Διάλεξη του Τεύκρου Μιχαηλίδη : η έννοια του ωραίου στα μαθηματικά και την τέχνη

Αναδημοσίευση από: ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙart and science

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων στο φιλόξενο σαλόνι της ιστορικής οικίας  Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στην Αθήνα (Αμαλίας 4, 5ος όροφος).

Μαθηματικοί, φυσικοί, ιστορικοί τέχνης, εικαστικοί και συγγραφείς προσεγγίζουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση.

Οι διαλέξεις που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο γίνονται κάθε μήνα. Μετά την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη διάλεξη της ομάδας με ομιλητές, την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου, την επιμελήτρια του ΕΜΣΤ Μαρίνα Τσέκου και τον φυσικό και διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης Στέφανου Τραχανά, ακολουθεί η διάλεξη του συγγραφέα και μαθηματικού Τεύκρου Μιχαηλίδη.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα μιλήσουν τους επόμενους μήνες είναι : η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, οι μαθηματικοί Σταυρούλα Παπανικολάου, Ηλίας Ανδριανός, Άλκηστη Πατρινέλη και Σωτήρης Συριόπουλος.


Η τέταρτη διάλεξη με ομιλητή τον συγγραφέα και μαθηματικό Τεύκρο Μιχαηλίδη,

θα γίνει το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 12.30 το μεσημέρι.

Ο χαρακτηρισμός ενός αγάλματος, ενός πίνακα ζωγραφικής, ενός θεατρικού έργου, μιας σονάτας ως «ωραίων» σπάνια ξενίζει. Μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, αντιρρήσεις, αντιπαραθέσεις αλλά δεν εκπλήσσει : το αναμενόμενο για ένα έργο τέχνης είναι να χαρακτηρίζεται ως «ωραίο» ή «μη ωραίο».

Δεν ισχύει το ίδιο για ένα επιστημονικό δεδομένο, μια εξίσωση, ένα θεώρημα, μια απόδειξη. Οι μαθηματικές προτάσεις χαρακτηρίζονται και μάλιστα κατά τρόπο οικουμενικό και μονοσήμαντο – ως αληθείς ή ψευδείς. Ενίοτε τυχαίνει να αξιολογηθούν ως σημαντικές ή επουσιώδεις, πρωτότυπες ή τετριμμένες. Ωραίες όμως;

Ωστόσο αρκετοί φυσικομαθηματικοί και μάλιστα εκ των κορυφαίων έχουν χρησιμοποιήσει αυτόν ακριβώς το χαρακτηρισμό για τα προϊόντα της επιστήμης τους.  Είναι η περίπτωση, μεταξύ άλλων, του Erdos, του Herman Weyl, του Dirac, των Yang Mills. Αυτή τη σχέση ανάμεσα στην ομορφιά και την ορθότητα προσπάθησαν να περιγράψουν οι δώδεκα συγγραφείς του τόμου Οι μεγάλες εξισώσεις του εικοστού αιώνα – όχι μόνο σωστές αλλά και ωραίες.

Στην παρουσίασή μας θα επιχειρήσουμε να παραθέσουμε μερικές από τις τρέχουσες αντιλήψεις περί «μαθηματικής ωραιότητος» και να τις αντιπαραβάλουμε με αντίστοιχες θέσεις περί ωραιότητος στην τέχνη με στόχο να διερευνήσουμε αν πρόκειται για απλή, ατυχή χρήση της ίδιας λέξης για δυο ξένες μεταξύ τους έννοιες ή αν πράγματι υπάρχει εννοιολογική συνάφεια ανάμεσα στο ωραίο στην τέχνη και το ωραίο στα μαθηματικά.

Τεύκρος Μιχαηλίδης

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Είναι μια μεγάλη παρέα εθελοντών, που εμπνέει και στηρίζει τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που προάγουν το στοχασμό, τη γνώση και το διάλογο.

Η γόνιμη πορεία της ομάδας αναγνωρίζεται και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει, όπως ήταν τα περίφημα συνέδρια με διεθνή απήχηση τα οποία διερευνούσαν τη σχέση των μαθηματικών με την αφήγηση (Μύκονος 2005, Δελφοί 2007), αλλά και η έντονη δραστηριότητά της, με διαλέξεις, σεμινάρια, συναντήσεις, εργαστήρια και μαθηματικά πανηγύρια.

Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

Ένα σπίτι, μια ιστορία

Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού ξεκίνησαν μια παραμυθένια κοινή ζωή στη δεκαετία του 1930 και για σχεδόν πενήντα χρόνια υπήρξαν δραστήρια μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας. Ο νευρολόγος-ψυχίατρος και η συγγραφέας σύζυγός του βίωναν έναν κόσμο καλλιέργειας και δημιουργίας, όπου οι τέχνες και τα γράμματα κατείχαν σημαντική θέση.

Το διαμέρισμά τους στη λεωφόρο Αμαλίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του ’30. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πολλοί επιφανείς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν φίλοι τους και τους επισκέπτονταν συχνά για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τη θέα και την παρέα. Στο στήσιμο του σπιτικού τους προσπάθησαν να ενσωματώσουν όλα όσα αγαπούσαν, όλα όσα αποτελούσαν πηγές έμπνευσης στην καθημερινότητά τους.

Κυρίαρχα ανάμεσά τους ήταν τα έργα τέχνης, σχεδόν όλα δώρα από φίλους όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γεώργιος Γουναρόπουλος, ο Σπύρος Βασιλείου, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Marc Chagall και δεκάδες άλλοι. Γλυπτά, βιβλία αλλά και ταπεινά αναμνηστικά, μαρτυρίες πολυκύμαντης ζωής, ολοκλήρωναν το γεμάτο ζεστασιά καταφύγιό τους.

H ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Τόπος διάλεξης : Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Αθήνα.

Ώρα έναρξης : 12.30

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά με Ἰωάννα Ἀλεξοπούλου

«Ἡ ζωὴ εἶναι παράδεισος γιὰ ὅσους ἀγαποῦν πολλά πράγματα μὲ πάθος: τὰ βιβλία, τοὺς ἀνθρώπους, τὰ λουλούδια, τὴ μουσική, τὸ χορό, τὴν τέχνη, τὴν ποίηση, τὴ μάθηση… …ἕνας κατάλογος ἀτελείωτος!» (Leo Buscaglia : «Νὰ ζεῖς, ν’ ἀγαπᾶς καὶ  νὰ μαθαίνεις»)

Vincerò, perderò la mia vita vivrò.Ιo da sola dovrò camminare .

“Ἕνα ψηλὸ παράθυρο εἶναι τὸ τραγούδι. Βλέπει στὸ δρόμο, βλέπει καὶ στὸν οὐρανό. Ἀπ’ αὐτὸ τὸ παράθυρο κοιτᾶμε τὸν κόσμο”. Γ. Ρῖτσος

“Σκεφτόμαστε πολὺ λιγότερο ἀπ΄ὅσα ξέρουμε. Ξέρουμε πολὺ λιγότερα ἀπ΄ὅσο ἀγαπᾶμε. Ἀγαπᾶμε πολὺ λιγότερο ἀπ΄ὅσο μποροῦμε. Καὶ σ΄αὐτὸν ἀκριβῶς τὸ βαθμὸ εἴμαστε πολὺ λιγότεροι ἀπ΄ὅσο εἴμαστε”. Ῥ.Ντ.Λαίνγκ


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *