Ζώα στους Πάγους: Ταξίδι στην Αρκτική και την Ανταρκτική!

Στο 2ο Νηπιαγωγείο Θεστιέων, ταξιδέψαμε αυτή την εβδομάδα με τη φαντασία μας… ως τους δύο παγωμένους πόλους της Γης! Μάθαμε για τις διαφορές μεταξύ Αρκτικής και Ανταρκτικής, αλλά και για τα ζώα που κατοικούν σε κάθε άκρη του πλανήτη μας, παρά το ακραίο ψύχος.

🔹 Στην Αρκτική, εκεί όπου βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος, συναντήσαμε:
– Την πολική αρκούδα, βασίλισσα των πάγων,
– Τον τάρανδο,
– Την λευκή αλεπού,
– Τις φώκιες και τα θαλάσσια λιοντάρια.

🔹 Στην Ανταρκτική, στον Νότιο Πόλο, εκεί που ο άνθρωπος δεν κατοικεί μόνιμα, αλλά η φύση βασιλεύει, συναντήσαμε:
– Τους αγαπημένους όλων πιγκουίνους,
– Τις φάλαινες,
– Τις φώκιες της Ανταρκτικής,
– Και πολλά θαλάσσια πτηνά που πετούν πάνω από τους παγετώνες!

Ανακαλύψαμε ότι τα ζώα αυτά έχουν ειδικές προσαρμογές: χοντρό τρίχωμα, στρώματα λίπους, και χρώματα που τα βοηθούν να κρύβονται στο λευκό τοπίο. Καταλάβαμε ότι η φύση έχει φροντίσει με σοφία για να μπορούν να επιβιώσουν στα πιο αφιλόξενα μέρη του κόσμου.

Για να κλείσουμε το ταξίδι μας, τα παιδιά δημιούργησαν ένα ομαδικό κολάζ της Γης, χωρισμένο στα δύο: Αρκτική και Ανταρκτική, και τοποθέτησαν σε κάθε ήπειρο τα αντίστοιχα ζώα που γνωρίσαμε. Μέσα από αυτή τη δράση, συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν πληροφορίες και έμαθαν να παρατηρούν και να ξεχωρίζουν με λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Το ενδιαφέρον και ο θαυμασμός για τη ζωή στους πάγους ήταν διάχυτο σε κάθε συζήτηση και κάθε δημιουργία. Και το σημαντικότερο: τα παιδιά έδειξαν σεβασμό και αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον, κατανοώντας πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε αυτόν τον παγωμένο αλλά υπέροχο κόσμο.

Ένα ακόμη ταξίδι μάς έφερε πιο κοντά στη φύση – και πιο κοντά ο ένας στον άλλον!

POLOI 1 6 2 6 3 7 4 6

Χειμερία Νάρκη: Όταν η Φύση Κοιμάται…

Στο 2ο Νηπιαγωγείο Θεστιέων, αυτόν τον χειμώνα ταξιδέψαμε στον μαγικό κόσμο της φύσης και μάθαμε για ένα φαινόμενο που μας εντυπωσίασε όλους: τη χειμερία νάρκη!

Μιλήσαμε για τα ζώα που, όταν κάνει πολύ κρύο και δεν βρίσκουν τροφή, κλείνονται στη φωλιά τους και κοιμούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αρκούδα, ο σκαντζόχοιρος, η νυχτερίδα, ο ασβός και ο βατράχος ήταν μερικά από τα ζώα που γνωρίσαμε. Τα παιδιά έμαθαν πώς το σώμα τους “κοιμάται”, η καρδιά τους χτυπά πιο αργά και η αναπνοή τους γίνεται πολύ ήσυχη, μέχρι να έρθει η άνοιξη και να ξυπνήσουν!

Για να αποτυπώσουμε όσα μάθαμε, δημιουργήσαμε ένα μεγάλο ομαδικό κολάζ με όλα τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Τα παιδιά διάλεξαν το αγαπημένο τους ζώο, το έκοψαν, το χρωμάτισαν και το κόλλησαν, φτιάχνοντας έναν υπέροχο “χειμωνιάτικο ύπνο” πάνω στο χαρτόνι.

Καθώς δουλεύαμε, τα παιδιά συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν ιδέες, βοήθησαν το ένα το άλλο και χάρηκαν με τη συλλογική προσπάθεια. Ήταν μια δραστηριότητα που, πέρα από γνώση, καλλιέργησε ενσυναίσθηση, ομαδικότητα και χαρά για τη δημιουργία.

Η χειμερία νάρκη μας έμαθε κάτι πολύτιμο: ότι ακόμα και η φύση χρειάζεται να ξεκουράζεται. Και πως καμιά φορά, πίσω από τη σιωπή και την ηρεμία, κρύβεται ένας κόσμος γεμάτος σοφία και ομορφιά!

1 5 2 5 3 6 4 5 5 3 6 2 7 1

Καλωσορίσαμε τον Χειμώνα… Δημιουργώντας με Συνεργασία!

Στο 2ο Νηπιαγωγείο Θεστιέων, ο χειμώνας δεν ήρθε απλώς με κρύο και χιόνι, αλλά με θερμές παιδικές συνεργασίες, δημιουργία και χαρά! Τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εποχή του χειμώνα μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που συνδύαζαν τη μάθηση με το παιχνίδι.

Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας χιονονιφάδες, παρατηρώντας τα μοναδικά τους σχήματα και μιλώντας για το πώς, όπως καθεμιά είναι διαφορετική, έτσι κι εμείς είμαστε μοναδικοί! Έπειτα, φτιάξαμε χιόνι από αλάτι, παίζοντας με την υφή του και ανακαλύπτοντας με τις αισθήσεις μας τι σημαίνει “χειμώνας”.

9 10 12 11 

Στη συνέχεια φτιάξαμε τους δικούς μας χιονανθρώπους που μας φωνάζουν “Καλό Χειμώνα!”

3 5 4 4 15

Δε σταματήσαμε εκεί! Δημιουργήσαμε όλοι μαζί τη “Ντουλάπα του Χειμώνα”, γεμάτη με σκουφιά, γάντια, μπουφάν και κασκόλ – όλα όσα μας κρατούν ζεστούς! Συζητήσαμε για τη σημασία του να ντυνόμαστε σωστά, και ανταλλάξαμε εμπειρίες για το πώς περνάμε τις κρύες μέρες στο σπίτι.

17 16 7 8 1

Μιλήσαμε ακόμη για τα μέσα θέρμανσης, και στη συνέχεια φτιάξαμε με ομαδική δουλειά το δικό μας τζάκι μέσα στην τάξη – μια κατασκευή που γέμισε τη γωνιά μας με θαλπωρή και ενθουσιασμό!

1 4 2 4 5 2 13 14

Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι μέσα από αυτές τις δράσεις, τα παιδιά χρειάστηκε να συνεργαστούν, να βοηθήσουν το ένα το άλλο, να μοιραστούν ιδέες και υλικά. Έτσι, ενισχύθηκαν οι σχέσεις μεταξύ τους, αναπτύχθηκε η ενσυναίσθηση και καλλιεργήθηκε ένα θετικό και υποστηρικτικό κλίμα στην ομάδα μας.

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά στην τάξη μας – και τον υποδεχτήκαμε όχι μόνο με δημιουργίες, αλλά και με δεμένες παιδικές καρδιές και χαμόγελα συνεργασίας! ☃️❤️

Κοπή Βασιλόπιτας στο Νηπιαγωγείο μας

Με χαρά και ενθουσιασμό καλωσορίσαμε τη νέα χρονιά στο 2ο Νηπιαγωγείο Θεστιέων, τηρώντας ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά έθιμα: την κοπή της βασιλόπιτας!

Όλα τα παιδιά συγκεντρώθηκαν για αυτή τη γλυκιά τελετή γεμάτη ευχές, προσμονή και ενθουσιασμό. Μιλήσαμε για το συμβολισμό της βασιλόπιτας, για το φλουρί και για όλα τα όμορφα που φέρνει μια νέα αρχή.

Κάθε κομμάτι που μοιράστηκε έκρυβε μέσα του μια μικρή προσμονή… και τελικά, το φλουρί το κέρδισε μια τυχερή μαθήτριά μας, η οποία παρέλαβε με χαρά το δωράκι που το συνόδευε: ένα όμορφο παιδικό βιβλίο!

Ένα δώρο συμβολικό και πολύτιμο, γιατί μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου ταξιδεύουμε, ονειρευόμαστε, μαθαίνουμε και μεγαλώνουμε – όπως ακριβώς θέλουμε να κάνουν και τα παιδιά μας μέσα στη χρονιά.

Ήταν μια ζεστή, χαρούμενη στιγμή που έφερε ξανά κοντά τα παιδιά και έδωσε τον πιο όμορφο τόνο στην αρχή της νέας χρονιάς.

3 4 2 3 4 3 5 1 6 1 1 3

Χριστουγεννιάτικο Πάρτυ… με Χορό, Χαρά και Καρδιές πιο Κοντά!

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τη χρονιά και υποδεχτούμε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, το 2ο Νηπιαγωγείο Θεστιέων γέμισε μουσική, γέλια και γιορτινή διάθεση!

Την τελευταία μέρα λειτουργίας των σχολείων, οργανώσαμε ένα χαρούμενο χριστουγεννιάτικο πάρτυ, γεμάτο ενέργεια, τραγούδι και πολλή… χορευτική διάθεση! Τα παιδιά μας διασκέδασαν με την ψυχή τους, γέλασαν, έπαιξαν και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στον διαγωνισμό χορού, που σκόρπισε χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους.

Περισσότερο απ’ όλα, όμως, ήταν μια μέρα που έφερε τα παιδιά πιο κοντά. Μέσα από τη χαρά και το παιχνίδι, ενισχύθηκαν οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, δίνοντας ουσιαστικό νόημα στη γιορτή.

Η δράση αυτή ήταν μέρος του σχεδίου δράσης του σχολείου μας, που στοχεύει στην καλλιέργεια θετικού κλίματος και σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μαθητών. Και πράγματι, εκείνη τη μέρα, είδαμε στην πράξη πώς μια απλή γιορτή μπορεί να γίνει γέφυρα που ενώνει καρδιές!

Έτσι, με όμορφες αναμνήσεις και χαρούμενα πρόσωπα, αποχαιρετήσαμε το σχολείο για τις γιορτές.

viber image 2025 04 29 23 09 00 636 viber image 2025 04 29 23 09 00 699 viber image 2025 04 29 23 09 00 815 viber image 2025 04 29 23 09 02 212

Η Μπουγάδα του Άγιου Βασίλη – Μια Χριστουγεννιάτικη Γιορτή γεμάτη Χαμόγελα!

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, το 2ο Νηπιαγωγείο Θεστιέων πλημμύρισε από φωνούλες, χαμόγελα και γιορτινή μαγεία, στην καθιερωμένη μας χριστουγεννιάτικη γιορτή με θέμα «Η Μπουγάδα του Άγιου Βασίλη», βασισμένη στο αγαπημένο παραμύθι της Ιωάννας Κυρίτση.

Οι μικροί μας πρωταγωνιστές, με φαντασία και θεατρική διάθεση, ανέβηκαν στη “σκηνή” και μάς ταξίδεψαν σε ένα απρόσμενα αστείο και τρυφερό περιστατικό από τη ζωή του Άγιου Βασίλη: τη μέρα που όλα του τα ρούχα ήταν… άπλυτα! Μέσα από το θεατρικό, τα παιδιά μας μίλησαν για την αξία της συνεργασίας, της φροντίδας και – πάνω απ’ όλα – της καλοσύνης, που είναι και το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.

Οι γονείς που παρακολούθησαν τη γιορτή, γέμισαν την αίθουσα με συγκίνηση, χειροκροτήματα και περηφάνια. Δεν ήταν μόνο μια παράσταση. Ήταν μια γιορτή δημιουργικότητας, συναισθημάτων και κοινής χαράς, που μάς έφερε όλους πιο κοντά – παιδιά, οικογένειες και παιδαγωγούς.

Και καθώς η γιορτή έφτανε στο τέλος της, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας, σαν ένας άλλος Άγιος Βασίλης πρόσφερε δώρα σε όλα τα παιδιά. Η χαρά και η έκπληξη ζωγραφίστηκαν στα πρόσωπα των παιδιών, χαρίζοντας σε όλους μας μια συγκινητική και αξέχαστη στιγμή.

Η φετινή μας γιορτή δεν ήταν μόνο ένα θεατρικό. Ήταν μια γιορτή καρδιάς.
Μια υπενθύμιση ότι οι πιο μεγάλες χαρές κρύβονται στις πιο μικρές, αληθινές στιγμές.

1 2 2 2 3 3 4 2

Ένα Αστέρι, Μια Ευχή, Μια Αγκαλιά Ζωής

Κάποιες πράξεις δεν φαίνονται μεγάλες… μέχρι να νιώσεις το αποτύπωμά τους στην καρδιά. Αυτό ακριβώς συνέβη στο 2ο Νηπιαγωγείο Θεστιέων, όταν αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στη δράση του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος).

Μαζί, γονείς και παιδιά, αγοράσαμε αστέρια ευχών, με έναν κοινό στόχο: να βοηθήσουμε να πραγματοποιηθεί η ευχή ενός παιδιού που ονειρευόταν να αποκτήσει το δικό του ειδικό αμαξίδιο. Ένα δώρο όχι μόνο λειτουργικό, αλλά βαθιά απελευθερωτικό. Ένα μέσο αυτονομίας, αξιοπρέπειας, ζωής.

Τα παιδιά μας έμαθαν πως κάθε αστέρι που κρατούσαν στα χέρια τους έκρυβε μέσα του μια πράξη αγάπης. Μια πράξη που, ακόμη κι αν δεν γνώριζαν τον παραλήπτη της, είχε τεράστια σημασία. Γιατί η αλληλεγγύη δεν έχει πρόσωπο – έχει ψυχή.

Ύστερα από τη συμμετοχή μας, λάβαμε από το Make-A-Wish ένα πιστοποιητικό υιοθεσίας ευχής – μια τιμητική αναγνώριση που ανήκει σε κάθε παιδί και κάθε γονιό του σχολείου μας. Ένα συμβολικό έγγραφο, που όμως θα μας θυμίζει για πάντα ότι όταν πολλοί άνθρωποι ενωθούν για κάτι καλό, τότε πραγματικά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Ας συνεχίσουμε να γεμίζουμε τον κόσμο με φως, ευχές και παιδικά χαμόγελα.

pistopoihtiko yiothesias

Τα Στολίδια της Καρδιάς μας… στην Πλατεία!

Τα Χριστούγεννα, το 2ο Νηπιαγωγείο Θεστιέων έβαλε τη δική του γιορτινή πινελιά στην καρδιά του χωριού! Τα παιδιά μας, με απίστευτο ενθουσιασμό, έφτιαξαν υπέροχα χριστουγεννιάτικα στολίδια από… γλωσσοπίεστρα! Με φαντασία και δημιουργικότητα, δημιούργησαν χιονονιφάδες, χριστουγεννιάτικα δεντράκια και τον αγαπημένο μας Ρούντολφ το ελαφάκι, βάζοντας σε κάθε στολίδι την ψυχή και το χαμόγελό τους.

Μαζί, πήγαμε στην πλατεία του Καινουργίου και με πολλή χαρά στολίσαμε όλοι μαζί το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο του χωριού μας. Η ατμόσφαιρα πλημμύρισε με παιδικά γέλια, λαμπερά βλέμματα και την αληθινή μαγεία των Χριστουγέννων!

Το δέντρο έγινε πιο όμορφο από ποτέ, γιατί ήταν στολισμένο με στολίδια που φτιάχτηκαν με αγάπη, φροντίδα και χέρια μικρά αλλά γεμάτα καρδιά.

Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν σ’ αυτή τη δράση γιατί είχαμετην ευκαιρία να γίνουμε μέρος του χριστουγεννιάτικου στολισμού του χωριού μας.

  viber image 2024 12 12 13 24 38 397 viber image 2024 12 14 18 37 14 158 viber image 2024 12 14 18 37 14 631 2 1

Επισκεπτήριο Αγάπης – Μια Κάρτα, Μια Αγκαλιά Ψυχής

Τα Χριστούγεννα, στο 2ο Νηπιαγωγείο Θεστιέων, μάθαμε στα παιδιά πως τα πιο όμορφα δώρα δεν μπαίνουν σε κουτιά… αλλά σε καρδιές.

Συμμετέχοντας στη δράση του οργανισμού WinCancer, με τίτλο “Επισκεπτήριο Αγάπης”, τα παιδιά μας έβαλαν την ψυχή τους σε κάθε λέξη, σε κάθε ζωγραφιά, σε κάθε μικρή, χειροποίητη χριστουγεννιάτικη κάρτα που δημιούργησαν. Αυτές οι κάρτες στάλθηκαν σε ασθενείς αντικαρκινικών νοσοκομείων, ανθρώπους που αυτές τις γιορτινές μέρες δίνουν έναν δύσκολο, σιωπηλό αγώνα.

Μέσα από λόγια γεμάτα παιδική αθωότητα, ζωγραφιές με φωτεινά χρώματα και ευχές που ξέχειλαν από αγάπη, τα παιδιά πρόσφεραν κάτι βαθύτερο από ένα απλό χαρτί: ένα χαμόγελο, μια παρηγοριά, μια ελπίδα.

Μιλήσαμε για τη δύναμη της προσφοράς, για το πώς μια απλή σκέψη, μια μικρή πράξη, μπορεί να ζεστάνει την ψυχή κάποιου που το έχει ανάγκη. Και τα παιδιά μας κατάλαβαν. Δεν ρώτησαν ποιοι είναι οι παραλήπτες. Δεν χρειάστηκε. Ήξεραν μόνο πως κάποιοι άνθρωποι, κάπου, θα νιώσουν λίγο λιγότερο μόνοι χάρη σε αυτούς.

Ήταν ένα μάθημα ζωής και ενσυναίσθησης. Και ήταν από τα πιο ουσιαστικά που έχουμε κάνει ποτέ.

Σας ευχαριστούμε, WinCancer, που μας δώσατε την ευκαιρία να μάθουμε πως η αγάπη, όταν μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται.

1 1 2 3 1

Χριστουγεννιάτικη Εκδρομή στο “Δέντρο των Ξωτικών”

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024, το 2ο Νηπιαγωγείο Θεστιέων, μαζί με το 1ο Νηπιαγωγείο Παναιτωλίου, πραγματοποίησε μια μαγική χριστουγεννιάτικη εκδρομή στο “Δέντρο των Ξωτικών” στην Πάτρα!

Μαζί με τους γονείς, ξεκινήσαμε ένα ταξίδι γεμάτο χριστουγεννιάτικη μαγεία, αγάπη και μοίρασμα. Ακούσαμε την ιστορία της Γέννησης του Χριστού, γεμάτη μηνύματα ελπίδας και καλοσύνης, και παρακολουθήσαμε μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με συνοδεία νοηματικής γλώσσας – μια υπενθύμιση πως όλοι αξίζουν να συμμετέχουν.

Συναντήσαμε τον Άγιο Βασίλη, γελάσαμε με το face painting, παίξαμε, και στο τέλος απολαύσαμε όλοι μαζί ένα όμορφο πικ νικ κάτω από το μεγάλο Δέντρο των Ξωτικών.

Περάσαμε μια μέρα γεμάτη τρυφερότητα, συνύπαρξη και αληθινές στιγμές ενσυναίσθησης – γιατί τα Χριστούγεννα είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι που νοιάζονται.

IMG 458a2a60197e6ca49345366d08835bc0 V 1IMG b1a337463619ef01a99cdf6b4475ea39 V 1IMG 58a6d88458228cf9d072af898a9be2c8 V 1IMG 49b450645bf8bf45e2ce4a86802fe569 V 11 3 4 5 6 8