ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Οι εγγραφές άρχισαν και πολλοί γονείς σκέφτονται και αγχώνονται πολύ, για το ίδιο θέμα:

«Το παιδί μου θα πάει στην πρώτη δημοτικού”

«άραγε θα τα καταφέρει;».

Φυσικά το θέμα της μετάβασης από την μια εκπαιδευτική βαθμίδα στην επόμενη δεν απασχολεί μόνο τους γονείς.

Αν εσείς ανησυχείτε, φανταστείτε πόσο  στρεσάρεται το παιδί σας, όσο μικρή κι αν είναι η ηλικία του.

Αν εσείς ως ενήλικες μπορείτε ή δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε με την λογική σας, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να εκλογικεύσει μια τέτοια κατάσταση, ένα παιδικό μυαλουδάκι.

«Άραγε θα τα καταφέρω;».

Ένα παιδί που ετοιμάζεται  να αποχωριστεί το γνώριμο και ασφαλές περιβάλλον της οικογένειάς του, του νηπιαγωγείου του, των φίλων του, για να μεταβεί στην επόμενη σχολική βαθμίδα, “στο μεγάλο σχολείο” φοβάται, ανησυχεί, αντιδρά έντονα.

Χρειάζεται από τους ενήλικες  και όχι μόνο τους γονείς αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον του, να το βοηθήσουν και να το διαβεβαιώσουν ότι όλα θα πάνε καλά και θα είναι όλοι δίπλα του.

Χρειάζονται όμως και οι ενήλικες βοήθεια, για να αντιμετωπίσουν σωστά τα στάδια της μετάβασης του παιδιού τους, από την μια βαθμίδα στην επόμενη.

 Χρειάζονται εκπαίδευση, γνώσεις, ενθάρρυνση οι ίδιοι , ώστε να μπορούν να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους και να τα  βοηθήσουν αποτελεσματικά .

Χρειάζεται να είναι ενήμεροι για τα σχολεία, την εκπαίδευση γενικότερα, τις διαδικασίες, τα δικαιώματα , αλλά και τις υποχρεώσεις τους, ως γονείς μελλοντικών μαθητών.

Καλό είναι να αποφεύγονται οι αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές ανθρώπων  του τύπου ” θα τα βρεις δύσκολα στο δημοτικό”,  “θα σου βάλει ο δάσκαλος τα δυο πόδια σ’ενα παπούτσι”, “τέρμα το παιχνίδι, από εδώ και πέρα έχει διάβασμα”

Η εκπαίδευση  είναι συνεχής και ενιαία. Η κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα έχει τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της.

‘Oλες όμως έχουν, ή θα έπρεπε να έχουν,  στόχο το παιδί να είναι πρώτα ένας υγιής, σωστά κοινωνικοποιημένος , ευτυχισμένος άνθρωπος και μετά ένας καλός μαθητής.

Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι εκπαιδευτικοί, γονείς, κοινωνικοί φορείς  και τοπική κοινωνία.

Τέτοιες μέρες,  εάν τα νηπιαγωγεία ήταν ανοιχτά, σχεδιάζαμε επισκέψεις στο κοντινό δημοτικό σχολείο ώστε τα νηπιάκια μας να εξοικειωθούν αρχικώς τουλάχιστον με το περιβάλλον του δημοτικού σχολείου και ειδικότερα των τάξεων, του προαύλειου χώρου,  του τρόπου διεξαγωγής του μαθήματος, των θρανίων, του κυλικείου, του διαλείμματος, του γυμναστηρίου και να μειωθεί ο φόβος και το άγχος του άγνωστου και την θέση τους  να πάρει μία γλυκιά  προσμονή για τον Σεπτέμβρη.

Εμείς θα προσπαθήσουμε, από εδώ διαδικτυακά, να φέρουμε τους μικρούς μας μαθητές, που τόσο απότομα σταμάτησαν να έρχονται στην σχολική τάξη, να γνωρίσουν το νέο σχολικό περιβάλλον του κοντινού μας δημοτικού σχολείου, του 16ου  με την συγκατάθεσή, βέβαια και του διευθυντή του κυρίου Παναγιώτη Λάιου.

 

Πάμε λοιπόν παιδιά. Πατήστε πάνω στους αριθμούς από το 1 έως το 10 χωρίς ζαβολιές και δείτε και ακούστε πληροφορίες για το νέο σας σχολείο!! Έπειτα απολαύστε τις εκπλήξεις!!

 

 

 

Και τώρα όπως πάντα σαν σωστοί μαθητές πιάστε χαρτί και μολύβι και κάντε τις εργασίες

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *