Σπιτικό Κουλουράκι Θεσσαλονίκης

αρχείο λήψης

Μια πρόταση για υγιεινό κολατσιο στο σχολείο.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι

80γρ ζάχαρη

2γρ αλάτι

30γρ μαγιάνωπή

100γρ ελαιόλαδο

500γρ χλιαρό νερό

200γρ σουσάμι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε λακούβα βάζοντας μέσα τη ζάχαρη, το αλάτι,το λάδι και την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό. Κάνουμε ένα καλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.

Το βγάζουμε από το μπολ. Το δουλεύουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια . Λαδώνουμε το μπολ ελαφρά και βάζουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί, σκεπάζοντάς το με πετσέτα και κουβέρτα σε ζεστό μέρος για μισή ώρα. Έπειτα το βγάζουμε από το μπολ και το ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά έως ότου φύγει ο αέρας.

Το κόβουμε σε 24 κομμάτια και τα κάνουμε κορδόνια 30εκ, ενώνοντας τις άκρες για να γίνουν κουλούρια. Βάζουμε χλιαρό νερό σε χαμηλό σκεύος και τα βουτάμε , εν συνεχεία τα βουτάμε στο σουσάμι. Αφου στρώσουμε αντικολλητικό χαρτί σε μεγάλο ταψί τα αραδιάζουμε.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 220 και όταν τα βάλουμε να ψηθούν κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για 35λ.

Καλή επιτυχία