Η παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο (Safer Internet Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ. O εορτασμός αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ορθή χρήση του διαδικτύου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών.
Η Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο διοργανώνεται από το Πανευρωπαϊκό δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe/INHOPE, στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους. Τη 2η μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο (φέτος θα εορταστεί την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου) χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν το κοινό σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. Το τοπίο του ίντερνετ έχει μετεξελιχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάγκης για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο.
Η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει παιδιά, νέους, γονείς, και εκπαιδευτικούς, ενώ στοχεύει και στους τεχνολογικούς οργανισμούς, τους φορείς λήψης αποφάσεων και τους πολιτικούς, ενθαρρύνοντας τη συμβολή τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.
Στην Ελλάδα, την ευθύνη υλοποίησης της καμπάνιας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.
Με αφορμή λοιπόν την παραπάνω εκστρατεία στο νηπιαγωγείο μας υλοποιήσαμε δραστηριότητες που αφορούν την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο:
- Συζητήσαμε με τα παιδιά για το τι μπορούμε να κάνουμε στον υπολογιστή.
- Γνωρίσαμε τα μέρη του υπολογιστή και φτιάξαμε τους δικούς μας υπολογιστές με οικοδομικό υλικό αλλά και με χαρτί και μαρκαδόρους.
- Ζωγραφίσαμε για το τι μας αρέσει να κάνουμε στον υπολογιστή.
- Βρήκαμε πληροφορίες και ομαδοποιήσαμε τις θετικές και αρνητικές συμπεριφορές απέναντι στον υπολογιστή.
- Είδαμε στον υπολογιστή την Μεγάλη απόφαση του @Παπάκη. ( παραμύθι)
- Μάθαμε για τις απειλές που κρύβει ένας υπολογιστής και φτιάξαμε την δική μας αφίσα.
- Προγραμματίσαμε το γνωστό μας πλέον ρομποτάκι (bee bot) και ακολουθήσαμε την διαδρομή των θετικών συμπεριφορών απέναντι στον υπολογιστή.
Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο με ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε: