ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΔΑΣΚΑΛΙΑ

Σήμερα Τετάρτη  18 Νοεμβρίου ξεκινάει η εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω της πλατφόρμας WEBEX.

Οι ώρες της σύγχρονης διδασκαλίας για τα Νηπιαγωγεία είναι από 14:10- 16:20.

Τις πρώτες μέρες πολύ πιθανό να υπάρχουν δυσκολίες εκ μέρους  των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά  και της τεχνικής υποστήριξης του συστήματος.

Προσπαθούμε, Προσαρμοζόμαστε και Προχωρούμε.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Οι εκπαιδευτικοί του 32ου Νηπιαγωγείου Λάρισας

Αναστολή Λειτουργίας Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αγαπητοί γονείς,

προς ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτουμε το ΦΕΚ Β΄ 5044 σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία όλων των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.



Λήψη αρχείου

Τα χρώματα και τα σχήματα στο Νηπιαγωγείο μας

Στο νηπιαγωγείο τα χρώματα και τα σχήματα τα συναντάμε παντού και τα εντάσσουμε σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του Αναλυτικού Προγράμματος κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Αποτελούν τη βάση του πρώτου σχεδίου ζωγραφικής από τα παιδιά και συνειδητοποιώντας ότι υπάρχουν παντού γύρω μας τους βοηθούν να επιλύσουν πολλά από τα προβλήματά τους, καθώς συχνά ακούμε τη φράση: “Δεν μπορώ να κάνω σπιτάκι κυρία!”, ” Δεν ξέρω πως να φτιάξω ένα παιδάκι κυρία!”…….

Ξεκινήσαμε λοιπόν και τα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου μας τη θεματική ενότητα μιλώντας για τα χρώματα. Ένα θέμα που πάντα αρέσει και ενθουσιάζει τα παιδιά….

Ακούσαμε το τραγούδι “Επτά ποτάμια”…..

 

και διαβάσαμε το παραμύθι “Έλμερ, ο παρδαλός Ελέφαντας”….

και “τα μαγικά χρώματα” της Ζαραμπούκα….

Τα ξεχωρίσαμε σε βασικά και συμπληρωματικά, θερμά και ψυχρά και κάναμε μίξεις χρωμάτων που τις αποτυπώσαμε σε χαρτί χρησιμοποιώντας τέμπερες……

(1ο τμήμα)

(2ο τμήμα)

Δουλέψαμε πάνω σε φύλλα εργασίας με τα βασικά χρώματα αλλά και με τους συνδυασμούς των χρωμάτων….

(1ο τμήμα)

 

(2ο τμήμα)

Μιλήσαμε για το ουράνιο τόξο, βάλαμε τα χρώματα στη σειρά και φτιάξαμε το δικό μας…..

(1ο τμήμα)

(2ο τμήμα)

Συνειδητοποιώντας πως κάθε τι που έχει χρώμα έχει και σχήμα μεταφερόμαστε στα σχήματα….

Το κάθε τμήμα προσέγγισε την θεματική ενότητα ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών….

Από το μικρό σημαδάκι την τελίτσα ή κουκιδίτσα τραβάμε κάθετες, οριζόντιες, πλάγιες καμπύλες γραμμές που αν τις ενώσεις δημιουργείς σχήματα…..

…….διαβάσαμε την “οικογένεια Τρίγωνου” της  Ζαραμπούκα….

τα βρήκαμε μέσα στην τάξη μας, τα φτιάξαμε με το σώμα μας,…..

…….τα αντιστοιχίσαμε…..

……….δουλέψαμε πάνω σε φύλλα εργασίας………

…………και εμπνευστήκαμε από πίνακες μεγάλων ζωγράφων.

Το πρώτο τμήμα εμπνεύστηκε από τα έργα των Βασίλι Καντίνσκι και Πιτ Μοντριάν

     

       Βασίλι Καντίνσκι                                       Πιτ Μοντριάν

Είδαμε τα έργα τους και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κι εμείς ένα από τα έργα του Καντίνσκι……

          

κόψαμε κύκλους……

και τους κολλήσαμε πάνω σε χρωματιστά τετράγωνα….

Το δεύτερο τμήμα εμπνεύστηκε από τον Ζουάν Μιρό….

