ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Αγαπητοί γονείς, πλησιάζει το Πάσχα, μια μεγάλη γιορτή, κατά την οποία τιμούμε τα Πάθη του Χριστού και τη θυσία Του για τη σωτηρία των ανθρώπων. Αυτές τις Άγιες Μέρες έχουμε κάποια ήθη και έθιμα, που καλό είναι να τα γνωρίσουν τα παιδιά σας. Ετοιμάζουμε τα πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια, τα παιδιά το Σάββατο του Λαζάρου πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδάνε:”Ήρθε ο Λάζαρος…”, την Κυριακή των Βαΐων πηγαίνουμε στην εκκλησία να πάρουμε βάγια, η νονά ή ο νονός φέρνει τη λαμπάδα στα παιδιά, την Μ. Πέμπτη βγάζουμε ένα κόκκινο πανί στη βεράντα μας και βάφουμε τα αβγά, το  βράδυ πηγαίνουμε στη Σταύρωση, την Μ. Παρασκευή στον Επιτάφιο, το Μ. Σάββατο ετοιμάζουμε τη μαγειρίτσα, το βράδυ πηγαίνουμε στην εκκλησία για την Ανάσταση, ψέλνουμε το “Χριστός Ανέστη” και παίρνουμε το Άγιο Φως με τις λαμπάδες στο σπίτι μας. Την άλλη μέρα του Πάσχα ψήνουμε το αρνί, γιατί γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού. Δυστυχώς φέτος λόγω κορωνοϊού δε θα πάμε στην εκκλησία ούτε θα κάνουμε όλα τα έθιμα μας. Όμως μπορούμε μαζί με τα παιδιά μας να πλάσουμε και να ψήσουμε πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια ακούγοντας και τραγουδώντας το τραγούδι: “Πλάθω,πλάθω κουλουράκια” στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=8M0f9HYEAr4 

Συνταγή για κουλουράκια

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ φρέσκο βούτυρο γάλακτος
250 γρ μαργαρίνη σοφτ
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
3 βανίλιες
0.5 κουταλάκι αμμωνία διαλυμένο σε  1 κουταλιά γάλα
5 κουτ. γλυκού baking powder κοσκινισμένα μαζί με το αλεύρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Χτυπάμε τα βούτυρα στο μίξερ για αρκετή ώρα, ώσπου το μείγμα τους να φουσκώσει και να ασπρίσει καλά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
Ρίχνουμε τις βανίλιες και τη διαλυμένη στο γάλα αμμωνία και χτυπάμε λίγο ακόμη για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Ρίχνουμε σε μεγάλη λεκάνη το βούτυρο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το baking powder μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά και κατόπιν πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε ή και με τη βοήθεια μύλου για κουλούρια.
Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί (προσοχή! αν δε χρησιμοποιούμε αντικολλητικό χαρτί, τότε ΔΕΝ βουτυρώνουμε το ταψί, τα κουλούρια βγάζουν αρκετό λίπος από μόνα τους), αλείφουμε με πινέλο με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό και ζάχαρη και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς (ανάλογα με το φούρνο μας) για 20 λεπτά. Καλή επιτυχία!

Κατά την προετοιμασία τα παιδιά μπορούν να καταγράψουν ή να ζωγραφίσουν τα υλικά της συνταγής ή να τα μετρήσουν. Κατά την εκτέλεση μπορούν να διαπιστώσουν αν διαλύεται η ζάχαρη με τα αβγά, αν αλλάζουν χρώμα τα αβγά κατά το χτύπημα καθώς και την χημική αντίδραση της αμμωνίας με το γάλα!!!. Στη συνέχεια παρατηρούν πως το υγρό μείγμα με την πρόσθεση αλευριού γίνεται στερεό (ζυμάρι) καθώς και τον τρόπο που αλλάζει σχήμα το ζυμάρι και πως φουσκώνει στο φούρνο. 

Είμαι σίγουρη πως τα παιδιά θα απολαύσουν όλη τη διαδικασία ιδιαίτερα γιατί είναι μια ευκαιρία να την κάνετε μαζί. Καλή επιτυχία!!! Παρακάτω παραθέτω κάποια παιχνίδια αντιστοίχησης και παιχνίδια memory που τα δανείστηκα από το Blog της συναδέλφου Καραπά Βασιλική. Οι σύνδεσμοι είναι:  https://learningapps.org/view4746287 και  

https://learningapps.org/view7070287  

Πασχαλινά παιχνίδια

Θα εκτιμούσαμε αν μας στείλετε τις φωτογραφίες των παιδιών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους ή από τα κουλουράκια σας για να τις αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας!!! Τα ξαναλέμε σε λίγες μέρες με άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες!!!