Ζουμ, ζουμ, ζουμ… Μέλισσες παντού πετούν!

Τώρα που η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά, βλέπουμε πολύ συχνά στον κήπο του σχολείου μας μελισσούλες να ζουζουνίζουν από λουλούδι σε λουλούδι.

Το ενδιαφέρον μας για τους φτερωτούς μας φίλους είναι μεγάλο και οι απορίες μας πολλές…

Πώς μαζεύουν τη γύρη; Πού τη βάζουν; Πώς φτιάχνουν το μέλι;…

Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα τον θαυμαστό τους κόσμο! Διαβάσαμε βιβλία,παρακολουθήσαμε βίντεο, ζωγραφίσαμε, κάναμε κατασκευές, παίξαμε παιχνίδια, τραγουδήσαμε και μεταμορφωθήκαμε σε εργατικά μελισσάκια…!

Εικόνα1 1 Εικόνα2 1

Εικόνα6 1

Εικόνα3 1 Εικόνα7

Εικόνα5 1

Την ίδια στιγμή σε άλλο τμήμα του Νηπιαγωγείου μας δείτε τί συνέβαινε:

Στο πρόγραμμα «Το σχολείο στο δάσος», που εκπονούμε με την ομάδα «Η Παρέα του Δάσους» σε μια από τις επισκέψεις μας το μήνα Μάιο στο δάσος του Υμμητού, είχαμε την τύχη να δούμε έναν μελισσοκόμο να φροντίζει το μελίσσι του.  Έτσι πήραμε την απόφαση να μιλήσουμε για το σπουδαίο αυτό έντομο, τη μέλισσα,που από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια βιοποικιλότητα.

Διαβάσαμε βιβλία,γνωρίσαμε την κοινωνία των μελισσών και την προσφορά τους στον άνθρωπο και τη φύση,ενώ πληροφορηθήκαμε και για τους κινδύνους, που την απειλούν και σχετίζονται άμεσα με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Μέσα από το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Σπίτι όλων μας η Γη, φωνάζει ο Μπουλουμπίνος, παντού να ακουστεί!», τα παιδιά κατάλαβαν πόση δύναμη έχουν, ώστε να θυμίσουν στους μεγάλους πως ο πλανήτης είναι ένας, με κοινό μέλλον για όλα τα είδη.

μελισσες 1 μέλισσες 2

 

μέλισσες 3μέλισσες 4

μέλισσες5