Ζουάν Μιρό

…. και ξεκινώντας από “την τελεία, στην ευθεία, στο σχήμα και στη συμμετρία…..”δημιουργήσαμε με το δικό μας τρόπο τον πίνακα του Μιρό χρησιμοποιώντας χρώματα, τελίτσες και ευθείες και του δώσαμε ο καθένας το δικό του τίτλο…….

 ……. δημιουργήσαμε “τα σχηματοφιλαράκια”, διαλέγοντας διαφορετικά σχήματα και διαμορφώνοντας τα πάνω στο χαρτί…..

….ζωγραφίσαμε και ανακαλύψαμε την μέθοδο της αφαιρετικής φτιάχνοντας έναν πίνακα ζωγραφικής, χρησιμοποιώντας χαρτοταινία, με την οποία σχηματίσαμε στο χαρτί ένα σχήμα και στη συνέχεια αφού χρωματίσαμε όλο το χαρτί με κηρομπογιές αφαιρέσαμε τη χαρτοταινία και αποκαλύψαμε το σχήμα….

……φτιάξαμε τον δικό μας Έλμερ με χρώματα και σχήματα….

……συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας και αναπαράγαμε μοτίβα με τα σχήματα. Διακρίναμε τη συμμετρία και συμπληρώσαμε το άλλο μισό των σχημάτων.

Τέλος ακούγοντας τα τραγουδάκια για τα σχήματα……

αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα βιβλίο με αινίγματα για τα σχήματα…

Κορωνοϊός και η ψυχική υγεία των παιδιών

Μάχη Κλεάνθους, Παιδοψυχίατρος

 

Κορωνοϊός και η ψυχική υγεία των παιδιών

Η χώρα μας, μαζί με όλες τις υπόλοιπες παγκοσμίως, περνάει μια πολύ μεγάλη δοκιμασία. Οι πλείστες κυβερνήσεις έχουν λάβει δραστικά μέτρα, μεταξύ άλλων, κλείνοντας σχολεία, αεροδρόμια και χώρους αναψυχής, στην προσπάθεια τους να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού. Η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως βρίσκεται επι ποδός για να βοηθήσει! Οι εκπαιδευτικοί επίσης, για να συνεχίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εκπαίδευση των παιδιών! Οι γονείς έχουμε διαβάσει ότι υπάρχει και δεν υπάρχει σε συμβουλή για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου με τα παιδιά! Τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ μας βομβαρδίζουν με ιδέες, συμβουλές, πληροφορίες, ενημέρωση αλλά και…τρόμο. Δυστυχώς.

Υπό τις συνθήκες που ζούμε, του περιορισμού δηλαδή, οι ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες είναι αναπόφευκτες. Η κοινωνική απομόνωση μας φέρνει πιο κοντά στους εαυτούς μας, με τα καλά του αλλά και τα κακά του. Ζούμε με τις σκέψεις μας και συναναστρεφόμαστε με πολύ λίγα άτομα. Η ψυχολογία αυτών επηρεάζει κι εμάς και το ανάποδο. Οι προαναφερθείσες συνέπειες λοιπόν παρουσιάζονται με άγχος, φόβο, βαρεμάρα, αρνητικές σκέψεις και θυμό. Είναι πολλοί οι συνάνθρωποι μας που ζουν με το άγχος της οικονομικής ανασφάλειας, είναι πολλοί οι συνάνθρωποι μας που ζουν με άγχος λόγω της ευαλωτότητας της υγείας τους, είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας που ζουν με την μοναξιά τους.

 

Τι γίνεται τότε με τα παιδιά; Πως νιώθουν;

Δεν είναι λίγα τα τηλεφωνήματα που έχω δεχτεί τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι παιδοψυχίατροι και ψυχολόγοι από ανήσυχους γονείς. Ανήσυχοι γιατί τα παιδιά τους παρουσιάζουν μια εικόνα που δεν έχουν ξαναδεί. Η εικόνα που περιγράφουν οι πλείστοι είναι η εξής: φόβος αποχωρισμού, φόβος νόσησης/θανάτου, ψυχαναγκασμούς, διαταραχή ύπνου, αδικαιολόγητο κλάμα, υστερικές φωνές κτλ.

