Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς Κατηγορία

Μες στο μουσείο!!

Με τον όρο Μουσείο εννοείται σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ICOM (International Council of Museums) «ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία».

Βάσει του σύγχρονου ορισμού τους τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση έχει διαφοροποιήσει σαφώς τον ρυθμό της αλλαγής του κόσμου μας και σε ένα βαθμό έχει συνδέσει πλέον το τοπικό, εθνικό στοιχείο με το παγκόσμιο. Μέσα σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο τα μουσεία είναι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις εν τω μέσω καθολικών αληθειών. Εν ολίγοις, μπορούν να επιδείξουν στο πλατύ κοινό πώς διαμόρφωσαν τα γεγονότα και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων του παρελθόντος την εμπειρία του παρόντος.

Τα μουσεία κατηγοριοποιούνται βάσει των συλλογών που διαθέτουν, των φορέων που τα ιδρύουν και τα διαχειρίζονται(κρατικά, ιδιωτικά, δημόσια), βάσει του βεληνεκούς της συλλογής τους (Εθνικά, Περιφερειακά, Τοπικά), βάσει του κοινού που εξυπηρετούν (Γενικά, Εκπαιδευτικά, Ειδικού ενδιαφέροντος), και του εκθεσιακού τους χώρου(Αρχαιολογικοί χώροι, Υπαίθρια, Ιστορικά κτίρια-μουσεία)

(Πηγη: wikipedia)

Έτσι, έχουμε μουσεία αρχαιολογικά, λαογραφικά, ιστορικά, τεχνολογίας, τέχνης κλπ.

Ενδεικτικά στην περιοχή μας μπορείτε να επισκεφτείτε Το Μουσείο Δελφών, από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα και διεθνή πόλο έλξης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών - GTPΤο αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών βρίσκεται στην 4η θέση των ...Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών - GTPΗ τέχνη στην Ελλάδα: Νοεμβρίου 2012

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας,  το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης στην Άμφισσα, το Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου, το Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξειδίου, το Εθνολογικό & Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού- Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, στην Ιτέα το Μουσείο Πόλης. το οποίο βρίσκεται  σε διαδικασία δημιουργίας με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσειακών Σπουδών του Εθνικού Καποδοστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φέτος με τα σχολεία αλλά και τα μουσεία κλειστά λόγω του κορονοϊού COVID-19, θα θυμηθούμε κάποιες από τις δράσεις μας για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων κατά το σχολικο έτος 2018-19, στα πλαίσια του etwinning έργου “Η Τέχνη οδηγός μου στις μέρες του κόσμου”, αλλά και τις προτάσεις του ΥΠΑΙΘ με συνδέσμους από μουσεία και άλλους φορείς με εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Η εικαστική απόδοση του Ηνίοχου από τα παιδάκια του 2ου Νηπιαγωγείου Ιτέας

και η συνεργατική αφίσα με τα αντιπροσωπευτικά πολιτιστικά μνημεία της περιοχής του κάθε Νηπιαγωγείου.

Το συνεργατικό βίντεο που δημιουργήθηκε για να γνωρίσουμε τους “Κανόνες του Μουσείου”

Επειδή ο επισκέπτης ενός μουσείου όμως έχει και δικαιώματα μην παραλείψετε να τα διαβάσετε παρακάτω:



Λήψη αρχείου

Οι προτάσεις του ΥΠΑΙΘ :

ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Α) Μουσείο Ακρόπολης – Εκπαιδευτικό Υλικό – Κεντρική Σελίδα
https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko
Επιλεγμένα στοιχεία από την κεντρική σελίδα
Διαδραστικά Παιχνίδια
https://www.theacropolismuseum.gr/peploforos/
http://www.acropolis-athena.gr/http://www.parthenonfrieze.gr/#/home
http://acropolisvirtualtour.gr/theglafkaproject/#/el/home
Εκπαιδευτικό Αποθετήριο
http://repository.acropolis-education.gr/acr_edu/?locale=el
Β) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
http://repository-mca.ekt.gr/mca/
Γ) Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
https://www.nationalgallery.gr/el/ekpaideusi/paihnidia.html
Δ) Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
http://www.nhmuseum.gr/el/ekpaideysi/psifiaka-paihnidia/
Ε) Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία
https://athenscitymuseum.gr/
ΣΤ) Φιλαναγνωσία
https://ereading.nlg.gr/el/?server=1