονείς σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 11/1/2021 ξεκινά η δια ζώσης λειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ώρα προσέλευσης των μαθητών ορίζεται ως εξής:

  • Πρωινή υποδοχή (Ολοήμερο): 07:45′ π.μ.
  • Προσέλευση  όλων των μαθητών: 08:15′ π.μ.- 08:30′ π.μ.

 

  • Αποχώρηση:

Η αποχώρηση των μαθητών θα γίνεται τμηματικά και θα ενημερωθείτε σχετικά κατά την προσέλευσή σας την Δευτέρα από τις υπεύθυνες νηπιαγωγούς.

Ολοήμερο (μεσημεριανό) πρόγραμμα:

Λειτουργεί κανονικά έως τις 16:00′ μ.μ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ:

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΥΠΟΠΤΟ ΩΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ COVID- 19  ΜΕΝΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ,  ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ:

  • Ο ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ / ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ  ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ 4 ΜΕ SMS ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ  ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
  • ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΤΗ».  Ο ΜΑΘΗΤΗΣ  ΤΑΥΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ. 
  • ΑΝ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

 

ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

(ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΡΕΙΣΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ)

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΜΕ, ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία

Οι εκπαιδευτικοί, το βοηθητικό προσωπικό και η Προϊσταμένη του 32ου Νηπιαγωγείου Λάρισας.