 

Πως το διαχειριζόμαστε;

  1. Μην φοβάστε να μιλήσετε για τον ιό. Περισσότερη ζημιά κάνουμε εάν αφήνουμε τα παιδιά να βγάλουν νόημα στα τυφλά. Όσα λιγότερα λέμε, τόσο περισσότερο ανησυχούν. Οι γονείς οφείλουμε να γίνουμε το «φίλτρο» για τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τις ειδήσεις, το διαδίκτυο και τους φίλους. Είναι ευθύνη μας να δίνουμε σωστή, εμπεριστατωμένη γνώση/πληροφορία επι του θέματος.
  2. Μιλούμε με τρόπο που ανταποκρίνεται στην χρονολογική/αναπτυξιολογική ηλικία του παιδιού. Αλλιώς θα τα πούμε στο 5χρονο κι αλλιώς στο 15χρονο. Μιλούμε αναλόγως και με ειλικρίνεια. Το πιο σημαντικό είναι να είναι να είμαστε διαθέσιμοι και με τα αυτιά ανοιχτά.
  3. Αξιολογούμε τα…σημεία! Φαίνεται το παιδί ανήσυχο; Δεν φεύγει από δίπλα μας; Δεν κοιμάται; Ρωτούμε ευθέως πως νιώθει και το προσκαλούμε σε διάλογο. Το τραπέζι της κουζίνας σε ώρα γεύματος είναι μια καλή ευκαιρία για να…ανοίξουμε κουβέντα.
  4. Συμμαζεύουμε το δικό μας άγχος! Λογικό έτσι; Εάν εμείς είμαστε πανικοβλημένοι ή αγχωμένοι, αφενός τα παιδιά το νιώθουν, αφετέρου δεν είμαστε ανοικτοί για κουβέντα. Ζητούμε βοήθεια εάν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε μόνοι μας.  Δεν μιλούμε μπροστά στα παιδιά, ασχέτως ηλικίας, για θέματα οικονομικής φύσης!
  5. Είμαστε καθησυχαστικοί. Τα παιδιά, ειδικά τα πιο μικρά και μέχρι 12 ετών, είναι από την φύση τους εγωκεντρικά. Άρα, οι ειδήσεις που ακούνε είναι αρκετές για να πειστούν ότι εμείς οι αγαπημένοι τους ή αυτά θα κολλήσουν/νοσήσουν/πεθάνουν. Εξηγούμε ότι καταλαβαίνουμε την ανησυχία αλλά ότι η πραγματικότητα για τους καθόλα υγιείς ανθρώπους είναι ότι το ρίσκο για κάτι σοβαρό είναι μικρό. Εάν το παιδί ή κάποιος δικός του ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ζητούμε επιπλέον την βοήθεια ειδικών για κατευνασμό της ανησυχίας.
  6. Εφιστούμε την προσοχή στις δράσεις μας για ασφάλεια. Εξηγούμε ότι κάνουμε ότι χρειάζεται και ότι το κάνουμε καλά. Πλένουμε χέρια, χρησιμοποιούμε αντισηπτικά, καλύπτουμε στόμα με αγκώνα όταν φταρνιζόμαστε και όταν βήχουμε, μένουμε σπίτι όσο γίνεται. Εάν τα ανησυχεί η όψη ατόμων με μάσκες ή γάντια εξηγούμε ότι κάποιοι συνάνθρωποι χρειάζεται να είναι πιο προσεχτικοί.
  7. Ρουτίνα, ρουτίνα και πάλι ρουτίνα. Όσο το δυνατό παραπάνω. Όταν έχουν ένα προσχεδιασμένο πρόγραμμα, με σταθερές ώρες φαγητού, ύπνου, μπάνιου, μελέτης, και παιχνιδιού, δεν θα έχουν χρόνο να μπουν σε αρνητικές σκέψεις. Στο κάτω-κάτω, δεν είναι σε διακοπές και το ξέρουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Εάν το παιδί εμφανίζει έντονα σημεία ψυχικής/συναισθηματικής δυσκολίας και τα πιο πάνω δεν έχουν βοηθήσει, θα ήταν φρόνιμο να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας (Ψυχολόγο / Παιδοψυχίατρο). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι γονείς παιδιών και εφήβων που ήδη έχουν μια προυπάρχουσα δυσκολία, η οποία δυνητικά τα κάνει ακόμη πιο ευάλωτα.

