Αρχείο ημέρας 23 Φεβρουαρίου 2022
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Φόρμα Αποτύπωσης Σχεδίου Δράσης
Σχολική Μονάδα: 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΥΞΕΙΝΟΠΟΛΗΣ
Στόχος Βελτίωσης: Στόχος είναι ο προβληματισμός, η κινητοποίηση και η επιδίωξη ώστε να αποκτήσουν τα μικρά παιδιά οικολογική ευαισθησία και συνείδηση, να προβληματιστούν για τις επιπτώσεις των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους μας και μέρος αυτής είναι και η Ανακύκλωση. Μέσα από τη βιωματική μάθηση και από επιμέρους δράσεις προσπαθούμε να πετύχουμε αλλαγή των υπαρχουσών συμπεριφορών και υιοθέτηση νέων όσον αφορά το περιβάλλον. Στόχος είναι η υλοποίηση της ανακύκλωσης και η διάχυσή της στην κοινότητα μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου.
Σχέδιο Δράσης: ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ
ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: : Φροντίζω το Περιβάλλον
υλοποίηση Ανάπτυξη, Οικολογική Συνείδηση, Κλιματική αλλαγή.
Άξονας: Συμμετοχή του νηπιαγωγείου σε πρόγραμμα Π.Ε.ανακύκλωσης,σε συνεργασία-συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση” το οποίο οργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων η οποία οργανικά εντάσσεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συντονιστής Δράσης: ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Α. Σχεδιασμός της Δράσης
Αναγκαιότητα – Στόχοι
Μετά από συστηματική μελέτη της εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, διαπιστώθηκε ότι η απουσία ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των σχολικό απορριμμάτων που είναι κυρίως χαρτί και πλαστικό. Προκύπτει η ανάγκη βελτίωσης της σχολικής μονάδας σε αυτή τη δράση καθώς είναι επιτακτική ανάγκη μέσω της συμμετοχής σε πρόγραμμα ανακύκλωσης που πιθανόν συνάδουν με τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τις δεξιότητες του 21ου αι. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι καινοτόμες δράσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιστημονικής, κοινωνικής και πολιτισμικής διάστασης του εκπαιδευτικού έργου, στη βελτίωση του κλίματος και των σχέσεων στο σχολείο, καθώς και στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. ΄Έτσι, αποφασίστηκε η υλοποίηση δράσης με σκοπό την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και καινοτόμων δράσεων στο σχολείο.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ
Η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να αναδείξει τις καλές πρακτικές του σχολείου, να υποστηρίξει τις σχέσεις μεταξύ μαθητών, μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών, μεταξύ σχολείου-γονέων, σχολείου και τοπικής κοινωνίας καθώς και να συμβάλλει θετικά στην οργάνωση της σχολικής ζωής.
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
Σκοπός είναι η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα που συμβάλλουν στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της σχολικής γνώσης (σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών) και της μαθησιακής διαδικασίας μέσα σε ένα υποστηρικτικό και επικοινωνιακό μαθησιακό περιβάλλον που προωθεί την εδραίωση ενός κλίματος συνεργασίας , αλληλοσεβασμού, πειραματισμού και διερεύνησης.
Στόχος είναι:
1. Συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα και προβολή του έργου του σχολείου στην κοινωνία.
2. Σύνδεση σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
3. Καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών για την προστασία του περιβάλλοντος.
4. Καλλιέργεια δεξιοτήτων που υποστηρίζουν την ευρύτερη γνωστική ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στον πειραματισμό και την αυτενεργό συμμετοχή προωθώντας τον προβληματισμό και τη διερεύνηση όσον αφορά την ανακύκλωση.
Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
1. Μελέτη της έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης και εστίαση στις αδυναμίες. Εξάγεται το συμπέρασμα ότι παρατηρείται απουσία προγράμματος ανακύκλωσης.
2. Ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων για το θέμα και συνεργασία με το συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο για κοινές δράσεις.
3. Διερεύνηση της σχετικής νομοθεσίας μέσα από ΦΕΚ ,εγκυκλίους και τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων.
4. Η ομάδα εργασίας επιλέγει τα προγράμματα και για το σχεδιασμό και τη διαδικασία έγκρισης ακολουθούνται τα οριζόμενα από το θεσμικό πλαίσιο.
5. Συμμετοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα την ανακύκλωση.
6. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση” το οποίο οργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων η οποία οργανικά εντάσσεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
7. Συνεργασία με την εταιρία ΑΦΗΣ για συλλογή μπαταριών.
8. Ενημέρωση για τη δράση του νηπιαγωγείου και συνεργασία με το Δήμο Αλμυρού.
9. Ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς .
10. Διαδικασίες υλοποίησης.
11. Παρουσίαση των σχετικής του σχεδίου .
12. Αξιολόγηση του προγράμματος.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Διαδικασίες υλοποίησης 1ο τρίμ. Σεπ- 2ο τρίμ. ΔεκΝοεμ Φεβ
Μελέτη της έκθεσης και ενημέρωση εκπαιδευτικών χ
Διερεύνηση του θέματος με ΦΕΚ και εγκυκλίους χ
Σχεδιασμός και οργάνωση Προγραμμάτων Σχολικών δραστηριοτήτων χ χ
Ενημέρωση γονέων χ χ
Διαδικασίες υλοποίησης Προγραμμάτων Σχολικών δραστηριοτήτων και εφαρμογή χ χ καινοτόμων δράσεων
Παρουσίαση αποτελεσμάτων χ χ
Αξιολόγηση της δράσης
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Μελέτη της έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης και ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων.
Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας με το σύλλογο διδασκόντων μελετώντας την έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης καταλήγουν στο συμπέρασμα.
Ενημέρωση και διερεύνηση της σχετικής νομοθεσίας.
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων ενημερώνονται από τη νομοθεσία( ΦΕΚ, εγκυκλίους ,Υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων) για τις δυνατότητες ανάπτυξης και τη μεθοδολογία εφαρμογής προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και ανάπτυξη καινοτομιών, όπως:
– Αγωγή Σταδιοδρομίας (ΣΕΠ), Αγωγή Υγείας (ΑΥ), Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης(ΠΕ), Προγράμματα Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
– Άλλες καινοτόμες δράσεις.
Ενημέρωση και διερεύνηση της σχετικής νομοθεσίας.
Συστήνεται ομάδα εργασίας αποτελούμενη από όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την έγκριση των προγραμμάτων σύμφωνα με τα οριζόμενα από το θεσμικό πλαίσιο.
Ενημέρωση γονέων.
Οι ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και οπωσδήποτε πριν από κάθε πρόγραμμα όπου αναλύονται οι δράσεις και οι στόχοι και επιδιώκεται η συμμετοχή τους.
Διαδικασίες υλοποίησης.
Η διαδικασία και η υλοποίηση εξαρτώνται από το είδος του προγράμματος και της δράσης που έχει επιλεγεί κατά τη διάρκεια του έτους ,αξιοποιώντας και την προηγούμενη εμπειρία των εκπαιδευτικών.
Παρουσίαση αποτελεσμάτων.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του σχεδίου περιλαμβάνει : α) Ανάρτηση δραστηριοτήτων στην ιστοσελίδα του σχολείου β) Οργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων ,παραγωγή έντυπου υλικού (αφίσες, κατασκευές.κ.α) και ψηφιακού υλικού(παιχνιδια,παζλ,ηλεκτρονικά βιβλία κ.α.).
Αξιολόγηση της δράσης.
Η αξιολόγηση της δράσης θα πρέπει να προσεγγίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τα κριτήρια επιτυχίας της δράσης.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Μελέτη της έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης και ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων.
Η δράση παρακολουθείται μέσα από τα αρχεία του σχολείου. Ενημέρωση και διερεύνηση της σχετικής νομοθεσίας.
Η δράση παρακολουθείται από τα ερωτηματολόγια των εκπαιδευτικών και τις καταγραφές στα αρχεία του σχολείου.
Ενημέρωση γονέων.
Η δράση παρακολουθείται από τα αρχεία του σχολείου.
Διαδικασίες υλοποίησης.
Η δράση παρακολουθείται από τα ημερολόγια εκπαιδευτικών και σχολικής ζωής.
Παρουσίαση αποτελεσμάτων.
Η δράση παρακολουθείται από την ιστοσελίδα του σχολείου και τα αρχεία του σχολείου.
Αξιολόγηση της δράσης.
Η δράση παρακολουθείται από τα αρχεία του σχολείου και τα ερωτηματολόγια .
Πόροι – μέσα – ερευνητικά εργαλεία
Ανθρώπινο δυναμικό. διευθυντής και σύλλογος διδασκόντων μαθητές
υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων ΣΕ
εκπαιδευτικοί των κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αντίστοιχων δράσεων που οργανώνονται από φορείς και έχουν εγκριθεί από το υπουργείο.
Πόροι .
Αν προκύψουν ιδιαίτερες ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι της σχολικής μονάδας από τη χρηματοδότηση της σχολικής επιτροπής.
Μέσα.
θα χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός της σχολικής μονάδας. Η/Υ
tablet προτζέκτορας φωτοτυπικό εκτυπωτής φωτογραφική μηχανή αίθουσα προβολών
Εργαλεία παρακολούθησης και αξιολόγησης της δράσης.
ερωτηματολόγιο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς για την ανίχνευση του προφίλ τους. https://forms.gle/yWM3av5PEqEc9VVt8 ερωτηματολόγιο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στις δράσεις και τα προγράμματα.
ημερολόγιο σχολικής ζωής
ημερολόγιο εκπαιδευτικών φωτογραφίσεις, βίντεο αρχεία σχολικής μονάδας (έντυπα και ηλεκτρονικά ) παραγόμενα έργα μαθητών βεβαιώσεις συμμετοχής στα προγράμματα και στις δράσεις (όπου αυτό είναι εφικτό)
Κριτήρια επιτυχίας της Δράσης
Τα κριτήρια επιτυχίας της δράσης βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με τους στόχους της δράσης.
1ος στόχος: συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα και προβολή του έργου του σχολείου στην κοινωνία.
Η επιτυχία του στόχου εκτιμάται από τον αριθμό των δράσεων και των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους συγκριτικά με του προηγούμενου έτους.
Η προβολή του έργου εκτιμάται από τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου και τις ανοιχτές εκδηλώσεις που θα οργανωθούν από το σχολείο.
2ος στόχος:
Σύνδεση του σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου το σχολείο θα υλοποιήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης στα πλαίσια του προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κυρίως σε συνεργασία-Συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση” το οποίο οργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων η οποία οργανικά εντάσσεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον θα συνεργαστούμε με την εταιρία ΑΦΗΣ για την συγκέντρωση των μπαταριών.
3ος στόχος: καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Το σχολείο θα υλοποιήσει πρόγραμμα περιβαλλοντικής σε συνεργασία με το γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων για την ανακύκλωση επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε θέματα οικολογίας ,σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος.
4ος στόχος: καλλιέργεια δεξιοτήτων πειραματισμού προωθώντας τη διερεύνηση και τον προβληματισμό.
Τα παιδιά θα μάθουν Τι είναι η Ανακύκλωση, τη διαδρομή των ανακυκλώσιμων υλικών και την αξιοποίηση-επαναχρησιμοποίηση.
Διαδικασίες αξιολόγησης της Δράσης
Η αξιολόγηση της δράσης θα πρέπει να προσεγγίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τα κριτήρια επιτυχίας.
1ος στόχος: συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα και προβολή του έργου του σχολείου στην κοινωνία.
Προσέγγιση στα κριτήρια επιτυχίας.
Εξετάζεται αν υπάρχει συμμετοχή και διάρκεια στην δράση της ανακύκλωσης στην οποία συμμετέχει η σχολική μονάδα (μαθητές και εκπαιδευτικοί). Η επιτυχία του στόχου της προβολής του έργου διαπιστώνεται από τις δημοσιεύσεις στη ιστοσελίδα του σχολείου, από τις σχετικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν και τη συμμετοχή της κοινότητας σ΄αυτές.
2ος στόχος:
Σύνδεση του σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Προσέγγιση στα κριτήρια επιτυχίας.
Η επιτυχία του στόχου διαπιστώνεται από την ολοκλήρωση του προγράμματος ,την παραγωγή υλικού (έντυπου και ψηφιακού),τις βεβαιώσεις του φορέα.
3ος στόχος:
Καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η επιτυχία του στόχου διαπιστώνεται από την ολοκλήρωση του προγράμματος ,την παραγωγή υλικού (έντυπου και ψηφιακού),τις βεβαιώσεις του φορέα.
4ος στόχος:
Καλλιέργεια δεξιοτήτων πειραματισμού προωθώντας τη διερεύνηση και τον προβληματισμό.
Η επιτυχία του στόχου διαπιστώνεται από την ολοκλήρωση του προγράμματος ,την παραγωγή υλικού (έντυπου και ψηφιακού),τις βεβαιώσεις του φορέα.
Συμπληρωματικά για τη συνολική αξιολόγηση του σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας θα αξιοποιηθούν τα ερωτηματολόγια που απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στις δράσεις του σχολείου.
Ανατροφοδότηση – Προτάσεις ΣΕΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ευξεινούπολης πραγματοποιεί Πρόγραμμα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ από την αρχή του Σχολικού Έτους 2021-2022:
Σε συνεργασία με:
Την Εταιρεία ΑΦΗΣ (ανακύκλωση μπαταριών)
Τον Φορέα emties (ανακύκλωση δοχείων μελάνης)
Συμμετέχει σε Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σχολικών Δραστηριοτήτων
Συμμετοχή σε Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας με τίτλο:
«τα Δημοτικά Σχολεία Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση»
Σε Συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού τα Νηπιαγωγεία Ευξεινούπολης πραγματοποιούν Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Χαρτιού-Πλαστικού και προτρέπουν την εκπόνηση Προγράμματος Ανακύκλωσης της ευρύτερης Κοινότητας Ευξεινούπολης και Αλμυρού που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα.
Η Προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Ευξεινούπολης
Σαββίδου Ιωάννα
ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2022-2023
Εγγραφές για το σχολικό έτος 2022-2023
Αγαπητοί γονείς.
Λαμβάνοντας υπόψη την περ. α της παρ. 4 του άρθρου 6, του ΠΔ 79/2017 (Α 109) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α 25) οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2022-2023 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2022. Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως τούτο ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 6 του ΠΔ 79/2017 (Α΄109).
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.
Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους , σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/
Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2022-2023, θα φοιτήσουν μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4704/2020 (Α’ 133). Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2022-23, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2018.
Για αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής κι επιπρόσθετες πληροφορίες πατήστε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Τα παραστατικά που απαιτούνται να προσκομίσετε κατά την επίσκεψη σας στη σχολική μονάδα είναι τα ακόλουθα:
α) η αίτηση εγγραφής (από όλους τους μαθητές/μαθήτριες) και τα δικαιολογητικά για το Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και το Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (μόνο από τους μαθητές/μαθήτριες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα),
β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ), συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από γιατρό,
γ) Βιβλιάριο υγείας μαθητή/τριας,
δ) υπεύθυνη δήλωση ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης μαθητών/τριων με τα στοιχεία των συνοδών τους,
Παρακαλούμε να έχετε όλα τα απαιτούμενα παραστατικά και να τα καταθέσετε (συγκεντρωμένα κατά προτίμηση) στο Νηπιαγωγείο με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εγγραφής έως 20/03/2022 (το αργότερο), τηρώντας πιστά τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού κατά τις οδηγίες της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου.
Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως τούτο ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 6 του ΠΔ 79/2017 (Α΄109).
Επισημαίνεται ότι κατά την περίοδο των εγγραφών, αποτελεί ευθύνη των Διευθυντών/τριών – Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων η μέριμνα για την τήρηση των εκάστοτε απαιτούμενων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από το ΥΠΑΙΘ και από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)
Η Προϊσταμένη
ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Φόρμα Αποτύπωσης Σχεδίου Δράσης
Σχολική Μονάδα: 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΥΞΕΙΝΟΠΟΛΗΣ
Στόχος Βελτίωσης: Στόχος είναι ο προβληματισμός, η κινητοποίηση και η επιδίωξη ώστε να αποκτήσουν τα μικρά παιδιά οικολογική ευαισθησία και συνείδηση, να προβληματιστούν για τις επιπτώσεις των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους μας και μέρος αυτής είναι και η Ανακύκλωση. Μέσα από τη βιωματική μάθηση και από επιμέρους δράσεις προσπαθούμε να πετύχουμε αλλαγή των υπαρχουσών συμπεριφορών και υιοθέτηση νέων όσον αφορά το περιβάλλον. Στόχος είναι η υλοποίηση της ανακύκλωσης και η διάχυσή της στην κοινότητα μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου.
Σχέδιο Δράσης: ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ
ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: : Φροντίζω το Περιβάλλον
υλοποίηση Ανάπτυξη, Οικολογική Συνείδηση, Κλιματική αλλαγή.
Άξονας: Συμμετοχή του νηπιαγωγείου σε πρόγραμμα Π.Ε.ανακύκλωσης,σε συνεργασία-συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση” το οποίο οργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων η οποία οργανικά εντάσσεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συντονιστής Δράσης: ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Α. Σχεδιασμός της Δράσης
Αναγκαιότητα – Στόχοι
Μετά από συστηματική μελέτη της εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, διαπιστώθηκε ότι η απουσία ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των σχολικό απορριμμάτων που είναι κυρίως χαρτί και πλαστικό. Προκύπτει η ανάγκη βελτίωσης της σχολικής μονάδας σε αυτή τη δράση καθώς είναι επιτακτική ανάγκη μέσω της συμμετοχής σε πρόγραμμα ανακύκλωσης που πιθανόν συνάδουν με τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τις δεξιότητες του 21ου αι. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι καινοτόμες δράσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιστημονικής, κοινωνικής και πολιτισμικής διάστασης του εκπαιδευτικού έργου, στη βελτίωση του κλίματος και των σχέσεων στο σχολείο, καθώς και στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. ΄Έτσι, αποφασίστηκε η υλοποίηση δράσης με σκοπό την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και καινοτόμων δράσεων στο σχολείο.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ
Η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να αναδείξει τις καλές πρακτικές του σχολείου, να υποστηρίξει τις σχέσεις μεταξύ μαθητών, μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών, μεταξύ σχολείου-γονέων, σχολείου και τοπικής κοινωνίας καθώς και να συμβάλλει θετικά στην οργάνωση της σχολικής ζωής.
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
Σκοπός είναι η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα που συμβάλλουν στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της σχολικής γνώσης (σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών) και της μαθησιακής διαδικασίας μέσα σε ένα υποστηρικτικό και επικοινωνιακό μαθησιακό περιβάλλον που προωθεί την εδραίωση ενός κλίματος συνεργασίας , αλληλοσεβασμού, πειραματισμού και διερεύνησης.
Στόχος είναι:
- Συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα και προβολή του έργου του σχολείου στην κοινωνία.
- Σύνδεση σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
- Καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών για την προστασία του περιβάλλοντος.
- Καλλιέργεια δεξιοτήτων που υποστηρίζουν την ευρύτερη γνωστική ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στον πειραματισμό και την αυτενεργό συμμετοχή προωθώντας τον προβληματισμό και τη διερεύνηση όσον αφορά την ανακύκλωση.
Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
- Μελέτη της έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης και εστίαση στις αδυναμίες. Εξάγεται το συμπέρασμα ότι παρατηρείται απουσία προγράμματος ανακύκλωσης.
- Ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων για το θέμα και συνεργασία με το συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο για κοινές δράσεις.
- Διερεύνηση της σχετικής νομοθεσίας μέσα από ΦΕΚ ,εγκυκλίους και τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων.
- Η ομάδα εργασίας επιλέγει τα προγράμματα και για το σχεδιασμό και τη διαδικασία έγκρισης ακολουθούνται τα οριζόμενα από το θεσμικό πλαίσιο.
- Συμμετοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα την ανακύκλωση.
- Συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση” το οποίο οργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων η οποία οργανικά εντάσσεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Συνεργασία με την εταιρία ΑΦΗΣ για συλλογή μπαταριών.
- Ενημέρωση για τη δράση του νηπιαγωγείου και συνεργασία με το Δήμο Αλμυρού.
- Ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς .
- Διαδικασίες υλοποίησης.
- Παρουσίαση των σχετικής του σχεδίου .
- Αξιολόγηση του προγράμματος.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Διαδικασίες υλοποίησης 1ο τρίμ. Σεπ- 2ο τρίμ. ΔεκΝοεμ Φεβ
Μελέτη της έκθεσης και ενημέρωση εκπαιδευτικών χ
Διερεύνηση του θέματος με ΦΕΚ και εγκυκλίους χ
Σχεδιασμός και οργάνωση Προγραμμάτων Σχολικών δραστηριοτήτων χ χ
Ενημέρωση γονέων χ χ
Διαδικασίες υλοποίησης Προγραμμάτων Σχολικών δραστηριοτήτων και εφαρμογή χ χ καινοτόμων δράσεων
Παρουσίαση αποτελεσμάτων χ χ
Αξιολόγηση της δράσης
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Μελέτη της έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης και ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων.
Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας με το σύλλογο διδασκόντων μελετώντας την έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης καταλήγουν στο συμπέρασμα.
Ενημέρωση και διερεύνηση της σχετικής νομοθεσίας.
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων ενημερώνονται από τη νομοθεσία( ΦΕΚ, εγκυκλίους ,Υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων) για τις δυνατότητες ανάπτυξης και τη μεθοδολογία εφαρμογής προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και ανάπτυξη καινοτομιών, όπως:
- Αγωγή Σταδιοδρομίας (ΣΕΠ), Αγωγή Υγείας (ΑΥ), Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης(ΠΕ), Προγράμματα Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
- Άλλες καινοτόμες δράσεις.
Ενημέρωση και διερεύνηση της σχετικής νομοθεσίας.
Συστήνεται ομάδα εργασίας αποτελούμενη από όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την έγκριση των προγραμμάτων σύμφωνα με τα οριζόμενα από το θεσμικό πλαίσιο.
Ενημέρωση γονέων.
Οι ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και οπωσδήποτε πριν από κάθε πρόγραμμα όπου αναλύονται οι δράσεις και οι στόχοι και επιδιώκεται η συμμετοχή τους.
Διαδικασίες υλοποίησης.
Η διαδικασία και η υλοποίηση εξαρτώνται από το είδος του προγράμματος και της δράσης που έχει επιλεγεί κατά τη διάρκεια του έτους ,αξιοποιώντας και την προηγούμενη εμπειρία των εκπαιδευτικών.
Παρουσίαση αποτελεσμάτων.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του σχεδίου περιλαμβάνει : α) Ανάρτηση δραστηριοτήτων στην ιστοσελίδα του σχολείου β) Οργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων ,παραγωγή έντυπου υλικού (αφίσες, κατασκευές.κ.α) και ψηφιακού υλικού(παιχνιδια,παζλ,ηλεκτρονικά βιβλία κ.α.).
Αξιολόγηση της δράσης.
Η αξιολόγηση της δράσης θα πρέπει να προσεγγίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τα κριτήρια επιτυχίας της δράσης.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Μελέτη της έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης και ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων.
Η δράση παρακολουθείται μέσα από τα αρχεία του σχολείου. Ενημέρωση και διερεύνηση της σχετικής νομοθεσίας.
Η δράση παρακολουθείται από τα ερωτηματολόγια των εκπαιδευτικών και τις καταγραφές στα αρχεία του σχολείου.
Ενημέρωση γονέων.
Η δράση παρακολουθείται από τα αρχεία του σχολείου.
Διαδικασίες υλοποίησης.
Η δράση παρακολουθείται από τα ημερολόγια εκπαιδευτικών και σχολικής ζωής.
Παρουσίαση αποτελεσμάτων.
Η δράση παρακολουθείται από την ιστοσελίδα του σχολείου και τα αρχεία του σχολείου.
Αξιολόγηση της δράσης.
Η δράση παρακολουθείται από τα αρχεία του σχολείου και τα ερωτηματολόγια .
Πόροι – μέσα – ερευνητικά εργαλεία
Ανθρώπινο δυναμικό. διευθυντής και σύλλογος διδασκόντων μαθητές
υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων ΣΕ
εκπαιδευτικοί των κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αντίστοιχων δράσεων που οργανώνονται από φορείς και έχουν εγκριθεί από το υπουργείο.
Πόροι .
Αν προκύψουν ιδιαίτερες ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι της σχολικής μονάδας από τη χρηματοδότηση της σχολικής επιτροπής.
Μέσα.
θα χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός της σχολικής μονάδας. Η/Υ
tablet προτζέκτορας φωτοτυπικό εκτυπωτής φωτογραφική μηχανή αίθουσα προβολών
Εργαλεία παρακολούθησης και αξιολόγησης της δράσης.
ερωτηματολόγιο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς για την ανίχνευση του προφίλ τους. https://forms.gle/yWM3av5PEqEc9VVt8 ερωτηματολόγιο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στις δράσεις και τα προγράμματα.
ημερολόγιο σχολικής ζωής
ημερολόγιο εκπαιδευτικών φωτογραφίσεις, βίντεο αρχεία σχολικής μονάδας (έντυπα και ηλεκτρονικά ) παραγόμενα έργα μαθητών βεβαιώσεις συμμετοχής στα προγράμματα και στις δράσεις (όπου αυτό είναι εφικτό)
Κριτήρια επιτυχίας της Δράσης
Τα κριτήρια επιτυχίας της δράσης βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με τους στόχους της δράσης.
1ος στόχος: συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα και προβολή του έργου του σχολείου στην κοινωνία.
Η επιτυχία του στόχου εκτιμάται από τον αριθμό των δράσεων και των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους συγκριτικά με του προηγούμενου έτους.
Η προβολή του έργου εκτιμάται από τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου και τις ανοιχτές εκδηλώσεις που θα οργανωθούν από το σχολείο.
2ος στόχος:
Σύνδεση του σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου το σχολείο θα υλοποιήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης στα πλαίσια του προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κυρίως σε συνεργασία-Συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση” το οποίο οργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων η οποία οργανικά εντάσσεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον θα συνεργαστούμε με την εταιρία ΑΦΗΣ για την συγκέντρωση των μπαταριών.
3ος στόχος: καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών για τη προστασία του περιβάλλοντος.
Το σχολείο θα υλοποιήσει πρόγραμμα περιβαλλοντικής σε συνεργασία με το γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων για την ανακύκλωση επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε θέματα οικολογίας ,σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος.
4ος στόχος: καλλιέργεια δεξιοτήτων πειραματισμού προωθώντας τη διερεύνηση και τον προβληματισμό.
Τα παιδιά θα μάθουν Τι είναι η Ανακύκλωση, τη διαδρομή των ανακυκλώσιμων υλικών και την αξιοποίηση-επαναχρησιμοποίηση.
Διαδικασίες αξιολόγησης της Δράσης
Η αξιολόγηση της δράσης θα πρέπει να προσεγγίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τα κριτήρια επιτυχίας.
1ος στόχος: συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα και προβολή του έργου του σχολείου στην κοινωνία.
Προσέγγιση στα κριτήρια επιτυχίας.
Εξετάζεται αν υπάρχει συμμετοχή και διάρκεια στην δράση της ανακύκλωσης στην οποία συμμετέχει η σχολική μονάδα (μαθητές και εκπαιδευτικοί). Η επιτυχία του στόχου της προβολής του έργου διαπιστώνεται από τις δημοσιεύσεις στη ιστοσελίδα του σχολείου, από τις σχετικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν και τη συμμετοχή της κοινότητας σ΄αυτές.
2ος στόχος:
Σύνδεση του σχολείου με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Προσέγγιση στα κριτήρια επιτυχίας.
Η επιτυχία του στόχου διαπιστώνεται από την ολοκλήρωση του προγράμματος ,την παραγωγή υλικού (έντυπου και ψηφιακού),τις βεβαιώσεις του φορέα.
3ος στόχος:
Καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η επιτυχία του στόχου διαπιστώνεται από την ολοκλήρωση του προγράμματος ,την παραγωγή υλικού (έντυπου και ψηφιακού),τις βεβαιώσεις του φορέα.
4ος στόχος:
Καλλιέργεια δεξιοτήτων πειραματισμού προωθώντας τη διερεύνηση και τον προβληματισμό.
Η επιτυχία του στόχου διαπιστώνεται από την ολοκλήρωση του προγράμματος ,την παραγωγή υλικού (έντυπου και ψηφιακού),τις βεβαιώσεις του φορέα.
Συμπληρωματικά για τη συνολική αξιολόγηση του σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας θα αξιοποιηθούν τα ερωτηματολόγια που απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στις δράσεις του σχολείου.