Τμήμα 1: Τα σχήματα μέσα από την Τέχνη!

Με αφορμή το παραπάνω βίντεο, το οποίο αναφέρεται στο ζωγράφο Wassily Kandinsky, γνωρίσαμε τον μαγικό κόσμο των έργων τέχνης, των σχημάτων και της μουσικής.
Παρατηρήσαμε πίνακες του καλλιτέχνη και διαπιστώσαμε πως τα σχήματα που αγαπούσε ήταν το τρίγωνο, το τετράγωνο, το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, ο κύκλος -ολόκληρος και μισός σαν μισοφέγγαρο- και πως τον διέκρινε η ευαισθησία να νιώθει τα χρώματα ως μουσική.

KA3 ka2

Η αλήθεια είναι, ότι αναρωτηθήκαμε πως θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό. Όμως επειδή είμαστε πανέξυπνα παιδιά, μετρήσαμε τα χρώματα του ουράνιου τόξου και τα βρήκαμε 7. Μετρήσαμε και τις νότες και τις βρήκαμε και αυτές 7. Τότε αυτά τα δύο, τα βάλαμε να παίξουν μεταξύ τους και μαγικά κάθε χρώμα είχε τη δική του νότα. ‘Ολες τις τραγουδήσαμε και τις “περπατήσαμε” πάνω σταKA5 χρώματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια έχοντας έναν πίνακα του Καντίνσκι χωρίς χρώματα, προσπαθήσαμε να τον μιμηθούμε. Μόλις σχεδιάσαμε τις γραμμούλες και τα σχήματα, φανταστήκαμε που θα ήταν ιδανικό για τον καθένα/μία μας να βάλει χρώματα αν το ένιωθε, όπως το ένιωθε.

KA7 KA6

Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό.

Έπειτα, αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε τα σχήματα όπως εκείνος και φυσικά ζωγραφίσαμε και περισσότερα, ακούγοντας κλασσική μουσική.

ka KA4

Στη συνέχεια γνωρίσαμε τον Piet Mondrian, έναν καλλιτέχνη, που τελικά είχε αποφασίσει πως τα αγαπημένα του χρώματα ήταν το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε. Μαντέψτε ποια σχήματα αγαπούσε; Μα φυσικά το Τετράγωνο και το Ορθογώνιο Παραλληλόγραμμο. Έτσι, γίναμε και εμείς μικροί Μοντριάν.M

GridArt 20231106 105456318 1

GridArt 20231106 133342080
Ο Μοντριάν αλλιώς

Επίσης, συνεχίσαμε το έργο που ξεκινήσαμε όταν ήρθαμε σε επαφή με τη μίξη των χρωμάτων και συμπληρώσαμε σε αυτό σχήματα, τα οποία έγιναν μία μικρή πολιτεία.

S