Καθημερινά στις τάξεις μας, ξεκινάμε την ημέρα μας με την «παρεούλα». Με τα παιδιά δηλαδή καθόμαστε στον κύκλο και μοιραζόμαστε τα νέα μας και στη συνέχεια περνάμε στη λεγόμενη “ρουτίνα” μας, δηλαδή ρωτάμε τα παιδιά να μας πουν την ημερομηνία (ημέρα, αριθμό, μήνα), το έτος, την εποχή και τον καιρό με απώτερο σκοπό να μάθουν τις χρονικές αλλαγές.
Παρακάτω, θα δείτε έναν τρόπο για το πως μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς (ή/και να το εκτυπώσετε αν έχετε τη δυνατότητα) το δικό σας ημερολόγιο με τα παιδιά και να παρακολουθείτε τις χρονικές αλλαγές.
1. α) Ημερολόγιο για τον Μάιο (καθημερινή ρουτίνα στο σπίτι) :
ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΗ ΜΟΡΦΗ (για όσους διαθέτουν εκτυπωτή) :
1. β) Ημερολόγιο μήνα (κατασκευή στο σπίτι) :
ΣΕ ΑΠΛΗ ΜΟΡΦΗ (για όσους δεν έχουμε εκτυπωτή) :
Σε μια λευκή σελίδα με ένα στυλό (και χάρακα) μπορούμε να κάνουμε τον πίνακα κι έπειτα να γράψουμε τις μέρες με την ημερομηνία τους (π.χ. 1 έως 30 για τον Απρίλιο ή από 1 έως 31 για τον Μάιο). Έπειτα στο κάτω μέρος της σελίδας το παιδί με ένα μολύβι μπορεί να γράφει καθημερινά την ημέρα που έχουμε, την ημερομηνία και τον μήνα.
2. α) Οι εποχές μας (καθημερινή ρουτίνα στο σπίτι) :
ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΗ ΜΟΡΦΗ (για όσους διαθέτουν εκτυπωτή) :
2. β) Οι εποχές μας (καθημερινή ρουτίνα στο σπίτι) :
ΣΕ ΑΠΛΗ ΜΟΡΦΗ (για όσους δεν έχουμε εκτυπωτή στο σπίτι) :
Βήμα 1ο : με ένα πιάτο (ή διαβήτη) κάνουμε έναν κύκλο σε λευκό φύλλο
Βήμα 2ο : διπλώνουμε το φύλλο δύο φορές για να βρούμε το κέντρο του κύκλου ή με το μάτι!!
Βήμα 3ο : Με το στυλό χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια τον κύκλο μας
Βήμα 4ο : Βάζουμε τίτλο (Οι 4 εποχές μας) και γράφουμε τις εποχές
(ανάλογα με τις δυνατότητες του παιδιού, αν θέλουμε γράφουμε σε ένα χαρτί τις εποχές και το παιδί τις αντιγράφει. Παρατηρώντας την παραπάνω έγχρωμη εικόνα τις γράφει στο ανάλογο πεδίο. Το ίδιο γίνεται και με τους μήνες)
Βήμα 5ο : Παρατηρώντας την παραπάνω έγχρωμη εικόνα, σχολιάζουμε τι βλέπουμε σε κάθε εποχή (π.χ. Χειμώνας : το δέντρο δεν έχει φύλλα) και αναλόγως το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει το δέντρο σε κάθε εποχή.
Βήμα 6ο : Με μολύβι ή ξυλομπογιά μπορούμε να βάλουμε ένα σημαδάκι στον μήνα που έχουμε και ένα σημάδι στην εποχή που έχουμε. Προτιμούμε μολύβι ή ένα υλικό που σβήνει για να αλλαχτεί με το που περάσει ο μήνας. Στο κέντρο του κύκλου μπορεί το παιδί να κάνει ένα βελάκι με την εποχή που έχουμε.
3. α) Ο καιρός μας (καθημερινή ρουτίνα στο σπίτι) :
ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΗ ΜΟΡΦΗ (για όσους διαθέτουν εκτυπωτή) :
Βήμα 1ο : Τυπώνουμε σε Α4
Βήμα 2ο : Τυπώνουμε σε Α4 και κόβουμε τα 6 τετράγωνα με τον καιρό
Βήμα 3ο : Τυπώνουμε το παρακάτω φύλλο ή σε λευκό Α4 βάζουμε τον τίτλο «Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ», ώστε να μπαίνει ο καιρός της ημέρας
Η μορφή της κάρτας του καιρού είναι η παρακάτω. Το παιδί μπορεί καθημερινά παρατηρώντας από το παράθυρο να βάζει τον αντίστοιχο καιρό της ημέρας στην καρτέλα που αφορά τον σημερινό καιρό.
Οι συγκεκριμένες καρτέλες είναι πλαστικοποιημένες για να αντέχουν στην καθημερινή χρήση της τάξης, αλλά εσείς μπορείτε με χοντρότερο χαρτί να το πετύχετε αυτό. Οι καρτέλες μπορούν να κολλήσουν με χαρτοταινία στο πίσω μέρος, με χρατς ή bluetack.
3. β) Ο καιρός μας (καθημερινή ρουτίνα στο σπίτι) :
ΣΕ ΑΠΛΗ ΜΟΡΦΗ (για όσους δεν έχουμε εκτυπωτή στο σπίτι) :
Βήμα 1ο : με ένα πιάτο (ή διαβήτη) κάνουμε έναν κύκλο σε λευκό φύλλο
Βήμα 2ο : Βρίσκουμε το κέντρο του κύκλου,χωρίζουμε τον κύκλο σε έτσι κομμάτια και βάζουμε τίτλο (π.χ. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ).
Βήμα 3ο : Παρατηρώντας την παραπάνω έγχρωμη εικόνα του καιρού, σχολιάζουμε για το τι βλέπουμε σε κάθε τετράγωνο και αναλόγως μπορεί να ζωγραφίσει σχήματα για τον καιρό σε κάθε κομμάτι του κύκλου.
Σε κάθε κομμάτι θα πρέπει να αναγράφεται ο ανάλογος καιρός. Αναλόγως με τις δυνατότητες του παιδιού, μπορείτε να γράψετε εσείς τις λέξεις σε ένα χαρτί και το παιδί να τις αντιγράψει στο αντίστοιχο κομμάτι ή τα γράφετε εσείς σε χαρτί τα κόβει, τα κολλάει και τα βάζει κάτω από κάθε ζωγραφιά.
Βήμα 4ο : Στο κέντρο αναλόγως με τον καιρό, το παιδί μπορεί καθημερινά να κάνει ένα ή δύο βελάκια (επίσης, μπορείτε να κάνετε δύο χάρτινα βέλη-δείκτες με χαρτόνι, αν έχετε διπλόκαρφα στο σπίτι).
Καλή και δημιουργική απασχόληση!
Οι παραπάνω δραστηριότητες αποσκοπούν στην διατήρηση της επαφής των μαθητών με το σχολείο και είναι προαιρετικές. Σίγουρα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μία ημέρα κι όταν ολοκληρωθούν δε σημαίνει ότι σίγουρα θα πραγματοποιούνται καθημερινά.
Τα χαρτιά-καρτέλες μπορούν να τοποθετηθούν σε εμφανές σημείο και να υπάρχει μια σταθερή ώρα της ημέρας που τα μελετάτε. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε στην ντουλάπα ή στην πόρτα του δωματίου ή σε ένα χαρτόνι, ώστε να είναι σε κάποιο σταθερό σημείο όλα μαζί.