Ο τόπος μας

pyrgos aifel    plateia          syntribani.jpg2

Τα Φιλιατρά αποτελούν δημοτικό διαμέρισμα του νέου Καποδιστριακού  Δήμου Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας και είναι κτισμένα κοντά στις ακτές του Ιονίου Πελάγους.

Γειτονικά χωριά είναι το Εξοχικό, η Πλάτη, το Χαλαζόνι και η Χριστιανούπολη. Ακόμα, κοντά στα Φιλιατρά υπάρχουν και οι γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί του Αγρίλη και της Αγίας Κυριακής, καθώς και το Λιμενάρι.

Στα αρχαία χρόνια, στην περιοχή της Αγίας Κυριακής, υπήρχε κτισμένος οικισμός με το όνομα ΕΡΑΝΑ.

Το 1833 συστάθηκε ο Δήμος Εράνης. Η ονομασία υποδηλώνει την ιστορική συνέχεια της περιοχής από την αρχαία Εράνα. Ο πρώτος Δήμος είχε έδρα τα Φιλιατρά και περιελάμβανε τα χωριά Χαλαζόνι, Κατσίμπαλι, Βάλτα, Καναλουπού και Χριστιάνους.

Από τότε μέχρι το 1886, που τρομερός σεισμός κατέστρεψε την πόλη, τα Φιλιατρά γνώρισαν μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Από τα μικρά λιμάνια της Αγίας Κυριακής και του Αγριλιού γινόταν εξαγωγή των κυριοτέρων προϊόντων της περιοχής: λάδι, κρασί, σταφίδες.Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη βοήθησε να γίνουν σημαντικά έργα και έδωσε ώθηση στην πνευματική κίνηση.

Σπουδαία έργα, που θυμίζουν την περίοδο αυτή, είναι τα δύο συντριβάνια της πόλης, που κατασκευάστηκαν στη Φλωρεντία, το κτίριο του Δημαρχείου με το Ρολόι, που κατασκευάστηκε σε εργοστάσιο του Μιλάνου, και η παλαιά Δεξαμενή υδροδότησης. Τότε, γίνεται και η διαμόρφωση της σημερινής Πλατείας Καποδιστρίου, καθώς και των κεντρικών δρόμων.

Τα Φιλιατρά αποτελούν και σήμερα σημαντικό αγροτικό κέντρο. Η περιοχή είναι εύφορη και καλλιεργούνται πολλά ελαιόδεντρα, κηπευτικά, αμπέλια και εσπεριδοειδή.Ακόμα, καλλιεργούνται πολλά στρέμματα με καρπούζι που εξάγεται σε αρκετές χώρες.

Η πόλη μας έχει μεγάλη παράδοση στο πολιτισμό. Υπάρχουν σπουδαίοι πολιτιστικοί σύλλογοι που προσφέρουν σημαντικό έργο: ο «Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών», ο Μορφωτικός Σύλλογος «Πυρσός», ο «Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού», καθώς και ο αθλητικός σύλλογος  «Εράνη».

Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Χαράλαμπος που εορτάζει στις 10 Φεβρουαρίου.

ydrogeios         kastro param        stomio

Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα ή αλλιώς Αγια Σωτήρα στην Χριστιανούπολη. Οι παλαιότεροι έλεγαν «Αγιά Σωτήρα στο Μοριά και Αγιά Σοφιά στη Πόλη».

Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα ή αλλιώς Αγια Σωτήρα στην Χριστιανούπολη. Οι παλαιότεροι έλεγαν «Αγιά Σωτήρα στο Μοριά και Αγιά Σοφιά στη Πόλη».