Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

Πάσχα ! Μια γιορτή, κεντημένη με παπαρούνες και πασχαλιές, που στην ποδιά της κουρνιάζουν χελιδόνια και κοτσύφια, στα χέρια της μοσχομυρίζουν λαμπροκούλουρα, και τσουρέκια, ενώ τα ακροδάχτυλά της βαμμένα με πορφυρό κόκκινο από το χρώμα των αυγών, ευχαριστούν τον Θεάνθρωπο για τη μαρτυρική Του θυσία και τη νίκη Του απέναντι στον θάνατο. Ας γίνει η Λαμπρή, η ελπίδα μας και ο φάρος που θα φωτίσει τη χαρά μας!!!

Η Ανάσταση του Λαζάρου

Κάποτε ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και οι αδερφές του έστειλαν μήνυμα στον Ιησού να πάει και να τον κάνει καλά. Ο Ιησούς όμως εσκεμμένα αργοπόρησε να πάει. Πήγε μετά από τέσσερις μέρες που ο Λάζαρος είχε πεθάνει . Ο Χριστός μάλιστα είπε στους μαθητές του «πάμε τώρα να τον ξυπνήσω». Όταν έφθασε στη Βηθανία παρηγόρησε τις αδελφές του Λάζαρου και ζήτησε να δει το τάφο του.Όταν έφθασε εκεί, δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: «Λάζαρε, δεῦρο ἔξω».

Αμέσως βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα ο νεκρός μπροστά στο πλήθος που παρακολουθούσε και ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του.  Αυτό το θαύμα λοιπόν γιορτάζουμε την ημέρα αυτή.

Ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών όταν τον ανέστησε ο Χριστός μας και έζησε άλλα 30 χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι μετά που αναστήθηκε δεν ξαναγέλασε παρά μόνο μια φορά.

ΕΘΙΜΑ    ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

«Τα Κάλαντα του Λαζάρου»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα όμορφο έθιμο το οποίο σήμερα έχει ξεχαστεί ήταν τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Τα Κάλαντα αυτά από τόπο σε τόπο είχαν πολλές παραλλαγές.Άλλοτε τα τραγουδούσαν μόνο κορίτσια, οι λεγόμενες «Λαζαρίνες» , ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες, που έλεγαν τα κάλαντα πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι κρατώντας καλαθάκια με λουλούδια  και οι άνθρωποι τους έδιναν χρήματα ή διάφορα φαγώσιμα. Άλλοτε πάλι τα τραγουδούσαν παιδιά, κυρίως αγόρια, που την παραμονή της γιορτής έφτιαχναν ένα ομοίωμα του Λάζαρου, το «Λάζαρο» και την ημέρα της γιορτής έβγαιναν στις γειτονιές και τα έλεγαν.

«Τα Λαζαράκια»

Για την ψυχή του Λάζαρου, οι γυναίκες παλαιότερα ζύμωναν ειδικά κουλούρια, τα «λαζαράκια» ή αλλιώς τους «λαζάρηδες», ή τα «λαζαρούδια» και έλεγαν: «Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις». Πίστευαν μάλιστα ότι αυτό το είχε παραγγείλει ο ίδιος ο Λάζαρος. Στα «λαζαράκια» έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

Κυριακή των Βαϊων

Βάγια βάγια των βαγιών  

τρώμε ψάρι και κολιό

και την άλλη Κυριακή   

τρώμε το ψητό αρνί.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μέρα

Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρίθη

Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός εχάθη

Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός ευρέθη

Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί

Μεγάλο Σάββατο – ο Χριστός στον τάφο

Μεγάλη Λαμπρή – αβγό και αρνί

Πασχαλιά – Δέντρο ευλογημένο!

Πασχαλιά – Δέντρο ευλογημένο!

Πασχαλιά δέντρο πραγματικά ευλογημένο.

Η παράδοση λέει, ότι όταν σταύρωσαν το Χριστό, η Παναγία ήταν πολύ στεναχωρημένη, ταλαιπωρημένη και τσακισμένη από τον πόνο και το κλάμα. Περπάτησε λίγο και κάθισε να ξεκουραστεί κάτω από ένα δέντρο που ήταν γεμάτο φύλλα αλλά όχι άνθη. Ήταν μία πασχαλιά, ένα δέντρο που δεν άνθιζε ποτέ.

Κουρασμένη καθώς ήταν, αποκοιμήθηκε.

Το δέντρο τότε, άρχισε σιγά-σιγά να ρίχνει όλα του τα φύλλα και να σκεπάζει απαλά τη Παναγία για να τη ζεστάνει. Όταν η Παναγία ξύπνησε, πρόσεξε τα γυμνά κλαδιά του δέντρου και προς στιγμήν απόρησε. Μα σαν είδε όλα εκείνα τα φύλλα που τη σκέπαζαν και τη ζέσταναν, ευλόγησε το δέντρο λέγοντας : «Να είσαι πάντα ευλογημένο και μοσχοβολημένο».

Με την ευλογία της Παναγίας το δέντρο γέμισε με καταπράσινα φύλλα και άνθισε για πρώτη φορά. Ονομάστηκε Πασχαλιά. Είναι η ευλογημένη Πασχαλιά με τα μοσχοβολημένα εκείνα λουλούδια που ανθίζουν το Πάσχα.

Πηγή: ΔΟΓΜΑ

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής

Ω

Ω.. Γλυκύ μου Έαρ – Μεγάλη Παρασκευή

Επιτάφιος

Αποκαθήλωση

ω.. γλυκύ μου έαρ

Περιφορά Επιταφίου

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής

Ζάκυνθος: Η περιφορά του Εσταυρωμένου το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής

Στη Ζάκυνθο δεν θα συναντήσετε τον γνωστό κεντητό Επιτάφιο, αλλά αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία του νεκρού Χριστού, που ονομάζεται «Αμνός». Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η αποκορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας στη Ζάκυνθο. Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου, ξεκινά η λιτανεία του Εσταυρωμένου. Μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η περίφημη εικόνα της «Mater Dolorosa», δηλαδή της Παναγίας του Πάθους. Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη και καταλήγει στον ίδιο ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται κανονικά σ΄ όλους τους ιερούς ναούς η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, χωρίς όμως λιτάνευση των Επιταφίων τους, η οποία γίνεται στις 4 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου.

Θράκη: Το κάψιμο του Ιούδα & οι στάχτες στα μνήματα

Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη στον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι. Εκεί είναι έτοιμη η φωτιά όπου θα καεί ο Ιούδας. Όταν ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο ανάβουν τη φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα, παίρνουν μια χούφτα από τις στάχτες και τη ρίχνουν στα μνήματα.

Σύρος: Δύο κόσμοι συναντιούνται 

Ο εορτασμός του Πάσχα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ιδιαίτερος και ενώνει δύο θρησκευτικούς κόσμους, τον ορθόδοξο και τον καθολικό. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι καθολικοί επιτάφιοι από τις εκκλησίες των Ευαγγελιστών και του Αγίου Γεωργίου συναντώνται με τους ορθόδοξους από τους ναούς της Μητροπόλεως (Μεταμόρφωσης) του Αγίου Νικολάου και της Κοιμήσεως, μετά το τέλος της περιφοράς στην κεντρική πλατεία Μιαούλη. Ακολουθεί κατανυκτική δέηση και ψάλλονται τροπάρια της Μεγάλης Παρασκευής από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου και Ιεροψάλτες.

Κρήτη: Σαλιγκάρια

Στην Κρήτη συνηθίζουν να βράζουν σαλιγκάρια και να πίνουν το ζουμί τους, που είναι σαν χολή. Το μεσημέρι, μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου, νεαρά κορίτσια στολίζουν τον επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια (βιολέτες, τριαντάφυλλα και μενεξέδες) και φτιάχνουν στεφάνια ή γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας.

Ύδρα και Τήνος: Ο Επιτάφιος μέσα στη θάλασσα

Όποιος επιλέξει να περάσει αυτές τις άγιες μέρες στο νησί της Ύδρας θα ζήσει από κοντά την μοναδική εμπειρία της περιφοράς του επιταφίου στη συνοικία Καμίνι. Ο επιτάφιος εδώ μπαίνει στη θάλασσα όπου διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού. Στη συνέχεια τέσσερις επιτάφιοι συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι.

Αντίστοιχα στην Τήνο ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται προς την παραλία Καλάμια (ή Σπιτάλια). Στο νησάκι Χάνδρα, που βρίσκεται απέναντι από την παραλία, έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι φωτεινοί σταυροί. Ο επιτάφιος ακολουθούμενος από τον παπά και τα εξαπτέρυγα μπαίνει στο νερό, όπου και πραγματοποιείται δέηση υπέρ των ναυτικών και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων. Στη συνέχεια οδηγείται προς το νεκροταφείο, όπου τελείται και εκεί επιμνημόσυνη δέηση.

Σπάρτη: Τα σταυρολούλουδα του Επιταφίου

Στη Σπάρτη, όταν γυρίσουν τον Επιτάφιο, τον ξεστολίζει ο καντηλανάφτης, ο οποίος παίρνει τα κεριά και τα φυλάει. Την άλλη μέρα, τα βάζει ο παπάς σε ένα δίσκο με τα σταυρολούλουδα και τα μοιράζει στις γυναίκες. Τα λουλούδια αυτά, οι γυναίκες τα κρατούν ως φυλαχτό και όταν αρρωστήσει ένα παιδάκι βάζουν στα κάρβουνα λίγο νερό και μερικά σταυρολούλουδα και το λιβανίζουν.

Μυτιλήνη: Χριστολούλουδα

Στη Μυτιλήνη, αν τελειώσει η περιφορά, “αρπάζουν” τα λουλούδια, γιατί πιστεύουν πως κλεμμένα έχουν πιο θαυματουργές ιδιότητες. Τα “Χριστολούλουδα” τα φυλάνε για το καλό. Με αυτά γιατρεύουν τον πονοκέφαλο, τα κάνουν φυλαχτά και με αυτά γαληνεύουν τη θάλασσα όσοι ταξιδεύουν, σύμφωνα με την παράδοση.

Νέο Σούλι Σερρών: Τα «Γεφύρια»

Στο μικρό χωριό Νέο Σούλι του δήμου Εμμανουήλ Παππά αναβιώνει κάθε Μεγάλη Παρασκευή το μοναδικό έθιμο «Γεφύρια». Το έθιμο βρίσκει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Σύμφωνα με αυτό, νεαρές κοπέλες και παλικάρια, όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα μαζεύουν από τις αυλές των σπιτιών διάφορα λουλούδια και μεγάλα φύλλα δέντρων. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ξεκινά ο στολισμός των «Γεφυριών». Ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές στο σχήμα γεφυριού τοποθετούνται ψηλά από τη μία πλευρά του δρόμου έως την άλλη. Οι κατασκευές στολίζονται με πολλά λουλούδια και εικόνες που φέρνει ο κάθε κάτοικος από το σπίτι του. Σε όλη τη διαδρομή που θα διανύσει το βράδυ ο Επιτάφιος θα περάσει κάτω από τα στολισμένα «Γεφύρια» που θα παραμείνουν στο χωριό 40 ημέρες, έως την «Ανάληψη του Κυρίου». Μετά οι κάτοικοι θα πάρουν τα ξερά λουλούδια και τις εικόνες και θα τα βάλουν στο εικονοστάσι του σπιτιού, για να έχουν την ευλογία του Χριστού όλο τον χρόνο.

Τυρός Κυνουρίας: Επιτάφιος με ψαροκάικα

Οι κάτοικοι του Τυρού δεν ξεχνούν τις παραδόσεις τους και αν βρεθείτε σε κάποια γιορτή ή πανηγύρι θα νιώσετε την Τσακώνικη ζεστασιά.  Τη Μεγάλη Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο Επιτάφιων στην παραλιακή οδό με την συνοδεία των ψαροκάικων, ενώ από στεριάς χιλιάδες κόσμου ακολουθούν με ευλάβεια τους δύο Επιτάφιους.

Καλαμάτα: Μεγάλη Παρασκευή με… σαϊτοπόλεμο

Η ανάμνηση του Θείου Πάθους και η Ανάσταση του Ιησού Χριστού και το Πάσχα, επιτελούνται στην Καλαμάτα με λαμπρότητα και με σεβασμό στις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας. Ένα από αυτά, που συντελεί στον εορτασμό με ιδιαίτερο, εντυπωσιακό τρόπο και διεξάγεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, είναι η ρίψη σαϊτών και ο σαϊτοπόλεμος, με φλόγα και βροντή. Σαΐτες, λοιπόν, θα ρίξουν οι σαϊτολόγοι καταρχήν τη Μεγάλη Παρασκευή, την ώρα που οι πιστοί θα περιφέρουν τον Επιτάφιο σε όλες τις γειτονιές της Καλαμάτας προς ευλογία της πόλης. Σαΐτες θα πέσουν στη Ράχη και τον Αβραμόγιαννη, αλλά και στη Φυτειά στις 9.30 περίπου το βράδυ και σε άλλα σημεία. Οι ετοιμασίες των σαϊτολόγων έχουν ξεκινήσει από καιρό και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, στο λημέρι τους, κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη στην αγορά της Καλαμάτας, θα φθάσουν στο αποκορύφωμα.

Ναύπακτος: Σταυρός από φωτιά

Στη Ναύπακτο, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το λιμάνι. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι, παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική εικόνα. Το έθιμο συνδυάζει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.

Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης: Η νύχτα γίνεται μέρα

Στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, το Πάσχα τη Μεγάλη Παρασκευή, οι δύο Επιτάφιοι των ενοριών, μετά την περιφορά τους στους δρόμους, συναντώνται λίγο μετά τις 9 το βράδυ στα νεκροταφεία. Εκεί, οι κάτοικοι ανάβουν κεριά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή και «η νύχτα γίνεται μέρα» από το φως των κεριών.

Ουρανούπολη της Χαλκιδικής: Βυζαντινή παράδοση

Στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής το στόλισμα του Επιταφίου είναι έργο πολύμηνης προσπάθειας. Εδώ και οχτώ χρόνια οι γυναίκες της περιοχής, χρησιμοποιώντας 70.000 πέρλες και 30.000 λουλούδια, στολίζουν τον επιτάφιο, «πατώντας» πάνω σε σχέδια της βυζαντινής παράδοσης.

Πάρος: Οι επισκέπτες βιώνουν τα πάθη του Χριστού

Στη Μάρπησσα της Πάρου, το βράδυ της Μ. Παρασκευής μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, οι επισκέπτες βιώνουν τα πάθη του Κυρίου. Κατά μήκος της περιφοράς του Επιταφίου και σε χαρακτηριστικά σημεία λαμβάνουν χώρα σκηνές από τη ζωή και τα πάθη του Χριστού. Σ’ αυτές συμμετέχουν νέοι, νέες και παιδιά ντυμένα με ρούχα της εποχής του Χριστού. Το γενικό κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης μεταφέρει τους πιστούς στην ανάσταση του Λαζάρου, στην είσοδο στα Ιεροσόλυμα, στη μετάνοια της Μαγδαληνής, στον Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στο Όρος των Ελαιών, στον Πόντιο Πιλάτο, στην ανάβαση στον Γολγοθά, στην κρεμάλα του Ιούδα, στη Σταύρωση, στην Αποκαθήλωση και στον επιτάφιο του Χριστού.

Μεγάλο Σάββατο

Οι πασχαλινές λαμπάδες δίνονται ως δώρα στα παιδιά για την Ανάσταση. Οι λαμπάδες είναι διακοσμημένες άλλοτε με παιχνίδια και άλλοτε με λουλούδια. Το Μεγάλο Σάββατο είναι το βράδυ της Ανάστασης. Στις 12 η ώρα το βράδυ, ο ιερέας δίνει το Άγιο φως στους πιστούς και ψάλλει το «Χριστός Ανέστη». Οι πιστοί παίρνουν το άγιο φως με τις πασχαλινές λαμπάδες και χαιρετιούνται λέγοντας «Χριστός Ανέστη». Σε πολλές περιοχές ανάβουν βεγγαλικά. Είναι η μέρα της Ανάστασης, ημέρα χαράς και γιορτής. Το Μεγάλο Σάββατο τελειώνει η νηστεία της σαρακοστής και επιστρέφοντας στο σπίτι, τρώμε την μαγειρίτσα και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά.

Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται η Ανάσταση. Το μεσημέρι μαζευόμαστε όλοι μαζί και σουβλίζουμε το αρνί.

Μεγάλη Πέμπτη – Κόκκινη Πέμπτη

Μεγάλη Πέμπτη – Κόκκινη Πέμπτη

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη.

Το βάψιμο των αυγών συμβολίζει το κόκκινο αίμα της θυσίας του Χριστού.

Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται τα αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα.

Γιατί βάφονται κόκκινα τα αυγά της Ανάστασης;

Η παράδοση λέει πως:
«Όταν είπαν πως αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε.
Μια γυναίκα, που κρατούσε στο καλάθι της αυγά, φώναξε:
«Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα; Τότε μόνο θα το πιστέψω». Και, ω του θαύματος έγιναν!

Πασχαλινά αυγά με χρώμα κόκκινο.

Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους.

Κόκκινο όμως είναι και το χρώμα της χαράς. Χαρά για την Ανάσταση του Χριστού.

Κόκκινα πανιά και κόκκινα μαντίλια κρεμάμε τη Μεγάλη Πέμπτη για το καλό.

Το βάψιμο των αυγών γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη γι αυτό και τη λέμε Κόκκινη Πέμπτη.

Το πρώτο αυγό που βάφουμε κόκκινο είναι της Παναγίας και το βάζουμε στο εικονοστάσι.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 

Πάσχα Κυρίου Πάσχα!!!

Αυτή τη βδομάδα ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Χριστού. Μέσα από εικόνες , βιβλία και βίντεο μιλήσαμε για το Θείο Πάθος, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου , αλλά και για τις ετοιμασίες και τα έθιμα που έχουμε στη χώρα μας. Βάψαμε αυγά , φτιάξαμε κάρτες για να ευχηθούμε στους δικούς μας, αλλά και όμορφες κατασκευές  για τα κορίτσια και τα αγόρια μας. Ευχόμαστε σε όλους Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣIMG 20220412 083512IMG 20220412 083534IMG 20220412 083535IMG 20220412 083538IMG 20220412 083541 IMG 20220412 083401ΟΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΑΣ

 

 

IMG 20220412 083449

 

IMG 20220412 083449

 

 

IMG 20220412 083411ΟΙ ΛΑΓΟΙ ΜΑΣ 

IMG 20220412 083418

ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΜΑΣ

IMG 20220412 122008

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΟΜΠΙΛΕ

IMG 20220412 083427 1IMG 20220412 123944

IMG 20220412 124150

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΜΑΣ

IMG 20220412 083552 IMG 20220412 123637IMG 20220412 123815IMG 20220412 124508 IMG 20220412 124515 IMG 20220412 123946 IMG 20220412 123821

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΡΕΝΤΟΥΜΗ ΕΙΡΗΝΗ

Plastic Food chain (1)Ω 

 Πατήστε στο σύνδεσμο για να δείτε την παρουσίαση 

Επειδή όλους μας ενδιαφέρει…

να μην κόβονται τα δέντρα στα δάση μας…

να είναι πιο καθαρός ο αέρας που αναπνέουμε…

να είναι όμορφη η γειτονιά μας…

να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο κόσμο…

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

είναι…

Τρόπος ΖΩΗΣ !

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ να κάνεις στα σκουπίδια μην πετάς,

τα γυαλιά, το αλουμίνιο, τα χαρτιά 

να τα κρατάς.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Τη βδομάδα που πέρασε ολοκληρώσαμε το Γ Εργαστήριο δεξιοτήτων με θέμα το περιβάλλον και υποθέμα την Ανακύκλωση. Τα παιδιά μέσα από παραμύθια, βίντεο , κατασκευές και παιχνίδια, κατανόησαν την χρησιμότητα της ανακύκλωσης των υλικών.Καλέσαμε την κυρία Ρεντούμη Ειρήνη γεωπόνο και μητέρα μαθητή μας και μας μίλησε για την τροφική αλυσίδα και για τον τρόπο που επηρεάζεται από τα πλαστικά.Συγκεκριμένα η αλόγιστη χρήση πλαστικών που καταλήγουν στην θάλασσα και το φυσικό περιβάλλον  επιβαρύνουν το περιβάλλον και βλάπτουν όλα τα έμβια όντα.Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ρεντούμη για τη συμβολή της στις οργανωμένες δράσεις μας για την ανάγκη της ανακύκλωσης.Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις γνώσεις που αποκόμισαν και υποσχέθηκαν να προσέχουν πολύ το περιβάλλον κάνοντας ανακύκλωση.Το χειροκρότημα απέδειξε όλα τα παραπάνω.

IMG 20220408 093732IMG 20220408 093735IMG 20220408 101108IMG 20220408 093739

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

InkedIMG 20220405 112757 LI

IMG 20220405 112724IMG 20220405 112736IMG 20220405 113214

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΣΕΝ

2 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Η 2η μέρα του Απρίλη έχει καθιερωθεί ως ημέρα εορτασμού του παιδικού βιβλίου προς τιμήν του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όχι μόνο αυτή τη μέρα , αλλά καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς καλλιεργείται στα παιδιά η αγάπη για το βιβλίο και  η φιλαναγνωσία, και μέσω της λειτουργίας  μας βιβλιοθήκης. Ξεκινήσαμε με περιήγηση στις βιβλιοθήκες του σχολείου μας. Διαβάσαμε βιβλία, παίξαμε παιχνίδια, και γνωρίσαμε τα παραμύθια του Άντερσεν.

Όταν διαβάζουμε το μυαλό μας βγάζει φτερά!

afisa_pagkosmia_hmera_vivliou_2021_ibby.jpg

18b1f68a626393b079e0291fe4800b7a.jpg

Στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια μέρα Παιδικού βιβλίου. Διάλεξαν την ημερομηνία αυτή γιατί τότε γεννήθηκε ένας μεγάλος παραμυθάς ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Κάθε χρόνο μια διαφορετική χώρα αναλαμβάνει να δημιουργεί μια αφίσα και ένα μήνυμα που μεταφράζεται σε όλες τις χώρες. Φέτος η χώρα αυτή είναι οι Η.Π.Α.

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: Μια ζωή καθόλου σαν παραμύθι ...

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Γεννήθηκε στη Δανία σε μία πολύ φτωχή οικογένεια και έχασε τον πατέρα του πολύ μικρός. Όσες δουλειές κι αν προσπάθησε να κάνει, δεν είχε επιτυχία. Ίσως επειδή ήταν πάντα ονειροπόλος και αγαπούσε το κουκλοθέατρο και την ποίηση. Στο τέλος κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να γράφει παραμύθια! Το όνομά του μπορεί να μην σας είναι γνωστό αλλά τα παραμύθια του θα τα γνωρίζετε…
H_MIKRH_GORGONA.jpg.thumb_600x618_4815f6ba89fb6f39b1530a814c426f5d.jpg14182_HR.jpg

O_MOLUVENIOS_STRATIOTHS.jpg