30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
Γιορτάζει το σχολείο
Πολλούς μεγάλους Ιεράρχες έχει η Εκκλησία μας. Ξεχωριστά όμως γιορτάζει τρεις:
Το Μέγα Βασίλειο το Γρηγόριο Θεολόγο (Ναζιανζινό)
και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.
Καθένας έχει τη δική του γιορτή, αλλά και τους τρεις μαζί τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου, γιατί έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα: Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους και στους δυστυχισμένους. Ήταν και οι τρεις σοφοί. Αγάπησαν τα γράμματα και έγιναν μεγάλοι – πολύ μεγάλοι – δάσκαλοι, πραγματικοί φωστήρες. Αλλά και σπουδαίοι ρήτορες.
Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων.
Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα καλά και τα ωφέλιμα
Μέγας Βασίλειος Έγραψε πολλά βιβλία. Ίδρυσε τη Βασιλειάδα – σχεδόν μία ολόκληρη πόλη – με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κλπ. Γι αυτά όλα ονομάστηκε Μέγας |
Πως το καταλαβαίνετε, να έχετε εσείς περισσεύματα και ο άλλος να πεινά:
Γρηγόριος ο θεολόγος Είχε ευαίσθητη ψυχή.. Έγραψε πολλά ποιήματα. Τον ονόμασαν Θεολόγο, γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη. |
Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη.
Ιωάννης ο Χρυσόστομος Το κήρυγμά του ήταν κάτι το εξαιρετικό. Όταν κήρυττε ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς κάθε μέρα. |
Αναφερθήκαμε όμως και στις Άγιες Μητέρες των τριών Ιεραρχών.
Οι ίδιοι τρεις άγιοι πατέρες μίλησαν γι’ αυτές, μέσα από τα πατερικά συγγράμματά τους.
Μας τις παρουσιάζουν με χάρη πολλή, με δέος Ιερό. Μας αφηγούνται για το έργο τους, τους αγώνες τους, τον μεγάλο ρόλο που έπαιξαν για να αναδειχθούν αυτοί στη ζωή τους, για να ανέβουν τα σκαλοπάτια της Χριστιανικής αρετής και αγιότητας.
Είναι ύψιστη και μεγάλη η δύναμη που έχει η συνεργός του Θεού, που λέγεται Μητέρα!
Εμμέλεια. Η μητέρα του Μ. Βασιλείου
Η Εμμέλεια καταγόταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Από γένος ένδοξο και αρχοντικό. Η Εμμέλεια από τα πλούτη και τη λαμπρή καταγωγή της δεν επηρεαζόταν. Αγωνιζόταν να ζήσει σύμφωνα με το Ευαγγέλιο και τον λόγο του Θεού.
Όταν ήρθε η ώρα να ανοίξει το σπιτικό της, επιλέγει να πάρει όχι άνθρωπο με πλούτη και υλικά αγαθά αλλά πιστό Χριστιανό, τον Βασίλειο. Και στα δύο γένη του νέου ζεύγους ήταν γνώρισμα και έμβλημα η ευσέβεια, η χριστιανική ζωή και η αρετή.
Δέκα τέκνα απέκτησαν οι ευλογημένοι γονείς, ο Βασίλειος και η Εμμέλεια. Ο σύζυγος Βασίλειος φροντίζει για την εγκυκλοπαιδική μόρφωσή των παιδιών και η Εμμέλεια για τη μόρφωση της ψυχής.
Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της στις 30 Μαΐου.
Νόννα. Η μητέρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.
Καταγόταν από την Αριανζό της Καππαδοκίας κι αυτή εύπορη, όμορφη και στολισμένη με ιδιαίτερη ψυχική ομορφιά. Παντρεύεται σπουδαίο νομικό, τον Γρηγόριο, τον οποίο καταφέρνει με τις γνώσεις της, την αγάπη της, την προσευχή της και το φωτισμό του Θεού να τον κάνει επίσκοπο Ναζιανζού.
Το αγαπημένο και χαρούμενο αυτό ζευγάρι είναι άτεκνο. Λιώνει για πολλά χρόνια στη νηστεία, την προσευχή και τα δάκρυα η Νόνα. Της χαρίζονται, αντάλλαγμα των κόπων της και των προσευχών της , σε αρκετά προχωρημένη ηλικία, τρία ευλογημένα παιδιά. Το πρώτο θα το ονομάσει Γρηγόριο.
Την τιμούμε στις 5 Αυγούστου.
Ανθούσα. Η μητέρα του Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Περίβλεπτη στην κοινωνία της Αντιόχεια της Συρίας, ευγενικής καταγωγής, μορφωμένη, ωραιότατη, στολισμένη κι αυτή με πολλές αρετές. Τη θαυμάζουν χριστιανοί και ειδωλολάτρες. Ανώτερος αξιωματικός της Συρίας, ο Σεκούνδος, αναλόγου κοινωνικής τάξεως, τη διαλέγει για σύζυγό του. Χαρούμενο και ευλογημένο ζευγάρι. Φέρνουν στον κόσμο έναν γιο τον Ιωάννη. Και εδώ χωρίζουν οι δρόμοι τους. Ο Σεκούνδος φεύγει με ξαφνικό θάνατο. Η Ανθούσα, φροντίζει να δώσει στην καρδιά του παιδιού της, Θεό και πολύπλευρες γνώσεις. Στα 18, του προτείνεται από το Λιβάνιο πανεπιστημιακή καριέρα. Καμαρώνει η μάνα την πρόοδό του και αυξάνει τις προσευχές, μη γίνει η κοσμική δόξα εμπόδιο στην αρετή και την αγιότητά του. Τη θαυμάζει κι ο πιο φανατικός ειδωλολάτρης Λιβάνιος, που θα πει: «Αλήθεια, τι είδους γυναίκες υπάρχουν ανάμεσα στους χριστιανούς».
Γιορτάζουμε τη μνήμη της 28 Ιανουαρίου.
Η εκκλησία μας τιμά την κάθε μια χωριστά, μα και τις τρείς μαζί την δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου μετά την Υπαπαντή του Κυρίου. Προβάλλει τρείς υπέροχες αξιέπαινες μητέρες και συζύγους. Στολισμένες με πολλά χαρίσματα και αρετές.
Μάθαμε μια προσευχή για τους 3 Ιεράρχες:
Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που έζησαν: Το παράδειγμά τους είναι πάντα νέο, πάντα φωτεινό για να μας δείχνει το δρόμο.
Χ Ρ Ο Ν Ι Α Μ Α Σ Π Ο Λ Λ Α!!!!