“Πρώτη Συνάντηση Γονέων 12-9-2022”

2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης

Όλγας και Αριστοτέλους Τηλ. 210 9716300

mail: mail@2nip-dafnis.att.sch.gr

Ιστολόγιο: https://blogs.sch.gr/2nipdafnis/

Δάφνη, Σεπτέμβριος 2022

Αγαπητοί γονείς και παιδιά,

Σας καλωσορίζουμε στο Νηπιαγωγείο και σας ευχόμαστε χαρούμενη σχολική χρονιά. Για μερικούς από εσάς, η είσοδος του παιδιού σας στο Νηπιαγωγείο, θα είναι η πρώτη απομάκρυνση σας από αυτό. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε, ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε η σχολική χρονιά να προσφέρει στα παιδιά ασφάλεια χαρά, συνύπαρξη, κοινωνική ζωή, γνώση, αγάπη. Σ ’αυτό μας βοηθούν οι γνώσεις και η πείρα μας, θα θέλαμε όμως και τη δική σας βοήθεια για να επιτύχουμε. Έχοντας ως βασική προϋπόθεση, τις κοινές μας προσπάθειες, η παιδαγωγική διαδικασία θα ικανοποιήσει όλους μας. Τα παρακάτω είναι μερικές πρακτικές προτάσεις που διευκολύνουν τη ζωή στην τάξη. Σας παρακαλούμε να τις προσέξετε.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  • Το σχολείο μας έχει ένα Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, 3 Υποχρεωτικά Πρωινά Τμήματα, ένα Τμήμα ένταξης και   ένα Προαιρετικό Ολοήμερο Τμήμα. Το τμήμα 3, στεγάζεται στο χώρο του συστεγαζόμενου 7ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης.
  • Για την Πρόωρη Υποδοχή η προσέλευση είναι από τις 7:45-8:00π.μ. Για το Υποχρεωτικό Πρωινό Τμήμα, η προσέλευση είναι 8:15-8:30 και η       αποχώρηση γίνεται στις 1:00, από την οδό Ηλέκτρας. Για όσους από εσάς έχετε δηλώσει Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα, το         ωράριο είναι: 8:15 – 16:00. Τα παιδιά αποχωρούν από το σχολείο, ανάλογα με την ώρα που έχουν δηλώσει οι γονείς τους (1:00 ή 16:00)και αυτό είναι σταθερό.
  • Μόνο για τις δύο πρώτες εβδομάδες, υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης, κατόπιν συνεννόησης με τις εκπαιδευτικούς. Επίσης σας προτείνουμε για τις πρώτες μέρες, ο/η συνοδός να είναι σταθερός.
  • Ζητάμε από εσάς να είστε συνεπείς και να σεβαστείτε το ωράριο του σχολείου, για να λειτουργεί σωστά το πρόγραμμα της ημέρας και να  διευκολύνετε έτσι την ομαλή λειτουργία του τμήματος. Τα παιδιά δεν μπορούν να αποχωρούν νωρίτερα ή να προσέρχονται αργότερα, από τις ώρες που έχουμε ήδη αναφέρει, παρά μόνο εάν συντρέχει σοβαρός λόγος (π.χ. λόγος υγείας)  και αφού οι γονείς έχουν ενημερώσει και συνεννοηθεί με τις νηπιαγωγούς του τμήματος.
  • Κατά την ώρα προσέλευσης, κάθε κηδεμόνας περιμένει με το παιδί του έξω από το σχολείο. Τα παιδιά θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος των εκπαιδευτικών, για να τα οδηγήσει στις τάξεις τους. Όταν ολοκληρώνεται η  προσέλευση στις 8.30 π.μ. η πόρτα θα κλείνει. Σε περίπτωση καθυστέρησης, θα θέλαμε να γνωρίζετε, ότι δημιουργείται ζήτημα στη λειτουργία όλων των τμημάτων.

 Σε περίπτωση που το μεσημέρι πρέπει να παραλάβει το παιδί σας κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο, χρειάζεται να ενημερώνετε τις νηπιαγωγούς  προηγουμένως. Τα παιδιά συνοδεύονται και παραλαμβάνονται πάντα από  ενήλικα.

  • Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για όλους εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου. Σας συστήνουμε να υπάρχει μια μάσκα στην τσάντα του παιδιού σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη.

ΦΑΓΗΤΟ:

Τα παιδιά χρειάζεται να έχουν φάει πρωινό στο σπίτι. Προβλέπεται ένα πρόγευμα περίπου στις 10:00 π.μ. (Υποχρεωτικό Πρωινό) και ένα  γεύμα περίπου στις 1.30μ.μ, (αφορά το Προαιρετικό Ολοήμερο), όπου το φαγητό θα πρέπει να βρίσκεται σε μεταλλικό σκεύος. Το πρόγευμα και το μεσημεριανό γεύμα θα ήταν καλύτερα να αποτελείται από είδη υγιεινής διατροφής και όχι γλυκίσματα. Δεν επιτρέπονται στο σχολείο, σταφύλια, κεράσια, ελιές  και οι  ξηροί καρποί.

  • Μέσα στην τσάντα του παιδιού, πρέπει να βρίσκεται μια πετσετούλα κουζίνας, ένα  μπουκάλι νερό ή ένα παγουρίνο (στα     οποία θα αναγράφεται το όνομα του παιδιού με ανεξίτηλο μαρκαδόρο), αντισηπτικά μαντηλάκια, αντισηπτικό gel , μια αλλαξιά ρούχα καθώς και χαρτομάντιλα και μωρομάντηλα.
  • Σας υπενθυμίζουμε ότι ένας από τους στόχους του νηπιαγωγείου είναι να μάθει το παιδί να αυτοεξυπηρετείται και ως εκ τούτου, η νηπιαγωγός οφείλει να του μάθει συνήθειες που αφορούν την προσωπική τους υγιεινή,  το ντύσιμο και το φαγητό αλλά όχι π.χ. να το ταΐσει εξ ολοκλήρου.
  • Στην ηλικία του νηπιαγωγείου, τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν να χρησιμοποιούν μόνα τους την τουαλέτα. Αν δεν γνωρίζουν, παρακαλούμε, διδάξτε τα και εμείς θα κάνουμε το ίδιο, προκειμένου να τα βοηθήσουμε στην κατάκτηση της αυτονομίας τους. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί φορά πάνα, είναι υποχρέωση των γονέων και όχι των εκπαιδευτικών, να μεριμνήσουν για την αλλαγή της στο σχολείο. Επίσης χρειάζεται να υπάρχει αξιολόγηση από το ΚΕΔΑΣΥ, ώστε το σχολείο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

·         Παρακαλούμε σε όλα τα προσωπικά αντικείμενα και τροφές των παιδιών (π.χ. γιαούρτι), να γράφεται το όνομα των παιδιών με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

ΓΕΝΕΘΛΙΑ-ΓΙΟΡΤΕΣ:

  • Σε περίπτωση γενεθλίων ή ονομαστικής εορτής των παιδιών, όπου θα θέλατε να κεράσετε την τάξη του παιδιού σας, παρακαλούμε να μας ενημερώνετε μια μέρα νωρίτερα . Τα κεράσματα χρειάζεται να είναι ατομικά και συσκευασμένα και μοιράζονται στο τέλος της ημέρας.

Ντύσιμο:

  • Χρειάζεται να βάλετε θηλάκια στα ρούχα τους, ώστε τα παιδιά να μπορούν να  τα κρεμάνε μόνα τους. Mην τα ντύνετε υπερβολικά, ιδρώνουν και είναι χειρότερα.
  • Φορέστε στα παιδιά ρούχα, που να μπορούν να τα κατεβάζουν μόνα τους στην τουαλέτα. Για τον ίδιο λόγο, μην τους φοράτε ρούχα με τιράντες ή παντελόνια με σφιχτά κουμπιά και ζώνες.
  • Μην φοράτε κοσμήματα και βραχιόλια στα παιδιά. Μπορεί να τραυματιστούν, ή να τα χάσουν.
  • Τα παιδιά χρειάζεται να ξέρουν ποια είναι η τσάντα τους και τα προσωπικά τους αντικείμενα, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την αυτονομία τους. Γι’ αυτό το λόγο τα ενθαρρύνουμε, π.χ. να τακτοποιούν μόνα τους την τσάντα τους στο σχολείο, να βγάζουν και να κρεμούν το μπουφάν τους, να γνωρίζουν και να τακτοποιούν το φαγητό τους στο ψυγείο.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ – ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Θα σας παρακαλούσαμε να μην στέλνετε τα παιδιά άρρωστα ή εμπύρετα στο σχολείο. Αν έρθουν, θα ταλαιπωρηθούν περισσότερο και το πιθανότερο είναι, ότι θα ζητήσουν, να έρθετε να τα πάρετε. Η νηπιαγωγός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χορηγήσει οποιουδήποτε είδους φάρμακο στο παιδί. Η χορήγηση φαρμάκων είναι ευθύνη του γονέα. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί απουσιάζει τρεις ημέρες , χρειάζεται βεβαίωση γιατρού ότι είναι υγιής και ότι μπορεί να παρακολουθήσει την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Παρακαλούμε πολύ να μας ενημερώσετε, αν τα παιδιά σας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα αλλεργίες σε τροφές ζώα, φάρμακα ή άλλες ευαισθησίες. Χρειάζεται να αναφέρετε στο σχολείο περίπτωση αρρώστιας των παιδιών, κυρίως των επιδημικών (ιλαρά, ανεμοβλογιά). ΨΕΙΡΕΣ: Παρακαλούμε πολύ να ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα παιδιά για ψείρες, να φροντίζετε για τον καθαρισμό τους και να ενημερώνετε τις νηπιαγωγούς, όταν αυτό συμβαίνει. Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία.

 Συνεργασία – ενεργή συμμετοχή:

  • Το Νηπιαγωγείο μας έχει ιστολόγιο, το οποίο μπορεί να αναζητήσετε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης : https://blogs.sch.gr/2nipdafnis/ και να ενημερώνεστε για ανακοινώσεις και δράσεις που υλοποιούνται στο Νηπιαγωγείο μας.
  • Η συνεργασία νηπιαγωγών – γονέων είναι απαραίτητη. Προσδοκούμε από εσάς ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα του σχολείου. Συχνά θα σας ζητάμε τη βοήθεια σας σε διάφορα θέματα, είτε μέσω σημειωμάτων είτε προφορικά, (π.χ. σε θέματα που επεξεργαζόμαστε στο σχολείο, εξεύρεσης υλικών, επισκέψεις, καθαριότητα, ερεθίσματα από το σπίτι και άλλα).
  • Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, θα γίνονται συγκεντρώσεις γονέων, ατομικές και ομαδικές, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε για τα θέματα που αφορούν τα παιδιά σας . Ελπίζουμε ότι έτσι οι συναντήσεις μας θα έχουν ενδιαφέρον και η συμμετοχή σας θα είναι μεγάλη.
  • Για οποιοδήποτε ζήτημα παρουσιάζεται στο σπίτι και έχει σχέση με τα παιδιά σας, παρακαλούμε να μας ενημερώνετε για να αντιμετωπίζουμε το  ζήτημα από κοινού. Το ίδιο ισχύει και για τα ζητήματα που παρουσιάζονται στο νηπιαγωγείο.

Τελειώνοντας, παρακαλούμε να φέρετε στο Νηπιαγωγείο:

  • 1 μολυβοθήκη μεγάλη με 12 χοντρούς μαρκαδόρους Giotto, ένα ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες, ένα μολύβι και μία κόλλα UHU stick.
  • 2 φωτογραφίες σε μέγεθος ταυτότητας, του παιδιού, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες δραστηριότητες.

 

 

Καλή σχολική χρονιά!!!

 Οι Νηπιαγωγοί