ΠΗΓΗ: https://www.paidiatros.com

8 Νοεμβρίου: Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.


Η 8η Νοεμβρίου, είναι ημέρα ανάμνησης της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Η λέξη Σύναξη ερμηνεύεται, σε σχέση με τη συγκεκριμένη εορτή, ως προσοχή, ομόνοια και ένωση, καθώς επίσης και σε ανάμνηση της αποστασίας του σατανά. Ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, εκτός από τον ορατό και υλικό κόσμο, δημιούργησε και τον αϋλο και αόρατο Αγγελικό κόσμο, ως Ποιητής «ορατών τε πάντων και αοράτων».
Οι Άγγελοι είναι ασώματοι και αϋλοι. Υμνούν τον Θεό ακατάπαυστα. Περικυκλώνουν τον Θρόνο του Θεού στον Ουρανό, αλλά στέκονται με δέος, φόβο και σεβασμό, όπου δεν μπορούν να ατενίσουν τον Θεό κατά πρόσωπο. Γι’αυτό και καλύπτουν με τις πτέρυγές τους το πρόσωπό τους.
Συγκεκριμένα, ο Θεός δημιούργησε δέκα Τάγματα Αγγέλων, τα εννέα από τα οποία έχουν τις εξής ονομασίες : Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι – Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες – Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι. Ο επικεφαλής του δέκατου τάγματος, ήταν ο Εωσφόρος.

Γιατί όμως ο Θεός έδιωξε από κοντά του το τάγμα του Εωσφόρου;

Ο Εωσφόρος λόγο της υπερβολικής του υπερηφάνειας, καυχήθηκε ότι θα γίνει όμοιος με τον Θεό και  αμέσως μόλις τα σκέφτηκε αυτά έπεσε απ’ την ουράνια δόξα και το αρχαγγελικό του αξίωμα.  Και το τάγμα του Εωσφόρου έπεσε μαζί του, κι από φωτεινοί Άγγελοι έγιναν σκοτεινοί και δαίμονες !!!
Ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ είδε αυτήν την πτώση των Αγγέλων και με υποταγή και ταπείνωση επέδειξε την πίστη του προς τον Θεό και φύλαξε και την δική του δόξα και λαμπρότητα που του είχε χαρίσει ο Θεός, αλλά και την δόξα όλων των Αγγέλων. Για την υποταγή του αυτή ο Θεός όρισε ο Μιχαήλ να είναι ο πρώτος των Αγγελικών τάξεων.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, που το όνομά του σημαίνει “Η δύναμη του Θεού” είναι προστάτης της πολεμικής αεροπορίας. Ο Αρχάγγελος  Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλ. ο άγγελος που μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής». Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς. Γι’ αυτό και οι προσκυνητές καταφθάνουν με τεράστιες λαμπάδες για τάματα και ασημένια παπούτσια. Τα τελευταία του τα αλλάζουν κάθε χρόνο γιατί τα λιώνει καθώς «πηγαίνει» να βοηθήσει όλον αυτόν τον κόσμο που τον χρειάζεται.
Στη Σύμη, το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης των ναυτικών και του προσφέρονται τάματα απ’ όλο τον κόσμο μέσα σε μπουκάλια που τα ρίχνουν στη θάλασσα και ταξιδεύοντας μέσα στο νερό φτάνουν στο νησί της Σύμης.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που το όνομά του σημαίνει “Άνθρωπος του Θεού” είναι ο άγγελος που έφερε το μήνυμα του Ευαγγελισμού στη Θεοτόκο.

(τις πληροφορίες τις συγκεντρώσαμε από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο).

Για την ημέρα αυτή, αφού πρώτα μιλήσαμε για τους Ταξιάρχες με απλά λόγια, φτιάξαμε την εικόνα με το φύλακα Άγγελο μας και στο πίσω μέρος βάλαμε την προσευχή μας……

Κι επειδή είπαμε ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας είδαμε πως είναι τα αεροπλάνα της πολεμικής μας αεροπορίας και φτιάξαμε τα δικά μας…..

