2 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Φιλαναγνωσίας

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού-παιδαγωγικού έργου στην  τάξη καθόλη τη διάρκεια της σχολικής  χρονιάς εντάσσεται   και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας  και της θετικής στάσης των παιδιών  μας απέναντι στο βιβλίο, ως μέσο γνώσης και ψυχαγωγίας.

Μαθαίνουν να αγαπούν το βιβλίο, να το θεωρούν πολύτιμο εργαλείο γνώσης, αλλά και αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης βιβλίων τα παιδιά αναπτύσσουν ένα πλήθος ικανοτήτων, όπως  για παράδειγμα δημιουργική και κριτική σκέψη και φαντασία.

Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων κάθε βιβλίου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ποικίλες καταστάσεις, καθώς τους παρακολουθούν να αναλαμβάνουν ευθύνες, να κάνουν λάθη, να προβληματίζονται, να λαμβάνουν αποφάσεις. Έτσι μέσω του βιβλίου προσφέρονται στους μικρούς αναγνώστες γνώσεις για τον κόσμο, στάσεις ζωής, αξίες και ευαισθητοποίηση σε πολλά θέματα, που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν με διαφορετικά μέσα. Επιπλέον, εξοικειώνονται με πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις του γραπτού λόγου, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και εφοδιάζονται κατάλληλα προκειμένου να δομήσουν στη συνέχεια τη γραμματική της γλώσσας  που ακούν, αλλά και να αφομοιώσουν τους συντακτικούς της  κανόνες.

 Εξάλλου, όπως πολύ σωστά είπε η Γερμανίδα συγγραφέας Jella Lepman «Αν θέλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο από τον σημερινό πρέπει να αρχίσουμε από το παιδικό βιβλίο» 

Για όλους τους παραπάνω λόγους την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 οι μαθητές του σχολείου μας πήραν μέρος σε σχετικές δράσεις και κατασκευές.

image00058 image00059 

image00001

1

Σχετικά με 2ο 4/θέσιο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ- ΠΕΡΔΙΚΑΚΕΙΟ

Περδικάκειο Νηπιαγωγείο Ιαλυσού


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.