Europe Code Week 2020!! Η πρώτη μας συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού!

Φέτος το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 10-25 Οκτώβρη 2020 “The Codally Team”.

“Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.”

Πως αισθάνονται τα ζώα!

Η προγραμματισμένη δραστηριότητα υλοποιήθηκε στη σχολική τάξη. Τα νήπια χωρίστηκαν σε ομάδες των πέντε και παρατήρησαν εικόνες σκύλων. Αξιοποιώντας τη ρουτίνα σκέψης “Step inside”προσπάθησαν να μαντέψουν τι αισθάνονται τα ζώα. Στη συνέχεια αξιοποιώντας τη ρουτίνα “τι σε κάνει να το λες αυτό” κάθε ομάδα παρουσίασε τα επιχειρήματά της και αφού αποφάσισε τι νιώθει και γιατί ο σκύλος στις εικόνες, οι εκπαιδευτικοί τα κατέγραψαν σε συννεφάκια σκέψης. Τα παιδιά αντιλήφθηκαν ότι και τα ζώα νιώθουν κάποια συναισθήματα που βιώνουν και οι άνθρωποι. Έπειτα στο πλέγμα που ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί με υλικά της τάξης, οι ομάδες τοποθέτησαν εικόνες που απεικονίζουν ανθρώπους με συναισθήματα αντίστοιχα με αυτά των ζώων που παρατήρησαν. Η κάθε ομάδα παρουσίασε την εικόνα του ζώου που εργάστηκε και εντόπισε στο πλέγμα την εικόνα του ανθρώπου με το αντίστοιχο συναίσθημα. Στη συνέχεια αποφάσισε τη διαδρομή, τη σχεδίασε με βέλη (μπρος, πίσω, στρίβω αριστερά, στρίβω δεξιά) και “προγραμμάτισε” το παιδί- Ρομπότ δίνοντάς του προφορικά εντολές για να οδηγηθεί από την εικόνα του ζώου στην αντίστοιχη του ανθρώπου (στο αντίστοιχο τετράγωνο).

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της ομάδας “The Codally Team”.

 


Η δραστηριότητά μας ονομάστηκε ¨Πως αισθάνονται τα ζώα!” και στο τέλος πήραμε τους επαίνους μας και με τα παιδιά μας δώσαμε υπόσχεση για καινούριες δραστηριότητες!!

“Αυτό το πιστοποιητικό αναγνωρίζει ότι ο/η μαθητής/μαθήτρια ….έχει αναπτύξει βασικές δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης και συνέβαλε στην επιτυχία της εβδομάδας Κώδικα ΕΕ 2020 συμμετέχοντας ενεργά στην εκδήλωση κωδικοποίησης “Πως αισθάνονται τα ζώα!”