 

 

 

Αναφερθήκαμε στους πρώτους ανθρώπους που σύμφωνα με τη μυθολογία προσπάθησαν να πετάξουν…..

Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου

Ο Μίνωας , ο βασιλιάς της Κρήτης , ήθελε να κατασκευάσει ένα οικοδόμημα ξεχωριστό , που παρόμοιό του δε θα υπήρχε στον κόσμο . Γι’ αυτό το σκοπό κάλεσε από την Αθήνα τον ξακουστό τεχνίτη Δαίδαλο .

Ο Δαίδαλος , εκτός από ξεχωριστός αρχιτέκτονας και γλύπτης ,  φημιζόταν επίσης για την εφευρετικότητά του . Λένε ότι είχε εφεύρει τα κατάρτια και πανιά των πλοίων και πολλά εργαλεία , όπως το πριόνι , το τσεκούρι , το τρυπάνι κ.ά .

Πήγε λοιπόν στην Κρήτη κι έφτιαξε ένα πολύπλοκο και ξεχωριστό κτίριο , το λαβύρινθο .

Επειδή όμως  ο Μίνωας φοβήθηκε πως ο Δαίδαλος μπορεί να φτιάξει ένα παρόμοιο οικοδόμημα και σε άλλο μέρος , τον έκλεισε μαζί με το γιο του Ίκαρο μέσα στο παλάτι και δεν τον άφηνε να φύγει .

Ο Δαίδαλος ζήτησε τότε να του φέρουν κερί , με σκοπό να φτιάξει ένα καινούργιο δημιούργημα για να ευχαριστήσει το βασιλιά . Ωστόσο ,ο πολυμήχανος Δαίδαλος  είχε κάτι άλλο στο μυαλό του … Με το κερί αυτό έφτιαξε φτερά , τα κόλλησε πάνω στους ώμους του αγαπημένου του γιου και τους δικούς του και πέταξε μακριά από το παλάτι του Μίνωα .

Στον Ίκαρο είχε δώσει μια συμβουλή , να μην ανεβαίνει πολύ ψηλά , γιατί το κερί θα λιώσει και τα φτερά θα διαλυθούν . Ο μικρός Ίκαρος , όμως αγνόησε τη συμβουλή του πατέρα του και καθώς ο ήλιος τον ζέσταινε , ήθελε να ανέβει όλο και πιο ψηλά . Δυστυχώς το κερί άρχισε να λιώνει και ο Ίκαρος έπεσε στη θάλασσα κοντά σε ένα νησί του Αιγαίου . Ο Δαίδαλος λυπημένος για το χαμό του αγαπημένου του γιου , κατέβηκε να περιμαζέψει το σώμα του παιδιού του .

Το νησί που ήταν κοντά ονομάστηκε Ικαρία , ενώ το πέλαγος γύρω από αυτό ονομάστηκε Ικάριο πέλαγος .

……..και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε το μύθο ….

 

…..μιλήσαμε για τους αδελφούς Ράιτ που κατασκεύασαν το πρώτο αεροπλάνο….

…… είδαμε πως είναι σήμερα τα αεροπλάνα και μιλήσαμε για τα διάφορα είδη αεροπλάνων που υπάρχουν…..

…….. και κρατώντας τα δωράκια και τις κατασκευές μας…..

ευχόμαστε

 

Χ Ρ Ο Ν Ι Α    Π Ο Λ Λ Α!

Στον Άγγελο, στην Αγγελική, στον Γαβριήλ, στον Μιχάλη, στην Μιχαέλα, στον Σταμάτη, στην Σταματία, στον Ραφαήλ, στον Ταξιάρχη που γιορτάζουν την Κυριακή!!!!!!

Οδηγίες εγγραφής μαθητή/τριας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Αγαπητοί γονείς,

Σε συνέχεια της εγκυκλίου (20/3/2020) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σας επισυνάπτουμε τις οδηγίες για την εγγραφή των μαθητών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ώστε οι μαθητές/τριες  να αποκτήσουν λογαριασμό πρόσβασης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.), μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στις διαθέσιμες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες του ΠΣΔ.



Λήψη αρχείου