Είδαμε για τα σταφύλια , τα αμπέλια , τους αμπελώνες, για την διαδικασία του τρύγου , το μάζεμα, το πατητήρι , το μούστο , τα βαρέλια , την παραγωγή κρασιού , την εμφιάλωση κάνοντας παράλληλη χρήση εποπτικού υλικού. Έπειτα αφήγηση παιδιών για τις δικές τους εμπειρίες. Γνωρίσαμε τα παράγωγα του σταφυλιού , ξύδι , τσικουδιά , σταφίδα , γλυκό σταφύλι, μουστοκούλουρα…. Δοκιμάσαμε σταφύλια , συγκρίναμε τις διαφορές που έχει κάθε ποικιλία, και διασκεδάσαμε με παιχνίδια αισθήσεων αναγνωρίζοντάς τα από την μυρωδιά, κρασί, μούστος, ξύδι.
Για να γίνουν όλα αυτά περισσότερο κατανοητά, επισκεφτήκαμε τα Κτήμα Άλφα, όπου οι μαθητές ξετρελάθηκαν με την εμπειρία.
Έπειτα πραγματοποιήσαμε βιωματική δράση για την παρασκευή κρασιού. Πατήσαμε σταφύλια με τα χεράκια. Εξηγήσαμε ότι στην αρχή είναι χυμός, μετά μούστος και μετά με την υγρασία γίνεται κρασί.
Οι μαθητές κατασκεύασαν και ατομικά μπουκάλια κρασιού.
Εν συνεχεία, φτιάξαμε μια ομαδική εργασία “Είμαστε Όλοι Φίλοι, σαν ένα τσαμπί σταφύλι”.
Τέλος, διαβάσαμε την ιστορία «Η αλεπού και σταφύλια». Εξηγήσαμε την παροιμία «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» και φτιάξαμε μια ομαδική εργασία.










