Ο Ανθόκηπός μας :“Χρώματα και ανθισμένοι κύκλοι“
Στo πλαίσιo των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, δημιουργήσαμε τον δικό μας ανθόκηπο, έναν χώρο που θα αλλάζει και θα ανθίζει μαζί με τις εποχές. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συνεργαστήκαμε για να ομορφύνουμε τον χώρο του σχολείου μας και να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τη φύση. Η δράση μας στοχεύει στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και στη δημιουργία ενός όμορφου, ανθισμένου χώρου στο σχολείο μας, που θα αλλάζει και θα ζωντανεύει με τα εποχιακά φυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ξεκινήσαμε λοιπόν καθαρίζοντας τα αγριόχορτα και διαμορφώνοντας τον χώρο για τη φύτευση. Χρησιμοποιήσαμε λάστιχα ανακυκλώνοντάς τα ως «παρτέρια» για τα λουλούδια, γεμίζοντάς τα με πλούσιο χώμα. Οι γονείς συνέβαλαν φέρνοντας λουλούδια, χώμα αλλά και προσωπική εργασία στο χώρο , προσφέροντας τα απαραίτητα υλικά για τον ανθόκηπό μας.
Φυτέψαμε προσεκτικά κάθε λουλούδι μέσα στα «παρτέρια» , μαθαίνοντας να φροντίζουμε τα φυτά, να παρατηρούμε τα χρώματα και τα σχήματα τους και να συνεργαζόμαστε δημιουργικά. Κάθε στιγμή της φύτευσης μάς γέμισε χαρά και ενθουσιασμό, καθώς βλέπαμε τον χώρο να μεταμορφώνεται και να παίρνει ζωή.
Στη δράση συμμετείχε ενεργά και η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής , κυρία Έλενα Λαμπροπούλου με χρήσιμες οδηγίες για τη φροντίδα του κήπου, ενισχύοντας την εκπαιδευτική διάσταση της εμπειρίας.
Μετά το τέλος της φύτευσης, περάσαμε στη διαδικασία ποτίσματος, ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να βοηθήσουμε τα φυτά μας να προσαρμοστούν στο νέο τους «σπίτι» και να ριζώσουν σωστά . Γεμίσαμε τα ποτιστήρια και, με προσοχή και ενθουσιασμό, ποτίσαμε κάθε παρτέρι ξεχωριστά,φροντίζοντας το νερό να φτάσει ομοιόμορφα στο χώμα χωρίς να το παρασύρει. Παρατηρούσαμε πώς το χώμα απορροφούσε το νερό και πώς τα φυτά «ζωντάνευαν» αμέσως, σαν να ανταποκρίνονταν στη φροντίδα μας.
Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε ζευγάρια, αποτυπώσαμε τον ανθόκηπο σε καβαλέτα, δημιουργώντας έργα τέχνης που συνδύαζαν τη φαντασία, την παρατήρηση, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τη χαρά μας για τον νέο μας χώρο. Καθώς ζωγραφίζαμε, εστιάζαμε στα χρώματα, στα σχήματα και στις λεπτομέρειες των φυτών, μετατρέποντας όσα βλέπαμε σε καλλιτεχνικές εικόνες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ενώσαμε την παρατήρηση της φύσης με την έκφραση της τέχνης, αφήνοντας το προσωπικό μας αποτύπωμα στον ανθόκηπο που δημιουργήσαμε όλοι μαζί.
Ο ανθόκηπός μας έγινε ένας πολύχρωμος και ζωντανός χώρος, σύμβολο συνεργασίας, δημιουργικότητας και αγάπης για τη φύση και της κοινής προσπάθειας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.




























