Πολυτεχνείο… η φίλη μου η Δημοκρατία…


Το να προσεγγίσεις τα γεγονότα του Πολυτεχνείου είναι πολύ δύσκολο ειδικότερα στο Νηπιαγωγείο. Στο Νηπιαγωγείο εκμεταλλευόμαστε αυτές τις μέρες, για να μιλήσουμε για την έννοια της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε πλούσιο υλικό που υπάρχει στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ,τραγούδια, πολύ ωραία βιβλία, κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών μας, που προσφέρονται για κουκλοθέατρο, δραματοποίηση και συζήτηση. Συνηθίζουμε να διαβάζουμε τη ‘’ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ’’ καθώς επίσης και το πολύ ωραίο βιβλίο Της ‘’ΚΥΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ’’.
Φέτος θα αξιοποιήσουμε το βιβλίο της Κυρά Δημοκρατίας.
Σύνοψη του βιβλίου “Η κυρά Δημοκρατία”
Την κυρά Δημοκρατία όλοι την αγαπούν στο μικρό χωριό, γι’ αυτό τη διάλεξαν για αρχηγό. Τι θα συμβεί όμως όταν η κυρία Ρία η Δικτατορία πάρει με τη βία όλη την εξουσία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς τη Δημοκρατία; Ένα παραμύθι για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατία και για να θυμόμαστε ότι: Όλοι μαζί, όλοι μαζί, είμαστε πάντα πιο δυνατοί.
Η κυρά Δημοκρατία είναι μια νεαρή γυναίκα χαμογελαστή, δίκαιη και ευγενική. Έτσι όλο το χωριό την αγαπάει και τη θέλει για αρχηγό. Εκείνη όμως δε θέλει να είναι μια αρχηγός που διατάζει και αποφασίζει μόνη της αλλά της αρέσει να τραγουδά: “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ”. Αλλά υπάρχει και κάποιος στο χωριό που δεν την αγαπά. Για την ακρίβεια ζηλεύει τη σχέση της αυτή με τους υπόλοιπους κατοίκους. Είναι η Ρία η Δικτατορία, κακιά και αυταρχική. Μαζεύει μια νύχτα 21 φύλακες, τους ντύνει, τους εκπαιδεύει και τους στέλνει να απαγάγουν την Κυρά Δημοκρατία. Την επόμενη μέρα θέτει τους δικούς της κανόνες στο χωριό: δε θα κάνετε το ένα, δε θα κάνετε το άλλο, το μικρό και το μεγάλο. Οι πολίτες σιγά σιγά ξεχνούν την Κυρά Δημοκρατία.
Μα ένα βράδυ, ένα παιδί θα ξαναθυμηθεί αυτό το παλιό τραγούδι της και από στόμα σε στόμα και αυτί σε αυτί θα ξεσηκωθούν όλοι οι πολίτες του χωριού. Θα πάνε έξω από το σπίτι της Ρίας της Δικτατορίας που θα διατάξει τους φύλακες να τους απομακρύνουν. Εκεί είναι και η ανατροπή. Εκεί έρχεται να γεννηθεί το Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, μήνυμα διαχρονικό και εξω-πολυτεχνειακό.
Χρησιμοποιούμε καρτέλες και μιλάμε για τις συνήθειες των κοριτσιών αυτών .


Τα παιδιά βλέπουν αρχικά τις καρτέλες με τις δύο κοπέλες. Στη συνέχεια κάνουμε μία κουβέντα και ζητάμε να μας πουν ποια θα ήθελαν στην παρέα μας και γιατί. Λέμε στα παιδιά ότι θα τα βοηθήσουμε να αποφασίσουν ποιο κορίτσι θα μείνει στην παρέα μας λέγοντάς τους λίγα λόγια για το χαρακτήρα τους και για το τι τους αρέσει και τι όχι. Τέλος τους λέμε πως έχουμε και μια ενδιαφέρουσα ιστορία να τους αφηγηθούμε με πρωταγωνίστριες την κυρά Δημοκρατία και την κυρά Δικτατορία.
Τους διαβάζουμε το παραμύθι της Κων/νας Αρμενιάκου ‘’Η ΚΥΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ’’ :
Καρτέλες προς συζήτηση
Πρώτη καρτέλα:

Της κυρά Δημοκρατίας της αρέσει να ακούει όλα τα τραγούδια. Της αρέσει οι άνθρωποι να εκφράζονται μέσα από αυτά και να υπάρχει ποικιλία. Αν κάτι δεν της αρέσει στα λόγια από ένα τραγούδι δεν το ακούει, χωρίς να υποχρεώνει αυτόν που το τραγουδά να σιωπήσει και να μην το ξαναπεί. Αφήνει ελεύθερους τους γύρω της να ακούνε και να τραγουδάνε ό,τι θέλουν. Θα μας αφήνει να τραγουδάμε ό,τι θέλουμε. Και εμείς όμως θα ακούμε τα δικά της τραγούδια είτε μας αρέσουν, είτε όχι. Ελεύθερα μπορούμε απλά να λέμε τη γνώμη μας για ό,τι μουσική ακουστεί στο νηπιαγωγείο μας.
Αντίθετα η κυρά Δικτατορία θέλει να ακούει συγκεκριμένα τραγούδια. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να τραγουδάμε ένα τραγούδι χωρίς να εγκρίνει η ίδια τα λόγια και τη μουσική. Έτσι εάν έρθει στην τάξη μας θα της λέμε ποιό τραγούδι θέλουμε να πούμε και εάν της αρέσει θα το λέμε, διαφορετικά θα το ξεχνάμε και θα τραγουδάμε αυτά που θέλει εκείνη. Απογορεύεται να τραγουδήσουμε ό,τι δεν εγκρίνει. Αν το κάνουμε θα τιμωρηθούμε.
Δεύτερη καρτέλα:

Τρίτη καρτέλα:

Όταν παίζετε μπορείτε όταν είναι εδώ η κυρά Δημοκρατία να λέτε τα μυστικά σας με τους φίλους σας και να κανονίζετε χωρίς να σας ακούσουν οι άλλοι τις συνομωσίες σας… Ξέρω ότι σκαρώνετε διάφορα στο διάλειμμα μεταξύ σας και η κυρά Δημοκρατία θα χαρεί να δει τις πονηρές σκανταλιές σας! Απλά θέλει να σέβεστε ο ένας τον άλλον και να μην κάνετε στο διπλανό σας ό,τι δε θέλετε να σας κάνει και αυτός.
Η κυρά Δικτατορία όμως δε θέλει να έχετε μυστικά από αυτήν… Θέλει να τα ξέρει όλα γιατί διαρκώς φοβάται ότι κανονίζουν οι άλλοι πράγματα εναντίον της. Μην ξεχαστείτε και αρχίσετε να λέτε μυστικά μπροστά της γιατί πραγματικά θα πεισμώσει και μπορεί να σας στείλει και σε άλλο σχολείο!
Τέταρτη καρτέλα :

Στην κυρά Δημοκρατία αρέσει να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι και να συζητούν, να ανταλλάσουν απόψεις, να ακούει ο ένας τη γνώμη του άλλου. Θα της αρέσει στο σχολείο μας, που μαζευόμαστε όλοι μαζί στην παρεούλα μας και λέμε τις σκέψεις μας και τα νέα μας. Της αρέσουν επίσης οι γιορτές και χαίρεται όταν οι άνθρωποι όλοι μαζί κάνουν πράγματα.
Η κυρά Δημοκρατία είναι κατηγορηματική όμως στο ότι απαγορεύεται οι άνθρωποι να λένε τη γνώμη τους (ειδικά αν δε συμφωνεί η ίδια με αυτή) σε παρέες και σε συγκεντρωμένα πλήθη. Γι΄αυτό και δεν της αρέσουν οι συγκεντρώσεις, αλλά και οι χαρές, οι γιορτές και τα πανηγύρια, όπου οι άνθρωποι χαλαρώνουν και αρχίζουν να συζητούν ελεύθερα.
Πέμπτη καρτέλα:

Τέλος η κυρά Δημοκρατία δεν έχει κανένα πρόβλημα να κυκλοφορούν οι άνθρωποι τη νύχτα εκτός σπιτιού. Να της λέτε που πήγατε το βράδυ με τους γονείς σας και τα αδέλφια σας. Να της μιλάτε για τις βραδυνές βολτούλες σας.
Αν θελήσετε όμως την κυρά Δικτατορία στην παρέα μας να ξέρετε πως απαγορεύει στους ανθρώπους να κυκλοφορούν μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Θα εξηγήσετε στους γονείς σας πως δε σας αφήνει να πηγαίνετε στη γιαγιά, στον παππού και στη θεία το βράδυ. Ούτε μπορείτε να βγείτε αργά έξω για φαγητό. Θα ρυθμίσετε το πρόγραμμα σας σύμφωνα με τις εντολές της γιατί αν δε συμφωνήσετε μαζί της θα σας επιβάλλει μια σειρά από τιμωρίες.
Ήρθε η ώρα να φτιάξουν τα παιδιά τις δυο κοπέλες και να μας τις παρουσιάσουν.
Το φόρεμα της κυρά-Δημοκρατίας θα είναι γεμάτο λουλούδια, περιστέρια, καρδιές, ήλιους, νότες από τραγούδια…
Αντίθετα το φόρεμα της κυρα-Δικτατορίας θα είναι γκρίζο, γεμάτο με το απαγορευτικό σήμα και αράχνες!
Από τη λέξη “Δημοκρατία” γνωρίζουμε το γράμμα Δ. Το γράφουμε στον πίνακα, το πλάθουμε με πλαστελίνη, το φτιάχνουμε με ξυλάκια… Βρίσκουμε λέξεις από Δ Παίζουμε παιχνίδια με καρτέλες εικόνων από Δ.


Εδώ η σκέψη είναι να ζωγραφίσουμε ή να γράψουμε στο πλαίσιο της Δημοκρατίας τι «μπορούμε» να κάνουμε όπως το διαβάσαμε στο παραμύθι ή όπως το βιώσαμε στο παιχνίδι μας. Αντίστοιχα στο πλαίσιο της Δικτατορίας μπορούμε να ζωγραφίσουμε ή να γράψουμε όλα τα «απαγορεύεται» που μας επέβαλε η Ρία η Δικτατορία ή τα παιδιά – φύλακες όπως το παίξαμε.

Το τραγούδι μας




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *