28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…….

Συνεχίζοντας την αναφορά μας στην Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, επισυνάπτουμε κάποιες από τις δραστηριότητες και τα φύλλα εργασίας που πραγματοποιήσαμε στο περιβάλλον της τάξης….

Η κάρτα μας φέτος ήταν λίγο διαφορετική…… Βάψαμε με νερομπογιές, ακολουθήσαμε μοτίβο μπλε άσπρο με τέμπερες…..

….γίναμε οι ίδιοι εξώφυλλο κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία….

….και για το εσωτερικό ζωγραφίσαμε τον αγώνα των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου….

Αναφερθήκαμε στον Άγιο Δημήτριο, τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης

και αφού μιλήσαμε για τα χρυσάνθεμα ή αλλιώς “Αγιο Δημητριάτικα” τα λουλούδια που ανθίζουν αυτή την περίοδο, τα πήραμε στο σπίτι μας για να τα φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας…….

Δουλέψαμε πάνω σε φύλλα εργασίας, γράψαμε, μετρήσαμε, αντιστοιχίσαμε…….

…..μερικές από τις εργασίες και του 2ου τμήματος…….

Την ημέρα της γιορτής γίναμε στρατιώτες του ’40 και νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού και γιορτάσαμε μέσα στην τάξη μας…….

είπαμε ποιήματα και τραγουδήσαμε……

….και κρατώντας τις σημαιούλες μας, παρελάσαμε……

Ας είναι ο εορτασμός στα σχολεία μας το ιερό μνημόσυνο σε όλους εκείνους τους ήρωες που αναμετρήθηκαν με τον θάνατο και έδωσαν την ζωή τους για να διαφυλάξουν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την εθνική

μας  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Τους χρωστάμε πολλά, δεν τους ξεχνάμε και τους ευγνωμονούμε!!!!!!!

 

Χ Ρ Ο Ν Ι Α      Π Ο Λ Λ Α     Ε Λ Λ Α Δ Α!!!!!!!!!

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που συγκρίνεται με τον αγώνα των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821.. Είναι σημαντικό να νιώθουμε αγάπη για την πατρίδα μας και τις αξίες που πηγάζουν από τις θυσίες των προγόνων μας, διότι όποιος λαός ξεχνά ή αγνοεί την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Φέτος τα γεγονότα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 τα προσεγγίσαμε διαθεματικά και στις δραστηριότητες ενεπλάκησαν όλες οι γνωστικές περιοχές (Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, ΤΠΕ, Δημιουργία και Έκφραση). Στις Επιμέρους Θεματικές Ενότητες μπορείτε να δείτε το σχέδιο Εργασίας καθώς και τις  διδακτικές ενέργειες που ακολουθήσαμε.

Αφορμή για την έναρξη της συζήτησης στάθηκε το βιβλίο για το έπος του ’40 του Φίλιππου Μανδηλαρά….

Γνωρίσαμε τον πρωθυπουργό των Ελλήνων Ι. Μεταξά, τον Μουσολίνι,  αλλά και τον Χίτλερ…

 

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε στο youtube ένα αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τα βασικότερα γεγονότα της εθνικής επετείου…

Ακούσαμε τραγούδια….

και το αγαπημένο μας….

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης μας μονοπώλησε η ελληνική σημαία, αφού στις 27 Οκτωβρίου είναι η γιορτή της Σημαίας… Από που πήρε τα χρώματά της; Τι αποτελεί για κάθε χώρα; Διαβάσαμε ένα απόσπασμα από το Ανθολόγιο με τίτλο “ασπρογάλανο πανί”….

Ζωγραφίσαμε τη σημαία μας και αφού γνωρίσαμε και σημαίες άλλων χωρών προσπαθήσαμε να τις ζωγραφίσουμε κι εκείνες…….

κι έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε την παρέα της σημαίας……

Αναγνωρίσαμε και ξεχωρίσαμε την ελληνική σημαία ανάμεσα σε σημαίες άλλων χωρών και διακρίναμε τη λέξη ΣΗΜΑΙΑ….

Εξιστορώντας τα γεγονότα της Εθνικής Επετείου δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην Αγία Σκέπη που τη γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου….

Παραθέτουμε από το διαδίκτυο κάποιες πληροφορίες για την σημαντική αυτή γιορτή…

 

Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 

ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940

 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο σημαντικότερες εθνικές γιορτές του έθνους μας έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να συνεορτάζονται με μία γιορτή της Παναγίας. Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την 28η Οκτωβρίου την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου.

Η γιορτή αυτή μετατέθηκε από την εκκλησία μας το 1952 από την 1η Οκτωβρίου την 28η ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα του Θεού για τη σκέπη και την προστασία της στον αγώνα των Ελλήνων απέναντι στον αλαζονικό ιταλικό στρατό.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η εποποιία του 1940, αποτελεί ένα θαύμα, είναι ένα από τα πολλά θαύματα στην ιστορία των Ελλήνων. Δεν μπορεί να είναι καρπός αποκλειστικά ανθρώπινου αγώνα. Η θεϊκή χάρη συνεργάσθηκε με την ανθρώπινη προσπάθεια. Και είναι δίκαιο που μαζί με τα θριαμβευτικά σαλπίσματα πάνω από τους τάφους των ηρώων, σήμαναν δοξαστικές καμπάνες για ένα ‘’ευχαριστώ’’ στην Παναγία, σ’ εκείνη, στην οποία η εθνική συνείδηση απέδωσε για μια ακόμα φορά ‘’τα νικητήρια’’. Τη Σκέπη των αγωνιστών. Την Ελευθερώτρια των σκλαβωμένων.

Γιατί στα κρίσιμα χρόνια του πολέμου οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν στα χέρια της Παναγίας τον αγώνα τους. Ζήτησαν τη μητρική προστασία της για να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους. Και ήταν τόση η πίστη τους, ώστε την έβλεπαν να τους εμψυχώνει και να τους σκεπάζει, καθώς πολεμούσαν απεγνωσμένα στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Η άλλοτε Υπέρμαχος Στρατηγός των Ρωμιών γίνεται η Αγία Σκέπη των αγωνιστών και το θαύμα επαναλαμβάνεται. Χάρη στην πίστη που θερμαίνει τις ψυχές τους οι μαχητές περιφρονούν τη λογική των αριθμών και αντιστέκονται στις σιδερόφρακτες εχθρικές στρατιές με ηρωισμό που κινεί τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Το απόσπασμα αντλήθηκε από το site Ορθόδοξοι ορίζοντες…..

Ζωγραφίσαμε την Αγία Σκέπη…..

….καθώς και τους Έλληνες στρατιώτες και τις γυναίκες Ηπειρώτισσες, γράψαμε τις λέξεις “ΟΧΙ”, “ΑΕΡΑ”, “1940”…..

….και στολίσαμε την τάξη….

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ οι εορτασμοί στις σχολικές μονάδες της χώρας θα πραγματοποιηθούν κατά τμήμα χωρίς παρουσία γονέων και θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δυο (2) διδακτικών ωρών.

Στη συνέχεια τα νήπια θα αποχωρήσουν με ευθύνη των γονέων τους.

Το Ολοήμερο πρόγραμμα (Πρωινή Υποδοχή 7:45 -8:00 π.μ. καθώς και Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα 13:00- 16:00 μ.μ.) δεν θα λειτουργήσει.

Στο 32ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, η εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πραγματοποιηθεί κατά τμήμα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, ώρες: 08:30- 10:30 π.μ.

Η 28η Οκτωβρίου είναι αργία.

Περίοδος Προσαρμογής

Το προηγούμενο διάστημα ασχοληθήκαμε με την προσαρμογή των παιδιών στο περιβάλλον της τάξης μας. Γνωρίσαμε το σχολείο μας και τους χώρους μέσα στους οποίους θα περνάμε πολλές από τις ώρες της μέρας μας, γνωρίσαμε τις γωνιές της τάξης μας αλλά και την αυλή μας και συμφωνήσαμε όλοι μαζί ότι θα πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες, ώστε να κάνουμε την καθημερινότητά μας στο σχολείο πιο εύκολη. Για το λόγο αυτό φτιάξαμε ένα συμβόλαιο με τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούμε, το υπογράψαμε (με το δικό μας τρόπο βέβαια) και το τοποθετήσαμε σε εμφανές σημείο της τάξης μας, ώστε να μπορούμε να ανατρέχουμε σ’ αυτό κάθε φορά που χρειάζεται, καθώς κι ένα βιβλιαράκι με τους κανόνες της τάξης μας….

Το συμβόλαιο με τους κανόνες του 2ου τμήματος…

Στη συνέχεια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας ετοιμάσαμε μια κάρτα για τον παππού και τη γιαγιά με πολλή αγάπη και τις καλύτερες ευχές μας….

Ευχαριστούμε πολύ το ιστολόγιο της Kinderella, για τις ιδέες και τις προτάσεις της……

Το τελευταίο διάστημα ασχοληθήκαμε με τον εαυτό μας και το όνομά μας. Κάναμε πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας και να δυναμώσουμε την ομάδα μας, να βρούμε ομοιότητες και διαφορές, να ανακαλύψουμε ότι μας αρέσουν τα ίδια πράγματα αλλά και διαφορετικά και να γνωριστούμε καλύτερα…..Έτσι λοιπόν,  στηριζόμενοι σε μια ιδέα που βρήκαμε στο διαδίκτυο, φτιάξαμε το αερόστατο του εαυτού μας….

Γνωρίσαμε το όνομά μας και τα ονόματα των φίλων μας, τα συγκρίναμε, βρήκαμε το όνομα με τα περισσότερα γράμματα αλλά κι αυτό με τα λιγότερα, μιλήσαμε για το αρχικό μας γράμμα,

φτιάξαμε ένα βιβλίο για το όνομά μας……..Κάναμε το όνομά μας ουράνιο τόξο, γράψαμε το αρχικό μας, στολίσαμε τα γράμματα του ονόματός μας, το εμφανίσαμε “μαγικά” σε λευκή σελίδα, το ανασυνθέσαμε και το γράψαμε….

Τέλος, φτιάξαμε μια ταμπέλα με το όνομά μας για το δωμάτιό μας….

Ακολουθούν οι εργασίες των παιδιών του 2ου τμήματος…..