Η 8η Νοεμβρίου, είναι ημέρα ανάμνησης της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Η λέξη Σύναξη ερμηνεύεται, σε σχέση με τη συγκεκριμένη εορτή, ως προσοχή, ομόνοια και ένωση, καθώς επίσης και σε ανάμνηση της αποστασίας του σατανά. Ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, εκτός από τον ορατό και υλικό κόσμο, δημιούργησε και τον αϋλο και αόρατο Αγγελικό κόσμο, ως Ποιητής «ορατών τε πάντων και αοράτων».
Οι Άγγελοι είναι ασώματοι και αϋλοι. Υμνούν τον Θεό ακατάπαυστα. Περικυκλώνουν τον Θρόνο του Θεού στον Ουρανό, αλλά στέκονται με δέος, φόβο και σεβασμό, όπου δεν μπορούν να ατενίσουν τον Θεό κατά πρόσωπο. Γι’αυτό και καλύπτουν με τις πτέρυγές τους το πρόσωπό τους.
Συγκεκριμένα, ο Θεός δημιούργησε δέκα Τάγματα Αγγέλων, τα εννέα από τα οποία έχουν τις εξής ονομασίες : Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι – Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες – Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι. Ο επικεφαλής του δέκατου τάγματος, ήταν ο Εωσφόρος.
Γιατί όμως ο Θεός έδιωξε από κοντά του το τάγμα του Εωσφόρου;
Ο Εωσφόρος λόγο της υπερβολικής του υπερηφάνειας, καυχήθηκε ότι θα γίνει όμοιος με τον Θεό και αμέσως μόλις τα σκέφτηκε αυτά έπεσε απ’ την ουράνια δόξα και το αρχαγγελικό του αξίωμα. Και το τάγμα του Εωσφόρου έπεσε μαζί του, κι από φωτεινοί Άγγελοι έγιναν σκοτεινοί και δαίμονες !!!
Ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ είδε αυτήν την πτώση των Αγγέλων και με υποταγή και ταπείνωση επέδειξε την πίστη του προς τον Θεό και φύλαξε και την δική του δόξα και λαμπρότητα που του είχε χαρίσει ο Θεός, αλλά και την δόξα όλων των Αγγέλων. Για την υποταγή του αυτή ο Θεός όρισε ο Μιχαήλ να είναι ο πρώτος των Αγγελικών τάξεων.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, που το όνομά του σημαίνει “Η δύναμη του Θεού” είναι προστάτης της πολεμικής αεροπορίας. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλ. ο άγγελος που μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής». Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς. Γι’ αυτό και οι προσκυνητές καταφθάνουν με τεράστιες λαμπάδες για τάματα και ασημένια παπούτσια. Τα τελευταία του τα αλλάζουν κάθε χρόνο γιατί τα λιώνει καθώς «πηγαίνει» να βοηθήσει όλον αυτόν τον κόσμο που τον χρειάζεται.
Στη Σύμη, το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης των ναυτικών και του προσφέρονται τάματα απ’ όλο τον κόσμο μέσα σε μπουκάλια που τα ρίχνουν στη θάλασσα και ταξιδεύοντας μέσα στο νερό φτάνουν στο νησί της Σύμης.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που το όνομά του σημαίνει “Άνθρωπος του Θεού” είναι ο άγγελος που έφερε το μήνυμα του Ευαγγελισμού στη Θεοτόκο.
(τις πληροφορίες τις συγκεντρώσαμε από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο).
Για την ημέρα αυτή, αφού πρώτα μιλήσαμε για τους Ταξιάρχες με απλά λόγια, φτιάξαμε την εικόνα με το φύλακα Άγγελο μας και στο πίσω μέρος βάλαμε την προσευχή μας……
Κι επειδή είπαμε ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας είδαμε πως είναι τα αεροπλάνα της πολεμικής μας αεροπορίας και φτιάξαμε τα δικά μας…..
Αναφερθήκαμε στους πρώτους ανθρώπους που σύμφωνα με τη μυθολογία προσπάθησαν να πετάξουν…..
Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου
Ο Μίνωας , ο βασιλιάς της Κρήτης , ήθελε να κατασκευάσει ένα οικοδόμημα ξεχωριστό , που παρόμοιό του δε θα υπήρχε στον κόσμο . Γι’ αυτό το σκοπό κάλεσε από την Αθήνα τον ξακουστό τεχνίτη Δαίδαλο .
Ο Δαίδαλος , εκτός από ξεχωριστός αρχιτέκτονας και γλύπτης , φημιζόταν επίσης για την εφευρετικότητά του . Λένε ότι είχε εφεύρει τα κατάρτια και πανιά των πλοίων και πολλά εργαλεία , όπως το πριόνι , το τσεκούρι , το τρυπάνι κ.ά .
Πήγε λοιπόν στην Κρήτη κι έφτιαξε ένα πολύπλοκο και ξεχωριστό κτίριο , το λαβύρινθο .
Επειδή όμως ο Μίνωας φοβήθηκε πως ο Δαίδαλος μπορεί να φτιάξει ένα παρόμοιο οικοδόμημα και σε άλλο μέρος , τον έκλεισε μαζί με το γιο του Ίκαρο μέσα στο παλάτι και δεν τον άφηνε να φύγει .
Ο Δαίδαλος ζήτησε τότε να του φέρουν κερί , με σκοπό να φτιάξει ένα καινούργιο δημιούργημα για να ευχαριστήσει το βασιλιά . Ωστόσο ,ο πολυμήχανος Δαίδαλος είχε κάτι άλλο στο μυαλό του … Με το κερί αυτό έφτιαξε φτερά , τα κόλλησε πάνω στους ώμους του αγαπημένου του γιου και τους δικούς του και πέταξε μακριά από το παλάτι του Μίνωα .
Στον Ίκαρο είχε δώσει μια συμβουλή , να μην ανεβαίνει πολύ ψηλά , γιατί το κερί θα λιώσει και τα φτερά θα διαλυθούν . Ο μικρός Ίκαρος , όμως αγνόησε τη συμβουλή του πατέρα του και καθώς ο ήλιος τον ζέσταινε , ήθελε να ανέβει όλο και πιο ψηλά . Δυστυχώς το κερί άρχισε να λιώνει και ο Ίκαρος έπεσε στη θάλασσα κοντά σε ένα νησί του Αιγαίου . Ο Δαίδαλος λυπημένος για το χαμό του αγαπημένου του γιου , κατέβηκε να περιμαζέψει το σώμα του παιδιού του .
Το νησί που ήταν κοντά ονομάστηκε Ικαρία , ενώ το πέλαγος γύρω από αυτό ονομάστηκε Ικάριο πέλαγος .
……..και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε το μύθο ….
…..μιλήσαμε για τους αδελφούς Ράιτ που κατασκεύασαν το πρώτο αεροπλάνο….
…… είδαμε πως είναι σήμερα τα αεροπλάνα και μιλήσαμε για τα διάφορα είδη αεροπλάνων που υπάρχουν…..
…….. και κρατώντας τα δωράκια και τις κατασκευές μας…..
ευχόμαστε
Χ Ρ Ο Ν Ι Α Π Ο Λ Λ Α!
Στον Άγγελο, στην Αγγελική, στον Γαβριήλ, στον Μιχάλη, στην Μιχαέλα, στον Σταμάτη, στην Σταματία, στον Ραφαήλ, στον Ταξιάρχη που γιορτάζουν την Κυριακή!!!!!!