Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 γιορτάσαμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου .Τα παιδιά συμμετείχαν σε παράσταση κουκλοθεάτρου, σε θεατρικό παιχνίδι και δραματοποίηση τραγουδιών και σε παιχνίδι ρομποτικής σχετικό με την επέτειο.
“Εδώ Ντενεκεδούπολη”, το έργο της Ευγενίας Φακίνου ήταν η παράσταση που παρακολούθησαν τα παιδιά με κουκλοπαίκτες τους φίλους τους.
“Εγώ ο Ήλιος , που τόσα έχουν δει τα μάτια μου, θα σας πω μια παράξενη ιστορία. Για μια πολιτεία αλλιώτικη από τις άλλες, φτιαγμένη ολόκληρη από ντενεκέδες…”
Οι κάτοικοι της πολιτείας αυτής έχουν παράξενα ονόματα. Να, αυτός είναι ο Σαρδέλας, που πριν τον πετάξουν, είχε στο ντενεκεδάκι του σαρδέλες…
Και αυτή είναι η Μηλίτσα , που δεν θέλει να θυμάται την εποχή που είχε κομπόστα μήλου και στεκότανε στο ράφι του μπακάλη…
Την ώρα που οι δυο τους έκαναν ετοιμασίες για μια μεγάλη γιορτή της Ντενεκεδούπολης, πλησιάζει ένας μεγάλος ντενεκές λαδιού, ο Λαδένιος! Και αρχίζει να διατάζει…Μην τραγουδάτε, μην γελάτε, μην λέτε το γράμμα “ρ”…και φέρτε μου να φάω…
Θα μας τυραννάει, θα τρώει το φαγητό μας, δεν θα μας αφήνει να παίζουμε…λέει ο Βουτυρένιος, το ντενεκεδάκι με τα κόκκινα μάγουλα…
Ο Αμερικάνος “Οκ μπαμ μπαμ, “πήγε να τον γαργαλήσει, μήπως έτσι καταφέρει και τον διώξει, αλλά αντί αυτού, ο Λαδένιος αποφάσισε να τον κάνει Αρχιγαργαλιστή του !!
Μήπως να φέρουμε ένα μαγνήτη και να του κολλήσουμε το στόμα να μην τρώει τόσο;;; Μα θα κολλήσουμε κι εμείς, αφού κι εμείς είμαστε ντενεκεδένια…
Να καλέσουμε τον Σοφό, το ντενεκεδάκι που είχε μέσα του καφέ…αυτός θα βρει τη λύση…Κι εκείνος έφερε ένα εργαλείο που ανοίγουν τις κονσέρβες…
-Κύριε Λαδένιε θα φύγετε ή θα σας κάνουμε πίτα;;; -Γιατί να φύγω;; Περνάω πολύ ωραία εδώ… Τότε κι εμείς δεν θα σας τρομάξουμε μόνο, αλλά θα σας κάνουμε πίτα…
Μαζεύτηκαν στη σειρά τα ντενεκεδάκια και ζητωκραυγάζουν για την ελευθερία τους. Θα είναι πια ευτυχισμένα και θα επιλέγουν εκείνα ποιον θέλουν για αρχηγό τους!!
Θεατρικό παιχνίδι για το τραγούδι ” Ο Δρόμος είχε τη δική το ιστορία”
(Το τραγούδι έγραψε το 1974 η Κωστούλα Μητροπούλου και τραγούδησε ο Μάνος Λοϊζος)
Κάθε φορά γυρνούσαν στο σπίτι τους για να κοιμηθούν.
Σ΄αυτόν τον τόπο εμφανίστηκε ένας δικτάτορας που δεν του άρεσε να κάνουν οι άνθρωποι ό,τι θέλουν …
Θα κάνετε ό,τι σας λέω εγώ!! Όποιος δεν ακούει θα τον κλείνω στην φυλακή…Θέλω να περπατάτε με το ένα πόδι …να κάνετε μεγάλα βήματα…να περπατάτε θυμωμένοι….λυπημένοι…
Οι άνθρωποι στεναχωρημένοι που δεν είχαν την ελευθερία τους άρχισαν να ψιθυρίζουν μέσα στα σπίτια τους τη λέξη “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
Κάποιοι γενναίοι έβγαιναν στους δρόμους και έκαναν διαδηλώσεις φωνάζοντας δυνατά “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”.
Ο Δικτάτορας κάθε φορά που άκουγε αυτή τη λέξη πονούσαν τα αυτιά του και έδωσε διαταγή στους αστυνομικούς να βγάλουν ένα γράμμα από τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.Τα παιδιά όμως συνέχιζαν να φωνάζουν το σύνθημα …
Όταν σβήστηκαν τα γράμματα ένα -ένα όλα, κάποια παιδιά πήγαιναν τη νύχτα και έγραφαν ξανά τα γράμματα…
Όμως κάθε ένα παιδί που έγραφε, ο Δικτάτορας το έστελνε στη φυλακή
Η λέξη γραφόταν ξανά και ξανά…έπαθε αλλεργία ο Δικτάτορας με αυτή τη λέξη και έφυγε μακριά από τον τόπο αυτό. Οι φυλακισμένοι ροκάνισαν τα κάγκελα και βγήκαν από τη φυλακή…Τώρα είναι ελεύθεροι!!
Ένας κύριος που βρέθηκε σε αυτόν τον δρόμο αποφάσισε να φτιάξει το μαγαζί του και να βάλει και ταμπέλα: “Εντός πωλούνται πάσης φύσεως υλικά”και την κρέμασε πάνω από τη λέξη “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”.Με τον καιρό ξεχάστηκε η λέξη για την οποία έγινε τόση φασαρία και άρχισαν πάλι να μαλώνουν, για το ποδόσφαιρο, δεν νοιάζονταν ο ένας για τον άλλον.
Τα παιδιά που δεν τους άρεσε αυτή η κατάσταση παρακάλεσαν τον μαγαζάτορα να βγάλει την ταμπέλα και του είπαν την ιστορία αυτού του δρόμου τραγουδώντας…
VIDEO
Δραματοποίηση του τραγουδιού”Ένα το χελιδόνι”:το ποίημα που έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης και μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Κυκλοφόρησε το 1964 και αποτέλεσε ένα τραγούδι-σύμβολο με τις αξίες της ειρήνης, της αγάπης και της ελευθερίας.
“Πώς σε λένε , πώς σε λένε, πώς σε λένε, πώς;;;” Μίκη Θεοδωράκη. .
“Ποιο είναι το επάγγελμά σου;;”Σπουδαίος Έλληνας μουσικός και συνθέτης.
Στη δικτατορία φυλακίστηκα και κατόπιν έφυγα στη Γαλλία . Έγραψα μουσική για πολλά τραγούδια που αγάπησε πολύ ο κόσμος και σήμερα θα σας παρουσιάσω το τραγούδι ” Ένα το χελιδόνι”
Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή
Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή
Θέλει νεκροί χιλιάδες να ‘ναι στους τροχούς
Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους
Θε μου πρωτομάστορα μ’ έχτισες μέσα στα βουνά
Θε μου πρωτομάστορα μ’ έκλεισες μεσ’ τη θάλασσα
ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
VIDEO
Ρομποτική- Εξάσκηση πάνω στις έννοιες χώρου: πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, μπρος ,πίσω και αρίθμηση (μαθηματικά)με αναφορά σε έννοιες -εικόνες-αξίες του Πολυτεχνείου.
Στο έδαφος υπάρχει πανί με σχεδιασμένα τετράγωνα πάνω στα οποία τοποθετούμε εικόνες όπως : σήμα και περιστέρι ειρήνης, καρδιά-αγάπη, αλλά και τανκς, συλλήψεις, διαταγές κλπ.
Επιλέγουμε σε ποιο σύμβολο θα κατευθυνθεί το πρώτο παιδί και έπειτα το δεύτερο παιδί- “προγραμματιστής ” θα πρέπει να σχεδιάσει στο έδαφος με βελάκια τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει ο φίλος του.
Χρειάζεται αντίληψη χώρου και κριτική σκέψη έτσι ώστε να βοηθήσει το παιδί να φτάσει στον προορισμό του.
Υπάρχουν πολλές πιθανές διαδρομές…
Σε 2η φάση το παιδί που περπατά θα βάλει το ρομποτάκι να επαληθεύσει την πορεία του.
Οι εικόνες συγκεντρώνονται στον πίνακα και ακολουθεί νέο ζευγάρι παιδιών-προγραμματιστών !!
Η όμορφη γιορτή μας τελείωσε με τοποθέτηση γαρύφαλλων στο Πολυτεχνείο και συνθήματα για Ειρήνη και Ελευθερία. Ευχόμαστε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου να ζουν για πάντα στις καρδιές μας και ποτέ να μην επαναληφθούν !!!