Το πρόγραμμα “Οι ρίζες του χτες, ο κορμός του σήμερα, τα φυλλαράκια του αύριο” ξεκίνησε μετά τα Χριστούγεννα και ολοκληρώθηκε μέχρι το Πάσχα. Συμμετείχαν η Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξη και κύριος στόχος ήταν η λαογραφική προσέγγιση διαφόρων περιοχών της Ελλάδας ξεκινώντας από και εμβαθύνοντας στο Πήλιο. Κάθε μαθητής και μαθήτρια ρώτησε τους γονείς και τους παππούδες του/της, διερεύνησε και ανακάλυψε κομμάτια της καταγωγής του/της.
Ρίζες από το Πήλιο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, όπως και από πολλά νησιά και τον Πόντο. Αρκετά παιδιά του σχολείου μας έχουν καταγωγή και από το εξωτερικό, όπως την Αγγλία, Ιταλία, Αλβανία και Ρουμανία.
Η αποτύπωση της έρευνας κάθε μαθητή και μαθήτριας έγινε ως εξής: Το παιδί που κατάγεται από κάποια από τις παραπάνω περιοχές έμπαινε πρώτο και έσερνε το χορό στα βήματα της οικογένειάς του. Το δέντρο της καταγωγής, το οποίο στόλισε τον διάδρομο του σχολείου μας άνθισε και γέμισε φυλλαράκια από την καταγωγή των παιδιών.
Οι φορεσιές της Ελλάδας εκτός από πανέμορφες είναι ιδιαίτερες και μοναδικές! Η πρώτη που γνωρίσαμε είναι η πηλιορείτικη. Νυφιάτικη, αντρική και γυναικεία…
φωτ. Πηλιορείτικη γυναικεία & αντρική φορεσιά
Συνεχίσαμε με τη γνωριμία μιας άλλης περιοχής με χορούς, που αγαπούν πολύ τα παιδιά. Τη Θράκη. Αυτή είναι η θρακιώτικη φορεσιά από το Διδυμότειχο.
φωτ. Θρακιώτικη γυναικεία φορεσιά
Ως εκπαιδευτικοί ελπίζουμε στη συνέχεια αυτής της αναζήτησης που στόχο έχει την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων…