Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (CodeWeek 4 Challenge)

Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού για το τρέχον σχολικό έτος που συμμετείχαν εκατοντάδες σχολεία από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα παιδιά “έσπασαν” κωδικούς άλλων σχολείων,όπως για παράδειγμα του 2ου Ολοήμερου τμήματος Νηπιαγωγείου Γουρνών και του 2ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής βρίσκοντας τις απαντήσεις στα αινίγματα τους ,ενώ στο τέλος  έφτιαξαν και τον δικό τους κώδικα, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του θεματικού άξονα  “Ζω Καλύτερα-Ευ ζην”. Στο τέλος τόσο το σχολείο , όσο και οι μαθητές παρέλαβαν βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων για το σχολικό έτος 2021-2022

  To νηπιαγωγείο μας , κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-2021, κατόπιν απόφαση του Υπουργείου Παιδείας,  θα  εφαρμόσει   Εργαστήρια  Δεξιοτήτων , με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες.
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στη προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο
Νηπιαγωγείο , αξιοποιώντας μεθόδους διερευνητικής – ανακαλυπτικής μάθησης. Στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης
στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών, Ζωντανών Προγραμμάτων Σπουδών
και Διαδικασιών.Συγκεκριμένα , θα  καλλιεργηθούν οι παρακάτω κύκλοι δεξιοτήτων:

Α) Κύκλος των δεξιοτήτων μάθησης
– Κριτική σκέψη
– Επικοινωνία
– Συνεργασία
– Δημιουργικότητα
Β) Κύκλος των δεξιοτήτων ζωής
– Αυτομέριμνα
– Κοινωνικές Δεξιότητες
– Ενσυναίσθηση και ευαισθησία
– Προσαρμοστικότητα
– Ανθεκτικότητα
– Υπευθυνότητα
– Πρωτοβουλία
– Οργανωτική ικανότητα
– Προγραμματισμός
– Παραγωγικότητα
Γ) Κύκλος των δεξιοτήτων της τεχνολογίας και της
επιστήμης
– Δεξιότητες Μοντελισμού και προσομοίωσης
– Πληροφορικός γραμματισμός
– Ψηφιακός γραμματισμός
– Τεχνολογικός γραμματισμός
– Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών
Δ) Κύκλος των δεξιοτήτων του νου
– Στρατηγική σκέψη
– Επίλυση προβλημάτων
– Μελέτη περιπτώσεων (case studies)
– Κατασκευές
– Πλάγια σκέψη

Το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό θα αντλείται από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του ΙΕΠ, με τίτλο «Πλατφόρμα 21+», που  περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό ή/και οδηγό εκπαιδευτικού, οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό
υλικό ή/και φύλλα εργασίας, προτεινόμενες σχολικές δράσεις για την εργαστηριακή και βιωματική προσέγγιση του θέματος, φύλλα αξιολόγησης και αυτο-αξιολόγησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενημερωτικό υλικό προς τους γονείς, κατάλληλα διαβαθμισμένο ανά τάξη.
Για μαθητές και μαθήτριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αναπηρία, γλωσσικές ή πολιτισμικές διαφορές ή άλλες δυσκολίες, προβλέπονται οι κατάλληλες προσαρμογές στο εκπαιδευτικό υλικό και τις προτεινόμενες δράσεις των εργαστηρίων.
Οι Θεματικοί Κύκλοι προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και αφορούν στην εξής θεματολογία:

 Θεματικοί κύκλοι Επιμέρους Θεματικές

Ζω καλύτερα Ευ Ζην


Φροντίζω το  Περιβάλλον

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ


Δημιουργώ και Καινοτομώ

Το διάστημα Οκτώβριος-Νοέμβριος 2021 θα ασχοληθούμε  με τον θεματικό κύκλο  Ζω καλύτερα Ευ Ζην , μέσα από το σχέδιο δράσης   “Τρώω υγιεινά-Μεγαλώνω σωστά!” , που αναφέρεται στη διατροφή.

O τρύγος στη πόλη…ο τρύγος αλλιώς!

Τα νηπιάκια μας είχαν την ευκαιρία την Παρασκευή 15/10/2021 , στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα την Διατροφή , να αγγίξουν και να περιεργαστούν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι αγρότες κατά την διάρκεια του τρύγου,να γνωρίσουν τον Αμπελο και τον Στάφυλο από την ελληνική μυθολογία και στο τέλος να πατήσουν σταφύλια στο  πατητήρι. Παρασκευάσαμε  το δικό μας κρασί και ξίδι και πήραμε σαν αναμνηστικό μουστοκούλουρα !! Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Πίκουλα Βαρβάρα , που με βιωματικό τρόπο  , μας βοήθησε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα!