Αλγόριθμοι στην καταπολέμηση του εγκλήματος

Αναδημοσίευση από ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ

Συγγραφέας: Γιώργος Καρουζάκης

Όταν οι μεξικάνικες αρχές ανακοίνωσαν, πριν από λίγο καιρό, το θάνατο του Heriberto Lazcano, ηγέτη ενός από τα πιο βίαια καρτέλ της χώρας, κάποιοι υποδέχτηκαν την είδηση ως μια σημαντική νίκη στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και σαν αρχή του περιορισμού της βίας στο Μεξικό. Τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Απλώς, ο νεκρός ηγέτης αντικαταστάθηκε με έναν καινούργιο.

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Κολομβίας θεωρούσαν ότι ο θάνατος του αρχηγού ενός καρτέλ θα κατέστρεφε και ολόκληρο τον εγκληματικό μηχανισμό. Μια νέα επιστημονική έρευνα για το θέμα (Scientific American), η οποία βασίστηκε στα μαθηματικά και στην ανάλυση πολυπλοκότητας αλγορίθμων, υποστηρίζει ότι η σύλληψη των κατώτερων ιεραρχικά μελών των καρτέλ είναι, ίσως, το κλειδί στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Με ποιο τρόπο εμπλέκονται, όμως, τα μαθηματικά με τον κόσμο των ναρκωτικών ; Στις αναλύσεις τους οι μαθηματικοί απεικονίζουν τα καρτέλ ως πολύπλοκα δίκτυα, τα μέλη τους ως κόμβους και τις αλληλεπιδράσεις τους ως γραμμές που σηματοδοτούν τις διασυνδέσεις τους. Με τη βοήθεια αλγορίθμων υπολογίζουν τη δύναμη και τη σημασία των συνδέσεών τους.

Η διαπίστωσή ότι ο αφανισμός του ηγέτη ενός καρτέλ δεν αφανίζει και το καρτέλ ενισχύεται και από ορισμένα περιστατικά : όταν, το 1993, σκοτώθηκε ο κολομβιανός βαρώνος Πάμπλο Εσκομπάρ, το καρτέλ του δεν εξαφανίστηκε αλλά, όπως τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας, γέννησε αρκετά ακόμα μικρότερα καρτέλ.

«Η Θεωρία δικτύων μας δείχνει πόσο αδύναμη είναι η πολιτική κατά του εγκλήματος» συμπληρώνει ο Michael Lawrence από το Waterloo Institute for Complexity and Innovation του Καναδά.

Μια άλλη διάσταση της επιστημονικής έρευνας απεικονίζει, με τη μορφή διαγραμμάτων, τις σχέσεις που αναπτύσσουν και οι εκπρόσωποι του νόμου με τους εμπόρους ναρκωτικών. Πρόκειται για τους γνωστούς «ενδιάμεσους», αστυνομικούς ή διοικητές που γεφυρώνουν, με το αζημίωτο, τους δύο κόσμους διευκολύνοντας την εξάπλωση του εγκλήματος.

«Επειδή η δύναμη και η επιτυχία των δράσεων πολλών καρτέλ εξαρτάται από τους στενούς δεσμούς που διατηρούν τα μέλη τους με τους εκπροσώπους του νόμου, ο εντοπισμός και η απομάκρυνση των «ενδιάμεσων» από την αλυσίδα των δικτύων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τον αφανισμό ενός βαρώνου των καρτέλ», καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή : Scientific American

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *