Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το «Ιστολογείν»!
ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ
Με αφορμή την ημέρα της 1ης Απριλίου………..
Αρχικά συζητάμε με τα παιδιά μας για το έθιμο της Πρωταπριλιάς, επισημαίνοντάς του, ότι μόνο τη συγκεκριμένη μέρα μας επιτρέπεται να λέμε μικρά και αθώα ψεματάκια.
Το έθιμο της ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ λένε πως ξεκίνησε από τη Δύση και συγκεκριμένα μι αρχαία φυλή, τους Κέλτες. Οι Κέλτες, συνήθιζαν κάθε 1η Απριλίου, όπου καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να σκαρφίζονται ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια που έδιναν και έπαιρναν.
Επίσης, κατά τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά κάθε 1η Απριλίου. Αυτό άλλαξε όταν ο βασιλιάς Κάρολος Θ’, μετέθεσε την Πρωτοχρονιά από 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου, όπως ίσχυε και στις υπόλοιπες χώρες. Ωστόσο, κάποιοι εξακολουθούσαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την παλιά ημερομηνία 1η Απριλίου, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να τους κάνουν πλάκα λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα δώρα.
Έτσι λοιπόν, το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σε όλο τον κόσμο και διατηρείται μέχρι και σήμερα με διαφόρων ειδών φάρσες και καλοπροαίρετα ψεματάκια.
Βάζουμε να ακούσουμε τα παρακάτω παραμύθια , «Ο ψεύτης βοσκός» και «Ο Πινόκιο», ή τα διαβάζουμε τα έχουμε στο σπίτι μας.
https://www.youtube.com/watch?v=prJFhM95i6k
https://www.youtube.com/watch?v=PJ-sB8Xvggg
Παίζουμε το παιχνίδι « Αλήθεια ή Ψέματα».
Φτιάχνουμε κόκκινες για το ψέμα και πράσινες για την αλήθεια κάρτες με χαρτί. Μπορούμε να κόψουμε τετραγωνάκια σε χαρτί Α4 και να τα χρωματίσουμε. Στη συνέχεια λέμε μία πρόταση στα παιδιά και εκείνα πρέπει να επιλέξουν αν είναι αλήθεια ή ψέμα, δείχνοντας τη σωστή κάρτα.
Π.χ. Ο σκύλος νιαουρίζει….Ο ήλιος είναι πράσινος…..κτλπ.
Κατασκευάζουμε τον Πινόκιο μαριονέτα ή ζωγραφίζουμε τον Πινόκιο.
Γεια σας, αυτό είναι ένα σχόλιο.
Για να ξεκινήσετε με την έγκριση, επεξεργασία και διαγραφή σχολίων, παρακαλώ επισκεφθείτε την οθόνη Σχόλια στον Πίνακα Ελέγχου.
Τα άβαταρ των σχολιαστών προέρχονται από το Gravatar.