Σχολή για μικρούς Αϊνστάιν: Δέκα χαρισματικά Ελληνόπουλα στο Πανεπιστήμιο «Hopkins»

Αναδημοσίευση από: Καθημερινή

Ανάμεσα στους 10 που θα πάνε στο “Hopkins” και ο Διονύσης Σπηλιόπουλος, μαθητής της Α’ Λυκείου του 2ου Προτύπου Πειραματικού Γ.Ε.Λ Αθήνας που κέρδισε στο νήμα της κλήρωσης τον συμμαθητή του Γιάννη Βαρβαρίγγο. Μπράβο στον Διονύση Σπηλιόπουλο. Είμαστε σίγουροι ότι το ίδιο θα κατάφερνε και ο Γιάννης Βαρβαρίγγος αν τον ευνοούσε η κλήρωση που έγινε.

Σχολή για μικρούς Αϊνστάιν

Δέκα χαρισματικά Ελληνόπουλα στο Πανεπιστήμιο «Hopkins»Του Σταυρου Τζιμα

Στα δεκατρία του χρόνια, ο Αλέξανδρος Τερζόπουλος, άριστος μαθητής της 1ης τάξης του Γυμνασίου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, διαβάζει… Κβαντομηχανική. Και όχι μόνον. Η σκέψη του «βουτάει» σε μαθηματικές θεωρίες, όπως αυτή των πρώτων αριθμών, ξεκοκαλίζει βιογραφίες του Αϊνστάιν και του Νεύτωνα, μελετάει βιβλία του Στίβεν Χόκινγκ. H Γεωργία Κυπριωτάκη, μαθήτρια 3ης Γυμνασίου στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι «ένα παιδί που οργανώνει άριστα τον χρόνο του, προγραμματίζει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τις δουλειές του», ενώ το «κοντέρ» της βαθμολογίας στο σχολείο χτυπάει μόνο 20άρια…

Η Γεωργία και ο Αλέξανδρος έχουν και κάτι άλλο κοινό: είναι «χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά» και μάλιστα με τη «σφραγίδα» του διεθνούς φήμης αμερικανικού Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στο οποίο θα βρεθούν τον Ιούλιο για τρεις εβδομάδες, μαζί με άλλους οκτώ, επίσης «χαρισματικούς και ταλαντούχους» Ελληνες συμμαθητές τους. Ο σκοπός; Να παρακολουθήσουν προηγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και να καλλιεργήσουν τις ήδη υψηλές, όπως διαπιστώθηκε και από το σχετικό τεστ, μαθησιακές τους δεξιότητες.

Αυτή τη δυνατότητα δίνει η δημιουργία –με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»– του πρώτου «Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά», στο Κολέγιο «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη (Center for Talented Youth – CTY Greece at Anatolia), σε συνεργασία με το Hopkins. Στόχος του CTY Greece είναι να εντοπίζει χαρισματικούς μαθητές, ηλικίας 5 – 18 ετών και να τους προσφέρει, μέσα από ολοκληρωμένα καλοκαιρινά προγράμματα τριών εβδομάδων, άριστες εκπαιδευτικές προοπτικές, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να ενισχυθεί η φιλομάθεια και η πνευματική τους ανάπτυξη μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

«Μέσω της ίδρυσης του CTY Greece στο Κολέγιο «Ανατόλια» θα μπορούμε και στην Ελλάδα να προσδιορίζουμε τους χαρισματικούς και ταλαντούχους νέους και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους σε ένα ιδιαίτερο μαθησιακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο δίκτυο άλλων νέων με κοινά χαρακτηριστικά», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Κολεγίου «Ανατόλια» κ. Πάνος Βλάχος.

«Η εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό άξονα της δράσης του Ιδρύματος, το οποίο αναγνωρίζει ότι η ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα απαντά στην αδιάλειπτη ανάγκη των ανθρώπων για ανάπτυξη, τροφοδοτώντας την κοινωνική εξέλιξη», τονίζει ο λειτουργικός διευθυντής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κ. Γιάννης Ζερβάκης.

Συνολικά πενήντα μαθητές υποδείχθηκαν από τα σχολεία τους, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το υπουργείο Παιδείας και εξ αυτών επελέγησαν, μέσω του εξειδικευμένου τεστ, οι δέκα οι οποίοι θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα γνωριμίας με χρήματα του Ιδρύματος. Οι άλλοι που θα ακολουθήσουν θα παρακολουθούν τα μαθήματα στο CTY στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Σεπτέμβριο το «Ανατόλια» πρόκειται να ξεκινήσει πανελλαδική ενημέρωση –ίσως και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης– μέσω των σχολείων για την εξεύρεση χαρισματικών μαθητών γυμνασίου και λυκείου.

Σχετικά με Ἰωάννα Ἀλεξοπούλου

«Ἡ ζωὴ εἶναι παράδεισος γιὰ ὅσους ἀγαποῦν πολλά πράγματα μὲ πάθος: τὰ βιβλία, τοὺς ἀνθρώπους, τὰ λουλούδια, τὴ μουσική, τὸ χορό, τὴν τέχνη, τὴν ποίηση, τὴ μάθηση… …ἕνας κατάλογος ἀτελείωτος!» (Leo Buscaglia : «Νὰ ζεῖς, ν’ ἀγαπᾶς καὶ  νὰ μαθαίνεις»)

Vincerò, perderò la mia vita vivrò.Ιo da sola dovrò camminare .

“Ἕνα ψηλὸ παράθυρο εἶναι τὸ τραγούδι. Βλέπει στὸ δρόμο, βλέπει καὶ στὸν οὐρανό. Ἀπ’ αὐτὸ τὸ παράθυρο κοιτᾶμε τὸν κόσμο”. Γ. Ρῖτσος

“Σκεφτόμαστε πολὺ λιγότερο ἀπ΄ὅσα ξέρουμε. Ξέρουμε πολὺ λιγότερα ἀπ΄ὅσο ἀγαπᾶμε. Ἀγαπᾶμε πολὺ λιγότερο ἀπ΄ὅσο μποροῦμε. Καὶ σ΄αὐτὸν ἀκριβῶς τὸ βαθμὸ εἴμαστε πολὺ λιγότεροι ἀπ΄ὅσο εἴμαστε”. Ῥ.Ντ.Λαίνγκ


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *